Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā atkal uzradies pedofils

© f64

Pirms divām nedēļām Ķengaragā par seksuālu vardarbību pret mazu meiteni tika aizturēts vairākas reizes tiesāts vīrietis. Viņš bērnu notvēra mājas kāpņu telpā. Šonedēļ policija saņēma iesniegumu par līdzīgu gadījumu – pie Botāniskā dārza, Kuldīgas ielas apkaimē vīrietis iegājis bērnam līdzi kāpņu telpā un mēģinājis uzbrukt. Vecāki izsaukuši policiju.

Valsts policijā Neatkarīgajai apstiprināja, ka iesniegums par to, ka vīrietis, iespējams, uzmācies meitenei, ir saņemts un pašlaik tiek pārbaudīti fakti. «Mēs saņemam tādus iesniegumus diezgan bieži. Pašlaik nav pamata apgalvot, ka Kuldīgas ielā būtu darbojusies tā pati persona, kas Imantā,» saka Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins, uzsverot, ka policija nesaista šo uzbrukumu meitenei ar pagaidām neatrasto Imantas pedofilu.

Ķengaragā, Lokomotīves ielā, par seksuālu vardarbību pret deviņus gadus vecu meiteni šomēnes aizturēja 38 gadus vecu, iepriekš vairākkārt tiesātu un tikai maijā no cietuma iznākušu vīrieti. Saņemot informāciju par notikušo, Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas darbinieki sadarbībā ar Ķengaraga iecirkņa patruļpolicijas darbiniekiem noskaidroja vainīgās personas pazīmes un nekavējoties uzsāka meklēšanu. Šajā gadījumā policisti ātri noskaidroja vīrieša iespējamo atrašanās vietu, un jau tās pašas dienas vakarā viņu aizturēja dzīvesvietā. Savukārt par Imantas pedofilu dēvētā dzimumnoziedznieka lietā policija turpina izmeklēšanu. Šis bija viens no skaļākajiem gadījumiem, jo vardarbīgi dzimumnoziegumi pret mazgadīgām meitenēm bija paveikti dienā, liftos, vienā rajonā neilgā laikā. Tāpēc policija uzskatīja par nepieciešamu brīdināt sabiedrību, taču kopš 14. marta līdzīgi noziegumi Imantā nav konstatēti.

Policijas rīcībā ir Imantas pedofila DNS paraugs, bet pagaidām nav informācijas, ka būtu uziets tā «īpašnieks». Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis izteicies, ka Imantas pedofila lietā izmeklēšana notiek pa otru apli, jo, iespējams, kaut kas ātrumā ir palaists garām. Policijā arī neslēpj, ka šajā lietā ekstrasensu palīdzība nav izmantota. Ir bijuši gadījumi, kad cietušie vai viņu piederīgie paši vērsušies pie ekstrasensiem, tad viņu izteiktās versijas bez uzmanības neatstāj, bet šoreiz policija izmanto savus resursus – izmeklētāju grupu.

Jāpiekrīt Rīgas Stradiņa universitātes profesorei Andai Rožukalnei, kura kādā no komentāriem televīzijas veidoto un par filmu dēvēto raidījumu novērtēja skarbi: «Pedofila ķeršana ar ekstrasensu palīdzību ir jaunais nekaunīgas debilizācijas formāts.» Televīzijas raidījumā žurnālisti kopā ar ekstrasensiem mēģināja noskaidrot Imantas pedofila identitāti, atrašanās vietu un prognozēja viņa notveršanas laiku un apstākļus. Policijā šo raidījumu un tajā izskanējušo informāciju nekomentēja, bet I. Ķuzis medijos bija sacījis, ka kriminālprocesa likumā nav ierakstīta tāda izmeklēšanas darbība kā ekstrasensa iegūtais pierādījums.