Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bruknas stāsts: uzcelt baznīcu kopā

© F64

No Bruknas muižas ēkas, kurā savulaik bija iekārtota kopmītne dzīvniekiem un cilvēkiem, pāris gadu vajadzēja vēdināt sūdu smaku. Tagad te ir vieta, kurā atkarībās apmaldījušamies cilvēkiem tiek dota vēl viena iespēja.

Viņu dzīvē, iespējams, tā ir jau trešā, desmitā un kādam – varbūt pēdējā. Tāpat kā garīgās un fiziskās rehabilitācijas vietas Kalna svētību kopiena dibinātājs un katoļu priesteris Andrejs Mediņš sarunā literāri korektāk neizskaistina mēslu apzīmējumu, tikpat tieši, trāpīgi un no sirds viņš runā arī par ticību un mīlestību. Laikam tālab viņam notic.

Kopiena – tie ir atkarībām padevušies cilvēki. Apmēram divdesmit pieci, ja būtu vairāk, tad vairs nevarētu radīt ģimenes sajūtu. Uz jautājumu, ko Bruknā var iegūt tur nokļuvušie, Andrejs atbild: «Pats galvenais – noticēt sev, ka Dievs var izdarīt ar mani neprātīgas lietas, ja es tikai viņam to ļautu. Tā ir lielākā dāvana – atpazīt Dieva spēju, šo Radītāja spēju sevī. Redzu Bruknā jauniešus, kuri tik vienkārši uzdrošinās norakt sevi, iznīcināt sevi un tikai tāpēc, ka viņi nejūt, ka ir mīlēti. Tā tas ir.»

Atkarībnieku atveseļošanas pamatā ir lūgšanas un darbs. 2011. gada 31. maijā tika sākta baznīcas būve Bruknā, jo muižā esošā kapela ir par mazu. Nepieciešami ziedojumi, tāpēc jau trešo gadu tiek rīkots labdarības lielkoncerts Uzcel savu baznīcu! Šogad tas notiks svētdien, 6. jūlijā.

Akcija Uzcel savu baznīcu! šajā laikā apvienojusi daudzus Latvijas cilvēkus, kuri ir gatavi palīdzēt Bruknas kopienai piesaistīt līdzekļus Svēto Apustuļu kapelas celtniecībai un apustuļu skulptūru izveidei.

Koncertā uzstāsies gan Renārs Kaupers, kurš muzicēja arī pirmajā labdarības koncertā un šogad šīs akcijas dēļ koriģēja citus savus plānus, gan viņa kolēģi mūziķi Igo, Ralfs Eilands un grupa PeR, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Kārlis Kazāks, Andris Ērglis, Jānis Strazds, Ainars Virga, Dzintars Beitāns, Mārtiņš BurkeBurkevics, grupas Putnu balle, Willow Farm, L.V. /NeParasts Bars, Dūdumu ģimene un citi. Kā radošie cilvēki, kas gatavi ziedot savu laiku un talantu, atrod Bruknu? «Es domāju, kā kurš. Bet tā liecība un tas vēstījums tālāk aiziet no viņiem pašiem. Katru gadu mākslinieku ir vairāk un tas nebeidzas ar to, ka viņi nodzied un aizbrauc. Viņi kļūst par kopienas draugiem. Kļūst par mūsu kopienas ģimeni,» saka Andrejs Mediņš.

Ar kādu mērķi tiek būvēta tieši šī baznīca? «Lai mēs beidzot saprastu, atzītu un arī pieņemtu, ka svarīgs ir tas, ko mēs dodam, nevis tas, ko gaidām no augšas. Baznīcas ideja, būvniecība, mākslinieku koncerti – jau gadiem šis process ir nemitīgs atgādinājums mums pašiem, lai saprastu, ka Dievs nevis rada caur kaut ko, bet Dievs rada caur mums. Cilvēkos ir pazudusi sāta sajūta, šī sāta dāvana. Reti tiek teikts: paldies, Dievs, ka man izdodas, kam man acis, ka man ir kājas un es varu staigāt. Ka man ir brīnišķīga zeme, apkārt man ir neprātīgi brīnišķīgi cilvēki, kuriem es esmu izdomājis bēru sarunas, jo dzīves laikā nespēju pateikt, cik viņi ir man nozīmīgi un īpaši. Lūk, to es ar notikumiem Bruknā mēģinu nemitīgi uzmanīt – lai cilvēki saprot, ka mēs paši atņemam Dievam spēju radīt. Radīt skaistas lietas, labus vārdus, radīt dzīvību un – galvenais – atgriezt cilvēkiem cerību, kas ir ļoti vajadzīga. Jautājat, kad mēs pabeigsim šo projektu, kad uzbūvēsim baznīcu? Varu pateikt, ka mēs nekad nepabeigsim šo baznīcu. Kamēr vien es būšu, kamēr vien es šeit būšu, darīšu visu, lai nemitīgi atgādinātu, ka mēs katrs esam vajadzīgi viens otram, cik ļoti mēs esam nozīmīgi viens otram un cik mēs esam viens otram ļoti īpaši.»

Kāds ir Bruknas stāsts, par ko runā aktieris Vilis Daudziņš? Nemaz ne tik sen ēkas pirmajā stāvā dzīvoja lopi, otrajā – lopkopji. «Kad mainījās laiki un meklēju, kur varētu izveidot garīgās dzīves centru, mans tēvs pazvanīja un teica: Bruknas ferma tiek atdota privatizācijai. Kad atbraucu un ieraudzīju situāciju – lopkopjus un dzīvniekus –, teicu: papu, ko te var izveidot? Viņš atbildēja: vai tu apšaubi, ka vari izdarīt šīs lietas? Mēs tev palīdzēsim.» Viss, kas tagad redzams Bruknā, ir kopienas darbs.

