Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mirusi māksliniece, bērnu grāmatu autore Margarita Stāraste

© Ojārs Lūsis

Šorīt mūžībā aizgājusi māksliniece, rakstniece, bērnu grāmatu autore Margarita Stāraste, informē apgāda "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

2. februārī Margarita Stāraste nosvinēja 100 jubileju.

Margarita Stāraste (bijusi arī Margarita Stāraste-Bordevīka; dzimusi Barvika 1914. gada 2. februārī Vladimirā, Krievijā) ir latviešu grāmatu ilustratore un rakstniece. Viņas darbs pārsvarā ir saistīts ar bērnu daiļliteratūru.

M. Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika - apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete ir atpazīstama uzreiz, un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. M. Stārastes ilustrācijām un tekstiem ir raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, savukārt izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem - Zīļukam (M. Stāraste - "Zīļuks"), piparkūku vīriņam Kraukšķītim (M. Stāraste - "Ziemas pasaka") un zinātkārajām meitenēm - Tincei (M. Stāraste - "Tince grib mācīties") un Ieviņai (Zenta Ērgle - "Ieviņa Āfrikā").

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītu grāmatu (pasakas, tēlojumi, dzejoļi, tautasdziesmas), un viņas darbi tiek publicēti kopš 1942. gada.

1982. gadā M. Stāraste saņēmusi literāro balvu "Pastariņa prēmija", savukārt 1999. gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.