Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Saeima narkotikas apkaros tikai pēc 9. maija

© F64 Photo Agency

Narkotiku legālās tirdzniecības apkarošanā Saeima paņēmusi brīvdienas. Lai pirms uzvaras dienas nepapildinātu Krimināllikumu ar normu, kas ļautu vēlreiz ielikt cietumā veco komunistu Alfrēdu Rubiku un viņa sekotājus, deputātiem nācies atlikt vairāku ļoti būtisku Krimināllikuma grozījumu veikšanu.

Tajā skaitā izmaiņas, kas aizliegtu narkotiku legālu tirdzniecību.

Rubiks svarīgāks

Atverot parlamentā svarīgus likumus, tā allaž notiek – līdztekus galvenajiem grozījumiem, kuru dēļ likums vispār tiek aiztikts, partijas cenšas ielobēt arī citas sevi interesējošas lietas. Šoreiz grozījumi likumā ir nepieciešami, lai bargāk vērstos pret narkodīleriem un bērnu izvarotājiem. Taču nacionāļi pamanījās galveno akcentu pārlikt uz latviešukrievu konfliktu, ierosinot par PSRS un nacistiskās Vācijas agresijas apšaubīšanu sodu līdz trim gadiem ieslodzījumā. Šis ir politiski sensitīvs jautājums, ar Krieviju jau tāpat briesmīgas attiecības, tāpēc deputātu vairākums izvēlējās aizkavēt likumprojekta pieņemšanu. Šo sakarību pamanījusi arī tieslietu ministre Baiba Broka: «Likumprojektu virzības apturēšana, iespējams, tiek saistīta ar tajos ietvertajiem priekšlikumiem, kas saistīti ar kriminālatbildības paredzēšanu par PSRS un nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu un trivializēšanu. Minēto priekšlikumu virzīšanas atlikšana nav pamatota, jo īpaši kontekstā ar pēdējās nedēļās Krievijas Federācijas īstenoto militāro agresiju Ukrainā (..).»

Uz ārpolitisko batāliju fona cīņa pret narkotiku izplatību valstī izrādījusies gana mazsvarīga, lai to uz vismaz divām nedēļām atliktu. Šajā laikā, apdullinoties ar legāli nopirktām narkotikām, saindēsies vidēji 20 cilvēku. Kāds varbūt nomirs no sirds mazspējas, kā to izdarīja Rīgas 49. vidusskolas skolnieks. Labi vismaz, ka atšķirībā no Saeimas citi narkotiku apkarotāji solījumu pildīšanu neatliek.

Dīleri uz policiju nenāk

Latvijas Ārstu biedrība ir sagatavojusi grozījumus, kas aizliegs Latvijā jebkādu narkotisko vielu tirdzniecību, ieskaitot tās, kas vēl tikai tiks radītas. Jebkuras jaunas psihoaktīvas vielas laišana apritē būs iespējama tikai ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) akceptu. Faktiski centra uzdevums būs teikt nē šādai apritei. Šobrīd tas tiek darīts galvenokārt pēc tam, kad policija atnes narkodīleriem atņemto šņaucamo, elpojamo, špricējamo, bāžamo vai jebkādā citā veidā lietojamo vielu uz analīzēm. Taču ir arī izņēmumi. Šodien, piemēram, stājas spēkā aizliegums narkotikai ADBPINACA, kas gan ir brīvi nopērkama internetā, taču Latvijā vēl nav konstatēta. Drīzumā tā būtu varējusi parādīties, jo tuvākais izplatītājs darbojas tepat kaimiņos – Igaunijā. SPKC ziņo, ka pašlaik aizliegums noteikts kopumā 12 vielām un jebkādiem to saturošiem savienojumiem.

Saskaņā ar likumu pēc tam, kad vielai noteikts pagaidu aizliegums, triju dienu laikā iedzīvotājiem to krājumi jānodod policijai. Līdz šim gan tādi brīnumi nav notikuši. Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava stāsta, ka dažos gadījumos vecāki pārtvēruši savu atvašu pasūtījumus un narkotikas atnesuši uz iecirkni. Bet tirgotāji svaigi aizliegtu narkotiku maisus policijā gan nav atstājuši.

Pie apvāršņa marihuāna

Pirms vai pēc 9. maija, tomēr izskatās, ka vismaz šogad legālos narkoūķus izdosies iznīdēt un spaisu tirdzniecība aizies pagrīdē pie visām pārējām aizliegtajām vielām un lietām. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis prognozē, ka pēc viņa iesaistīšanās parlamentā izveidotajā darba grupā nepieciešamie likumdošanas grozījumi virzīsies uz priekšu pietiekami raiti. Taču nupat pie apvāršņa parādījusies jauna problēma. Sekojot liberalizācijas tendencēm visā pasaulē, arī Latvijā balsi ceļ marihuānas pīpētāji un pīpēt gribētāji. Viņiem šis ir izdevīgs brīdis, jo spaisu šausmām, kas pēc būtības ir ar nezināmām ķimikālijām piesūcināti atkritumi, var pretnostatīt mīlīgu uz paša palodzes izaudzētu stādiņu. Mediķi un tiesībsargātāji savā attieksmē pret narkotiku šķirošanu ir nemainīgi konservatīvi un sludina, ka marihuāna ir tikpat bīstama kā heroīns. Arī Latvijas sabiedrībā kopumā vēsturiski iesakņojusies labvēlīgāka attieksme pret piedzeršanos nekā narkotisku apreibināšanos. Taču ir cilvēku grupa, kas šos uzskatus cenšas mainīt, lai nākotnē panāktu vēl viena apreibināšanās veida legalizāciju.

Viņi sevi dēvē par Marihuāna Latvijā komandu. Pašlaik zālītes maigā vara tiek izvērsta galvenokārt sociālajos portālos, tās autoriem saglabājot anonimitāti. Neatkarīgā ar viņiem sazinājās epastā un saņēma šādas pārdomas: «Par marihuānas legalizāciju runāt, protams, vēl ir pāragri. Mums pagaidām nav nekādas advancētas stratēģijas, jo no sākuma vēlamies sasniegt mūsu pirmo mērķi – pamatbāzi sociālajos tīklos, lai no tā varētu rīkoties plašākā mērogā un sasniegt mūsu atbalstītājus, kas arī atļautu organizēt pasākumus, mītiņus, debates. Pagaidām vairāk skatāmies uz dekriminalizācijas pusi, tas pats par sevi jau būtu sasniegums, skatoties uz mūsu sabiedrības konservatīvo nostāju.»

***

UZZIŅAI

Slimību profilakses un kontroles centrs izdevis pagaidu aizliegumus šādām jaunām psihoaktīvām vielām:

- FAKB48;

- FPB22;

- ABFUBINACA;

- AKB48;

- AM2201 indazolkarboksamīda analogs;

- 25INBOMe;

- 5FABPINACA;

- ABPINACA;

- THJ2201;

- FUBPB22;

- ADBICA;

- ADBPINACA