Tie, kuri vēlas dzirdēt koncertu un ziedot Bruknas dievnama celtniecībai, tiek gaidīti svētdien, 6. jūlijā, Bruknas muižas dārzā. Koncerta organizatori informē, ka muižas vārti apmeklētājiem tiks atvērti jau no pulksten 15, lai ikviens paspētu gan aplūkot muižu un tās gleznaino apkārtni, gan novērtēt paveiktos darbus baznīcas būvniecībā, gan piedalīties dažādās radošajās darbnīcās. Tiks atvērts arī muižas keramikas ceplis, bet šogad tajā cepsies tikai Latgales Pūdnīku skūlas un keramiķa Evalda Vasilevska darinātie trauki. Kopienas dalībniekiem bija tik daudz darāmā, ka māla trauku gatavošanai brīvu brītiņu atlicināt neizdevās. Izgatavotos māla podus varēs iegādāties, nauda par tiem tiks ziedota kapelas būvniecībai.

Par tradīciju Bruknā kļuvusi krāsu spēle, gleznojot kopā ar māksliniecēm Elitu un Ilzi Patmalniecēm. Saldumu mīļotāji tiks gaidīti Skrīveru mājas saldējuma darbnīcā, bet marmorēšanas darbnīcu atvērs Bauskas mākslas salons Meistars Gothards. Ja apmeklētāji līdzi atvedīs vecus eglīšu rotājumus, podus un plastmasas glāzes, tad viņi šīm lietām varēs piešķirt citu izskatu. Mākslinieces Diānas DimzesDimmas darbnīcā katram būs iespēja izgatavot savu eņģeli.

Lielkoncerts sāksies pulksten 17. Tas ilgs vairākas stundas, tāpēc akcijas rīkotāji aicina apmeklētājus ņemt līdzi savas segas, uz kurām ērti sēdēt Bruknas muižas zālājā. Ieeja pasākumā pret ziedojuma kartēm, kuras 7, 10 un 15 eiro apmērā iegādājamas visās Biļešu paradīzes kasēs un mājaslapā www.bilesuparadize.lv.

***

DER ZINĀT!

Uz Bruknas muižu visērtāk nokļūt, braucot no Rīgas uz Bausku pa A7, pirms iebraukšanas Bauskā nogriezties pa kreisi virzienā uz Vecsauli (P87), braukt līdz Ozolainei (18 km), pagrieziens pa kreisi līdz Bruknai (5 km) un Bruknā jāgriežas pa labi (1 km).

***

VIEDOKĻI

Kordiriģents Māris SIRMAIS neslēpj, ka Brukna viņam ir ļoti īpaša vieta. Gan ar lielo galdu, pie kura visi sēstas ēdienreizēs, gan ar īpaši gardu dārzeņu sautējumu, gan ar priesteri, kurš šo vietu veido. Viņš stāsta, ka, domājot par Bruknu, centrā stāv Andrejs Mediņš, personība, kas izstaro to, ko Dievs devis tikai lielām personībām, un cilvēks, kurš realizē idejas dzīvē.

Māksliniece Elita PATMALNIECE uzskata, ka Bruknas kopienā cilvēki var dzīvot cilvēcīgu dzīvi. Un priesteris Andrejs dod viņiem iespēju savu dzīvi veidot un darīt labāku. «Viņš ir vienkāršs cilvēks, čalis, vīrietis, kuram vari pastāstīt, kā jūties,» arī mākslinieces teiktais ir neizpušķots. «Laikam viņam dzīvē tāds uzdevums dots, ka viņš, čalis, cīnās un dara. Pasaule paliek labāka. Ir labi, ka tu uzcel baznīcu – tas ir nopietns solis. Baznīca vienmēr top caur grūtībām, pretestību. Novēlu, lai baznīca top!»

Aktieris Andris KEIŠS izstāsta, ka ar Andreju Mediņu ir pazīstams kopš saviem 17 gadiem, kad abi kopā gāja svētceļojumā uz Lielvārdes baznīcu. «Mēs esam radīti ticībai, nevis veiksmei – viņš man teica,» tagad atceras aktieris. «Brukna ir liels pierādījums, ka Dievs ir katrā, ka mīlestība ir katrā. Vien jāmāk to pamodināt.»

Aktieris Vilis DAUDZIŅŠ iepazinies ar Andreju Mediņu laikā, kad baznīca bijusi vēl tikai sapņos. «Andrejs man šķiet vienreizējs cilvēks, zina, ko grib, un mērķi panāk. Un mērķis ir cildens,» viņš raksturo. Brukna bez sava stāsta ir tikai vieta, un tādu ir daudz. Taču Bruknas stāsts fascinē, jo viss, kas tur notiek, notiek ar lielu ticību, ka būs skaisti. «Baznīcas būtība – tas ir draudzes nams, kurā cilvēki dzīvo kā brāļi. Nams viņus vieno,» saka V. Daudziņš. Viņš uzteic ideju uzbūvēt kristīgo baznīcu ar tādu plānojumu, kāds bija laikā, kad kristieši nebija apauguši ar visādām rafinētām idejām, kā pasaule pārveidojama, kad pastāvēja tikai tīra ticība. «Tā ir brīnišķīga ideja. Tiek darīts labs darbs, un tas nevar neizdoties.»