Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

"Maxima" atzīst saistību ar sagruvušā veikala izīrētāju "Tineo"

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Maxima Latvija" atzīst saistību ar Zolitūdē sagruvušā veikala telpu iznomātāju SIA "Tineo".

"Maxima" pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka "Tineo" ir saistīts ar "Maxima Latvija" tādējādi, ka tās mātesuzņēmumu "Vilniaus Prekyba" un "Tineo" pārvalda viena un tā pati persona Nerijus Numavičs. Viņš atzīmē, ka "Maxima Latvija" īpašnieks ir "Maxima Grupa", kura pieder "Vilniaus Prekyba".

Beseris skaidro, ka tā teritorija, kurā tika izbūvēta pazemes autostāvvieta, vieta, kurā tiek būvēta daudzstāvu dzīvojamā māja, kā arī tirdzniecības ēkas jumts joprojām pieder SIA "Homburg Zolitūde". Tāpat visus tālākos būvniecības darbus, kas saistīti ar šīm teritorijām, veic "Homburg Zolitūde".

"Homburg Zolitūde" iepriekš nodarbojās ar būvniecības atļauju saņemšanu, kā arī kontrolēja šo darbu veikšanu. Pēc "Homburg Zolitūde" pasūtījuma šos būvniecības darbus veica būvniecības kompānija "Re&Re".

"Homburg Zolitūde" arī atbild par celtniecības darbiem, kas saistīti ar jumta labiekārtošanu un daudzstāvu mājas celtniecību. "Tineo" un "Maxima Latvijia" šajā projektā nepiedalās.

Veikals "Maxima" Priedaines ielā tika atklāts 2011.gada 3.novembrī ēkā, kas pilnībā piederēja "Homburg Zolitūde" - "Maxima" veikala telpas īrēja no "Homburg Zolitūde".

2012.gadā 6.augustā "Tineo" ieguva īpašuma tiesības uz tajā laikā pabeigto un izmantojamo īpašuma daļu no "Homburg Zolitūde". Pārejās ēkas daļas īpašumtiesības pieder "Homburg Zolitūde", kas veic tālāku īpašuma attīstīšanu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas mājaslapā pieejamajā tirgus apskatā par 2012.gada lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem pieejama informācija, ka "Tineo", kas pieder Kipras ofšoram "Foumico Investments Limited", nopirkusi 70% domājamo daļu no nekustamā īpašuma Priedaines ielā, kas sastāv no 1,03 hektāriem zemes un vairākām mājām.

Darījuma summa bija 3,09 miljoni latu. Pārdevējs bija Nīderlandes uzņēmumam "Homburg Eastern Europe Fund B.V." piederošā SIA "Homburg Zolitude".

Kā liecina "Firmas.lv", "Tineo" apgrozījums pērn bija 107 038 lati. Uzņēmums pērn cieta zaudējumus 7843 latu apmērā. "Tineo" pamatkapitāls ir 748 000 lati.

Savukārt "Maxima Latvija" veikalu apgrozījums 2012.gadā bija 450,368 miljoni latu, kas ir 8,99% pieaugums salīdzinājumā ar 2011.gada apgrozījumu - 413,210 miljoniem latu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Koncerna peļņa pieaugusi vairāk nekā septiņkārtīgi - no 1,869 miljoniem latu 2011.gadā līdz 14,342 miljoniem pērn.

"Maxima Latvija" dibināta 2000.gada 29.novembrī. Koncerna pamatkapitāls ir 3,450 miljoni latu. "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V.".

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja vismaz 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Dzīvību zaudēja arī trīs ugunsdzēsēji.

Kopumā slimnīcās bija vērsušies 39 cilvēki, no tiem 29 pacientus slimnīcās nogādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet desmit pēc palīdzības vērsās paši.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.