Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Izdzīvojušā kasiera mamma: mums var palīdzēt lūgšanas

© Evija Trifanova/LETA

Dakteri šeit ir ļoti labi, mums visa slimnīcā pietiek, un Mārtiņam ir labāk, sarunā ar Neatkarīgo saka Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušā veikala Maxima kasiera Mārtiņa mamma Maruta.

Viņa ik dienu mēro ceļu no Jūrmalas uz Rīgu pie dēla, kas jau vairākas dienas atrodas Rīgas Austrumu slimnīcas Intensīvās terapijas klīnikā. Mārtiņš bija pēdējais, kuru glābēji atrada dzīvu zem drupām. Viņš zem lielveikala gruvešiem bija pavadījis vairāk nekā deviņas stundas.

«Mārtiņam ir labi, paldies visiem par atbalstu,» saka Mārtiņa mamma. Svētdien viņš nācis pie samaņas pēc vairākām operācijām. Pašlaik Mārtiņa ģimenei īpaša palīdzība neesot vajadzīga, jo slimnīcā visa pietiek, taču, visticamāk, tā būs vajadzīga, jo Mārtiņam būs ilgstoši jāārstējas un arī jāiziet rehabilitācija. «Paldies visiem, kuri nav vienaldzīgi un mums palīdz. Mēs to jūtam. Mums pašlaik nav nepieciešama materiālā palīdzība, mēs vienmēr esam dzīvojuši pieticīgi. Ir lietas, kuras par naudu nenopirkt. Es vēlos, lai mans dēls izveseļojas. Ja vēlaties kā palīdzēt, lūdzaties par manu dēlu un citiem cietušajiem šajā traģēdijā,» sacīja Mārtiņa mamma.

Veikala kasieris bija pēdējais, ko uz Rīgas Austrumu slimnīcu atveda no traģēdijas vietas Zolitūdē, un arī pēdējais, kuru traģēdijas vietā atrada vēl dzīvu. Slimnīcā puisi ievietoja ar ļoti smagām traumām – viņām bija saspiestas abas rokas, lauztas kājas, galvas trauma, iekšējo orgānu saspiedumi. Ņemot vērā smagos un nopietnos bojājumus, viņam būs jāārstējas ilgstoši, bet ārsti ir gandarīti, ka stāvoklis uzlabojies.

Apciemot Mārtiņu pirmdien slimnīcā bija ieradušies viņa kolēģi no veikala, kuri apciemoja arī citus Maksima darbiniekus, jo slimnīcā ārstējas vairāki sabrukušā veikala darbinieki. Par Mārtiņu domā arī daudzi citi cilvēki, kuri viņu ikdienā satika lielveikalā pie kasēm. 24 gadus vecais Mārtiņš veikalā strādājis tikpat kā no veikala atklāšanas dienas. Neatkarīgā aprunājās ar Juri, kurš pieteicies palīdzēt Mārtiņa ģimenei grūtā brīdī – viņš Mārtiņa mammu katru dienu apņēmies vest uz slimnīcu un mājup. «Man tas neko nemaksā, palīdzēšu, cik varēšu,» saka Juris. Viņš iepazinies ar Mārtiņu pilnīgi nejauši. «Es regulāri iepirkos šajā veikalā un Mārtiņu uzreiz pamanīju, varbūt tāpēc, ka veikalā pie kasēm tikai sievietes un viņš viens puisis un tik jauns, bet varbūt tāpēc, ka viņš patiešām kā pārdevējs bija ļoti laipns,» stāsta Juris. «Es teicu: ja gadījumā meklē darbu, sagatavo CV, es varētu palīdzēt. Un dienu pirms traģēdijas Mārtiņš man šo dokumentu iedeva. Kad uzzināju par veikala sabrukšanu, uzreiz zvanīju uz viņa numuru, kas neatbildēja, neatbildēja, neatbildēja, es biju šokā. Domāju, kam lai vēl zvana. Naktī Mārtiņu no drupām izvilka, bet viņš bija bez samaņas.» Juris sadabūjis Mārtiņa mammas telefonu un piedāvājis palīdzību. Kad palātā ieradies viņu apciemot, pirmajā brīdī nevarējis atpazīt, bet Mārtiņš atpazinis viņu! «Aiznesu viņam mūzikas pleijeri,» bilst Juris, kuram pieder tūrisma aģentūra un kurš vēlējās piedāvāt Mārtiņam darbu viesnīcas jomā, jo viņš bija izteicis tādu vēlēšanos. «Sirds cilvēks,» par jauno puisi saka Juris, to uzreiz vārējis manīt, cilvēciskais faktors ir tas, kas nostrādājis un kāpēc vienmēr Juris vai viņa līgava vēlējušies doties tikai pie Mārtiņa kases. Tas vienmēr uzlabojis garastāvokli. Viņam bija arī nozīmīte Laipnākais pārdevējs.

Austrumu slimnīcas intensīvajā terapijā ārstējas četri Zolitūdes traģēdijā cietušie, divi no viņiem ugunsdzēsēji – glābēji. Ar viņiem kopā ir tuvinieki. Kopumā Intensīvās terapijas pacientu stāvokli mediķi vērtē kā stabilu, tomēr diviem no pacientiem veselības stāvoklis ir ļoti smags, jo viņi guvuši nopietnas traumas, lūzumus, sasitumus, audu saspieduma sindromu, konstatēta iekšējo orgānu nepietiekamība. Šiem pacientiem veiktas vairākas operācijas un tiek piemēroti intensīvās terapijas pasākumi. Vēl pieci pacienti ārstējas dažādās ķirurģiskās profila nodaļās, pacientiem ir konstatēti ribu lūzumi un plaušu traumas, mīksto audu un pēdu saspiedumi. Šobrīd viņu veselības stāvokli ārsti vērtē kā stabilu, un viņi turpina ārstēšanos.