Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Bremzē bargākus sodus pedofiliem

Saeimā tiek izskatīti vairāki grozījumi likumos, kam vajadzētu sodus dzimumnoziedzniekiem padarīt vismaz nedaudz bargākus. Tomēr līdzšinējā Latvijas likumdevēju prakse liecina, ka sodi var kļūt arī maigāki, lai vēlāk atkal censtos atgriezties pie bargākiem sodiem.

Pašlaik deputātiem jāizskata ierosinājumi, lai dzimumnoziedzniekus neatbrīvotu pirms soda izciešanas termiņa un lai viņiem nepiemērotu nosacītu sodu. Te, iespējams, Saeimas deputāti un tiesneši turpinās krustot šķēpus, raidot pārmetumus no vienas ierakumu puses uz otru. Tiesneši teic, ka viņi jau pašlaik, kad likums atļauj dzimumnoziedznieku atbrīvošanu pirms termiņa, šādu iespēju cenšas nepieļaut. Saeimas deputāts, jurists Andrejs Judins uzskata, ka tiesa tomēr pārāk bieži atrod vainu mīkstinošus apstākļus.

Gadījumi ir dažādi

Viņa viedokli iespējams ilustrēt ar vairākiem gadījumiem, kad dzimumnoziedzniekiem piespriests nosacīts sods. Par piecus gadus vecas meitenes seksuālu izmantošanu ar nosacītu cietumsodu uz diviem gadiem, piemērojot pārbaudes laiku uz trim gadiem, tiesa nesen sodīja kādu vīrieti. Tādu sodu lūgusi meitenītes mamma, un prokurore to nepārsūdzēs. Māte uzskata, ka cietums šim cilvēkam labu nedarīs, bet prokurore – ka viņš nav rūdīts pedofils un diez vai atkārtos līdzīgas darbības. Turklāt viņš nav veicis vardarbību pret bērnu. Pērn divus gadus nosacīti un gadu policijas uzraudzībā, kā arī upurim izmaksājamu materiālo kompensāciju kā soda veidu saņēma vīrietis, kurš savu vainu atzina. Viņš bija licis nepilngadīgai meitenei vērot savus dzimumorgānus un tiem pieskarties. Pirms vairākiem gadiem Salaspilī policija aizturēja vīrieti, kurš jau iepriekš bija sodīts par mazgadīgā iesaistīšanu bērnu pornogrāfijas izgatavošanā un mazgadīgā pavešanu netiklībā. Tiesa viņam bija piemērojusi piecu gadu nosacītu sodu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Vai nosacīts sods ir adekvāts?

A. Judins nesen iesniedzis Saeimā priekšlikumu, ka nevar piespriest nosacītu sodu seksuālas vardarbības gadījumā gan pret bērniem, gan pret pieaugušajiem. Deputāts cer, ka drīzumā šo ierosinājumu sāks skatīt attiecīgajā apakškomisijā un komisijā. Viņš saka: «Ir izdarīti smagi noziegumi, bet tiesa atzinusi, ka ir vainu mīkstinoši apstākļi. Un iedod nosacītu sodu. Tāds gadījums nav viens vai divi.» Jurists izstāsta gadījumus, kas izraisījuši viņa sašutumu, – deviņus gadus vecs bērns vairākas reizes seksuāli izmantots, bet varmāka saņēmis nosacītu sodu. Par nepilngadīgas meitenes izvarošanu grupveidā apsūdzētajiem, arī nepilngadīgajiem, piespriesti piespiedu darbi, jo viņi taču ir labi jaunieši. «Kā tā var būt? Vai tas sods ir taisnīgs un samērīgs? Bet tiesneši man saka – gadījumi ir dažādi,» noteic jurists.

Pedofilam pienākas kompensācija

Prokurore Aivija Kārkliņa sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka gadījumi tiešām ir dažādi, bet viņas novērojumi 20 gadu darba laikā diemžēl nav par labu secinājumam, ka likumi pret pedofiliem ir bargi. «Īstie pedofili nemainīsies,» viņa uzsver. Rūdītie pedofili ar gadiem kļūst vēl rafinētāki, un valstij vairāk jādomā, ko darīt ar viņiem. Viņu rīcība izkonkurē Holivudas šausmu filmas, un šie cilvēki, ja viņiem piemīt augsts intelekts, lasa attiecīgu literatūru un spēj izdarīt savus secinājumus par visiem iespējamiem soda veidiem, ķīmisko kastrāciju vai vispār kastrāciju ieskaitot. Piemēram, Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2013. gada 29. oktobrī pasludināja spiedumu kādam D. F, kurš sūdzējās, ka veselu gadu Daugavgrīvas cietumā viņš tika paļauts fiziskām un emocionālām represijām no citiem ieslodzītajiem. Vīrietis izcieta sodu par dzimumnoziegumiem pret mazgadīgajiem. Latvijas valstij šim dzimumnoziedzniekam jāsamaksā 8000 eiro – par viņa fiziskajām un emocionālajām ciešanām.

Jānosēž viss termiņš

Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš vairākus gadus mēģina izraisīt diskusiju par esošo sodu sistēmu. Viņš atgādina par pēdējo gadu skaļākajiem pedofilijas skandāliem: policija jau trešo reizi aizdomās par pedofiliju aizturējusi 1979. gadā dzimušo vīrieti, kurš jau divas reizes bija sodīts par analogiem nodarījumiem; tēvs seksuāli izmantojis trīs savas mazgadīgās meitas, vecākajai no viņām ir tikai 12 gadu, un viņa gaida sava tēva bērnu;

Augstākā tiesa mīkstināja sodu pedofilijas noziegumos apsūdzētajiem – atstādinātajam luterāņu mācītājam un bērnu slimnīcas apsargam...

Viņa ierosinājums piemērot pedofiliem ķīmisko kastrāciju pārliecinošu atbalstu parlamentā neguva, toties iesniegtie likuma grozījumi par to, ka pedofilu priekšlaicīga atbrīvošana no soda izciešanas nav pieļaujama, sasnieguši dzirdīgākas ausis. To atbalsta arī viņa kolēģi A. Judins un Ainars Latkovskis, un iespējams, ka jau šomēnes Saeimā to varētu skatīt trešajā lasījumā.