Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Biedrībām, kas nodarbojas ar komercdarbību būs jāmaksā ienākumu nodoklis

© f64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) rosina aplikt ar ienākumu nodokli biedrības un nodibinājumus, kas nodarbojas ar komercdarbību.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone šodien žurnālistiem sacīja, ka patlaban daudz nodibinājumu un biedrību veic komercdarbību. VID rosina noteikt kritērijus, kā atšķirt šādas biedrības un nodibinājumus, lai tās varētu aplikt ar ienākumu nodokli.

Pētersone atzina, ka šajā jomā VID jau "vairākkārt ir izdzīts ārā", bet tagad atkal VID mēģina ienākt pa citām durvīm. "Diemžēl nodokļu likumdošana strikti nosaka nodokļu maksāšanu, vadoties pēc juridiskās formas. Ir reģistrēti tik daudz nodibinājumu un biedrību, kam ar to nav nekāda sakara un kas veic saimniecisko darbību, konkurē ar tiem, kas maksā nodokļus," skaidroja VID ģenerāldirektore.

VID plāno līdz šī mēneša beigām iesniegt Finanšu ministrijā kritērijus, kā noteikt nevis juridisko formu, bet mērķi - vai nodarbojas ar komercdarbību, ar saimniecisko darbību. Vadoties pēc šī mērķa, būtu jāmaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis.

Šis priekšlikums ir viens no VID ierosinājumiem ēnu ekonomikas apkarošanai.