Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Izdos Rīgas pils 500 gadu jubilejai un Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītas monētas

© F64

Nākamgad plānota gan Rīgas pils 500 gadu jubilejai veltīta kolekcijas monēta, gan arī Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltīta kolekcijas monēta, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

Par abu monētu grafiskā dizaina izstrādi izsludināti mākslinieku konkursi.

Rīgas pils 500 gadu jubilejai veltītās kolekcijas monētas dizaina izstrādē aicināta piedalīties Ingūna Elere, Ilze Lībiete, Ivars Drulle, Guntars Sietiņš.

Savukārt Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās monētas dizaina izstrādē piedalīties aicināta Arta Ozola-Jaunarāja, Aigars Ozoliņš, Sandra Krastiņa, Ivo Grundulis, Kristaps Ģelzis, Juris Petraškevičs, Reinis Suhanovs.

Latvijas Bankā aģentūru LETA informēja, ka darbs pie šo monētu veidošanas veidošanas ir sākuma posmā, tāpēc pagaidām pāragri sniegt precīzu informāciju par abām monētām.

Jau ziņots, ka kopumā nākamgad Latvijas Banka plāno laist klajā piecas līdz septiņas kolekcijas monētas. Viena no tām būs ugunsdzēsības 150 gadu jubilejai veltīta monēta.

Savukārt šogad Latvijas Banka plāno sešas eiro kolekcijas monētas. Tās tiks veltītas Vecajam Stenderam 300 gadu jubilejā, Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai", Kurzemes barokam, kā arī Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai. Taps arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta. Šogad tā būs veltīta latviešu tautas tradīcijām - četrām gadskārtām un tajās veicamajiem darbiem un svinamajiem svētkiem. Pirmā kolekcijas monēta, kas veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, tika izlaista marta sākumā. Iedzīvotāju interese par pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu bija liela, un Latvijas Bankas kasēs tā tika izpirkta pirmajā pārdošanas dienā.