Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sudraba eiro monētas jāmeklē ar uguni

© F64

Rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa Baltajai grāmatai un Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītās sudraba monētas pašlaik ir pirmās divas Latvijas Bankas eiro kolekcijas monētu izlaides programmā.

Septembrī gaidāma vēl viena – veltīta Vecajam Stenderam jeb apgaismotājam Gothardam Frīdriham Stenderam. Pirmās divas eiro kolekcijas monētas 5 eiro vērtībā tika izķertas četrās piecās stundās. Par Stendera monētas popularitāti pagaidām prognozes izteikt ir pagrūti, bet Latvijas Bankā saka – tai plānota maksimālā tirāža, 10 000 eksemplāru. Tomēr, kā liecina valsts centrālās bankas pieredze, daža laba dizainiski skaista monēta aizvien nav izpirkta.

Stendera monētu viņa novadnieki gaidīja visu šo gadu, cerot kolekcijas naudiņu ieraudzīt augustā, vācu mācītāja, Baltijas apgaismotāja kurzemnieka Vecā Stendera dzimšanas mēnesī. Šogad viņam tiek svinēta 300. dzimšanas diena. Taču monētu tirāžas pirmā daļa – 3000 eksemplāru – pie kolekcionāriem nonāks septembra sākumā, pieskaņojoties starptautiskajai zinātniskajai konferencei G. F. Stenders (1714–1796) un apgaismība Baltijā Eiropas kontekstā no 4. līdz 6. septembrim. Priekšlasījumos tiks aplūkots Vecā Stendera darbības loks valodniecībā, pedagoģijā, mākslā, astronomijā, filozofijā, teoloģijā, mūzikā, folklorā, mitoloģijā, brīvmūrniecībā un literatūrā. Konferences ietvaros 4. septembrī Gaismas pils ēkā, kur ir arī Stendera lasītava, paredzēta apgaismības darbinieka darbu izstāde, kur varēs aplūkot viņa darināto globusu un veļasmašīnu. 5. septembrī Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā būs Stendera ziņģu koncerts, bet 6. septembrī Sunākstes baznīcā, kura atrodas netālu no Stenderu mācītājmuižas un viņa kapavietas – Kurzemē 18. gadsimtā skanējušās mūzikas koncerts.

Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons saka – 5 eiro sudraba monētas izlaišana pieskaņota konferencei. Tieši tāpat kā skaistā sudraba monēta Baltā grāmata, jo šiem rakstnieka bērnības 100 atmiņu tēlojumiem šogad ir 100 gadu jubileja, kopš to pirmā daļa (40 tēlojumu) pie lasītājiem nonāca ar ilustrācijām un solīdā – grāmatas – veidolā. Rakstnieka bērnības māju Riekstiņu saimniece Ilze Līduma gan pavasarī kādai ekskursantu grupai izteicās, ka Baltās grāmatas monētai vajadzējis noslēgt lata monētu kolekcijas sēriju pērn, bet K. Otersons piebilst, ka tā iznāca tad, kad tai bija jāiznāk, jo grāmatas simtgade ir šogad.

Vērtējot sudraba kolekcijas monētu popularitāti, viņš pieļauj, ka tā atkarīga no mākslinieciskā un kaltuves risinājuma un no notikuma, kuram nauda veltīta. «Jāsakrīt daudzām lietām, bet par pirmajām eiro monētām ir liela interese,» noteic K. Otersons. Piemēram, Baltajai grāmatai veltītā kolekcijas monēta ir 100. Latvijas Bankas izdotā kolekcijas monēta un otrā kolekcijas monēta ar eiro nominālu. Kolekcionāriem par bēdām, tā izkalta vien 5000 eksemplāru tirāžā. Kaut arī pieprasījums ir liels, papildus šo monētu nekals. Sludinājumos var lasīt, ka to pārdod, sākot no 60 eiro līdz pat 80 eiro. Jāpiebilst, ka monētas cena Latvijas Bankas kasēs bija 51,65 eiro.

K. Otersons atgādina, ka arī vairākas sudraba lata monētas tikušas izpirktas rekordtempos. Pēc Laimes monētas cilvēki ziemā stāvējuši rindā no Latvijas Bankas ēkas līdz pat Saeimas namam. Septiņstūrainā Ciparu monēta 2007. gadā bija ļoti iemīļota, pat tās tirāža bija zīmīga – 2007 eksemplāri. Pie ažiotāžas vainojams skaitlis 7. Tomēr, piemēram, dzejniekam Rainim veltītā sudraba monēta nav piedzīvojusi tik lielu popularitāti, lai to vairs nevarētu nopirkt. Nākamgad – Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā – Latvijas Banka plāno izkalt speciālu abiem dzejniekiem veltītu monētu.