Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ar ebreju simboliem apzīmēts piemineklis Rīgas aizstāvjiem pret Bermontiešiem

© Delfi.lv

Vakar apķēpāts Rīgas aizstāvjiem veltītais piemineklis Sudrabkalniņā.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte aģentūru LETA informēja, ka uz pieminekļa bija uzzīmēta viena Dāvida zvaigzne.

Policijā par notikušo sākta administratīvā lietvedība, notiek izmeklēšana. Pagaidām nav zināms, kas veicis pieminekļa apgānīšanu.

Policija informāciju par apķēpāto pieminekli saņēma vakar ap plkst.16.

Sudrabkalniņš ir vēsturisks liecinieks 1919.gada kaujām par Rīgas atbrīvošanu. 1919.gada novembrī šajā vietā pie Anniņmuižas un Nordeķu robežas pret Bermonta armijas skaitlisku pārspēku devās Rīgas 6.kājnieku pulka cīnītāji. 1937.gadā tika atklāts piemineklis 6.Rīgas pulka karavīriem - pilsētas aizstāvjiem 1919.gadā. Pieminekli veidojuši tēlnieks Kārlis Zāle un arhitekts Ernests Štālbergs.

Pieminekļa apķēpāšanu nosoda aizsardzības ministrs Atis Pabriks (V). "Piemiņas vietas Sudrabkalniņā apgānīšana ir apzināta, bet lēta un zemiska provokācija. Tas ir skumji, bet vienlaikus notikušais raisa arī daudz jautājumu, kāpēc Latvijā tiek piedzīvoti divi šādi incidenti nedēļas laikā Lāčplēša dienas priekšvakarā un, tuvojoties Latvijas 95.dzimšanas dienai. Visticamāk, tā nav sakritība, bet gan rīcība ar skaidriem motīviem, parādot attieksmi pret Latvijas valsti un pasmejoties par tās simboliem," paziņojumā medijiem norāda Pabriks. Viņaprāt, ir ļoti svarīgi, lai par šādu noziegumu vainīgie saņemtu reālu sodu.

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā, Meža kapos, bija apgānīts pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes memoriāls.