Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NATO jūrnieki Ventspilī kaujas un posta apstādījumus

© Scanpix/AP

Ventspilī vairākos incidentos iekūlušies jūrnieki no NATO pretmīnu grupas kuģiem. Par kāda nīderlandiešu jūrnieka dzīvību šobrīd cīnās mediķi.

Nedēļas nogalē Ventspils ostā ieradās deviņi NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi, kas piedalās starptautiskajā mīnu meklēšanas Open Spirit 2014 operācijā. Jūrnieki savā brīvajā laikā apmeklējuši arī pilsētas bārus un klubus, lietojuši alkoholu un iekļuvuši kautiņos.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes preses pārstāve Signe Šteinberga informē, ka policija uzsākusi trīs kriminālprocesus par gadījumiem, kuros iesaistīti jūrnieki. Tostarp naktī uz sestdienu pagaidām nenoskaidrotas personas uzbruka trijiem jūrniekiem. Viņi piekauti un aplaupīti. Tajā pašā naktī Easy bārā notika konflikts, kura laikā kādam jūrniekam no Latvijas nodarīti miesas bojājumi. Cietušais Neatkarīgajai stāsta, ka viņš mierīgi sēdējis pie bāra letes, kad pēkšņi viņu no aizmugures kāds pagrāba aiz rīkles, aizvilka uz tualeti un tur viņu piekāva. Divi vīrieši viņu turējuši un trešais sitis. Uz atvadām vēl bāra apsargs viņam acīs iepūtis asaru gāzi. Sitot viens kliedzis: «Ah ti natovec!» Jūrniekam lauzts deguns un ir sasitumi.

Savukārt svētdienas rītā ap plkst. 4.30 no Jūras ielas uz Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu nogādāts jūrnieks no Nīderlandes, kuram pagaidām nenoskaidrotas personas netālu no Kiss kluba nodarījušas smagus miesas bojājumus. Kiss kluba līdzīpašnieks Aldis Beinarovičs stāsta, ka kluba telpās un arī pie paša kluba nekādu incidentu nav bijis. Pagājušajā gadā jūrnieki kautiņus izprovocēja turpat kluba telpās, bet šogad esot uzvedušies krietni mierīgāk. Viņi gan daudz dzēruši, kādai kompānijai pat glāzītes nav vajadzējis, dzēruši no degvīna pudeles kakla. Kluba apsargiem arī nācies cīnīties, lai viņi nesmēķē telpās. Kad jūrnieki bijuši pārāk piedzērušies un apsargi lūguši viņus pamest kluba telpas, esot solīdi aizgājuši. Tikai vēlāk redzēts, ka pāri ielai piebrauc ātrie un policija.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā uzzinājām, ka cietušais jūrnieks no Nīderlandes ir bezsamaņā un viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā dzīvībai bīstams. Jūrniekam ir galvaskausa lūzums un smadzeņu tūska, viņš ir pieslēgts pie elpināšanas iekārtas. Saistībā ar pretmīnu kuģu uzturēšanos, slimnīcas traumpunktā nedēļas nogalē bijis lielāks pacientu pieplūdums nekā ierasti. Medicīniskā palīdzība sniegta vīriešiem ar dažādām traumām – sasitām sejām un lauztiem deguniem.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) oficiālais pārstāvis Normunds Stafeckis apstiprina, ka NBS ir informēti par šiem gadījumiem un lietu izmeklēšanā valsts policijai palīdz arī Militārā policija. N. Stafeckis skaidro, ka katra dalībvalsts pati nosaka, kā jūrnieki savā brīvajā laikā var atpūsties, atrodoties ostā. Piemēram, Latvijas karavīriem dienesta laikā ir kategoriski aizliegts lietot alkoholu, taču brīvajā laikā viņiem šādu aizliegumu nav. N. Stafeckis pieļauj, ka arī citu dalībvalstu karavīriem ir līdzīgi reglamenti.

Iereibušie jūrnieki pilsētā arī citādi izklaidējušies. Kāda jauniete stāsta, ka sestdien ap pulksten trijiem dienā viņu Ventmalā apstādināja vairāki iedzēruši jūrnieki un uzdāvinājuši turpat puķu podos noplūktu tulpi. Viņa redzējusi, ka šādā veidā apdāvinātas vēl vairākas meitenes. Līdzīgas puķu dāvināšanas akcijas notikušas Jaunpilsētas laukumā, kur tāpat patukšotas skvēriņa puķu dobes.