Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Līvanos govis ziņos savam saimniekam ar SMS par dzemdību tuvošanos

© publicitātes

Līvānu novada zemnieku saimniecība "Rudzāts" kļūs par pirmo fermu Latvijā, kurā govis, kurām gaidāma drīza atnešanās, aprīkos ar inovatīvu sistēmu dzīvnieka dzemdību brīža precīzai noteikšanai ar īsziņu uz mobilo tālruni starpniecību. Kopējās zemnieku saimniecības "Rudzāts" investīcijas pamatsistēmas iegādē un uzstādīšanā ir 4500 eiro.

Jaunā sistēma tiks ieviesta ceturtdien, 15.maijā, plkst.11.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidro sistēmas izplatītāja Latvijā pārstāve Evita Gerkena, "Vel’phone" ir novitāte, kas radīta ar mērķi palīdzēt dzīvnieku turētājiem uzzināt precīzu govs atnešanās laiku un nenokavēt brīdi, kad sniegt dzīvniekam savlaicīgu palīdzību.

Veterinārārste un dzīvnieku labturības speciāliste Vita Būde-Gaile skaidro, ka cilvēku klātbūtnes trūkuma dēļ dzemdību brīdī gandrīz katra govs savā mūžā zaudē vidēji vienu teļu. Dzemdību procesa otrā fāze ir pati svarīgākā, kad notiek visvairāk komplikāciju, kuru dēļ teļš var nosmakt vai iegūt respiratoro acidozi, kuras dēļ turpmāk slikti ēd un ilgstoši nīkuļo. Šo brīdi esot svarīgi nenokavēt, jo var gadīties, ka dzemdētājai nepieciešama palīdzība, bet jaundzimušam teļam, lai tas augtu veselīgs, nekavējoties jānodrošina pirmā ēdināšanas reize, uzsver Būde-Gaile.

Saimniecības "Rudzāts" govīm, kurām līdz dzemdību brīdim atlikusi aptuveni nedēļa, ievietos raidītājus, kas monitorēs dzīvnieka organismā notiekošos procesus - hormonu līmeņa un bazālās temperatūras svārstības. Govju novietnē atradīsies radio bāzes uztvērējs termometru signālu uztveršanai.

Saimnieks vai fermas pārzine turpmāk ikreiz saņemšot paziņojumus (SMS) uz savu mobilo tālruni par dzīvnieku dzemdību tuvošanos. Pirmā īsziņa tiks saņemta brīdī, kad sasniegts konkrēts bazālās temperatūras algoritms, kurš atbilstošs laikam, kad līdz dzemdībām palikušas divas diennaktis. Otrā īsziņa pienāks 15 minūtes pirms aktīvās dzemdību fāzes sākšanās.

Zemnieku saimniecības "Rudzāts" lopkopības nozares vadītāja Aleksandrīna Seikstule skaidro, ka sistēma iegādāta, jo būtiska esot efektīvāka laika plānošana, lai darbinieku braucieni uz attālo fermu, lai palīdzētu dzīvniekam, notiktu īstajā brīdī.

Kopš 2012. gada nogales, kad Francijas uzņēmums "Medria" uzsāka "Vel’phone" ražošanu, kopumā jau 4000 fermas Eiropā ir aprīkotas ar šo sistēmu.

Lai savam pirmajam šīs sistēmas lietotājam Latvijā sniegtu tehnisku atbalstu un pārliecinātos, ka viss darbojas nevainojami, sistēmas uzstādīšanas laikā saimniecībā ieradīsies uzņēmuma "Medria" speciālists no Francijas.