Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Svētais Jūda" gāž Ventspils govis

© F64 Photo Agency

Svētais Jūda visniknāk paplosījies Ventspilī. Vētra nav pasaudzējusi arī Ventspils simbolus – gotiņas –, nogāžot divas no tām.

Ventspils ostas kapteiņu dienests fiksējis, ka spēcīgākās brāzmas sasniegušas 34 metrus sekundē. Līdzīgi kā 2005. gada janvāra orkāna laikā, pilnīgi visa Ventspils un tās apkārtne uz desmit stundām pilnībā palika tumsā. Vairākos novada pagastos vakar elektroapgādi vēl neizdevās atjaunot.

Ventspilī vētra nolauzusi kopumā 67 kokus, daži no tiem uzkrituši ēkām un žogiem. Pa gaisu aizpūsti soliņi, informatīvas zīmes un citi vides objekti. Dažām ēkām atrauti jumti, citām sagāzti žogi. Cietušas arī divas gotiņas. Vistrakākais kritiens bija jāpārdzīvo uz augstā postamenta uzstādītajai gotiņai Venta, kas rotā Lielo prospektu. Bet Jūrmalas parkā apgāzta gotiņa ar visu levitējošo saimnieku.

Lielu skādi vētra nodarījusi arī Ventspils novada pagastos, kur sagāzti daudz koku un izārdīti jumti. Tostarp nopietni cietis baptistu draudzes nams Užavā, kuram norauta daļa jumta. Turklāt vētras brāzmas pat pamanījušās izcelt 1888. gadā būvētās baznīcas jumta spāru vērbaļķus. Vienu tādu vērbaļķi spēj pakustināt vien četru vīru spēks. Tiek lēsts, ka baznīcas atjaunošana izmaksās vismaz trīs tūkstošus latu.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs informē, ka vētras naktī, veiksmīgi sadarbojoties ar Valsts policiju, pilsētā veikta pastiprināta patrulēšana, lai pasargātu iedzīvotāju īpašumus no iespējamā marodierisma un vandalisma. Izveidotas pat kājnieku patruļas.

J.Arājs uzskata, ka ar šo uzdevumu policijas lieliski tikušas galā, jo izdevies novērst arī ielaušanās mēģinājumus. Vētras naktī tikuši izsisti logu stikli trim nelieliem pārtikas veikaliņiem. Taču tajos tā arī nav iekļūts un nekas nav nozagts. Iespējams, zagļus izbiedējusi policijas patruļa.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs stāsta, ka šoreiz lielus uztraukumus vētra nav sagādājusi pilsētas bīstamākajam uzņēmumam – Ventamonjakam, kas tagad ir apgādāts ar ģeneratoru, nodrošinot uzņēmuma darbību ar alternatīvu elektropadevi. Jāatgādina, ka 2005. gada orkāna laikā šāda ģeneratora nebija, tādēļ elektroapgādes pārtraukuma dēļ radās bīstama situācija ar paaugstinātu spiedienu amonjaka rezervuāros. Informācija par bīstamo situāciju strauji izplatījās, radot iedzīvotājos paniku un masveida mukšanu no pilsētas.

Arī Ventspils slimnīcas darbību nodrošināja dīzeļģenerators, kas ražoja elektroenerģiju visām nepieciešamajām vietām – reanimācijas nodaļā, operāciju blokā, dzemdību nodaļā, strādāja arī laboratorija, rentgens un citas nepieciešamās medicīniskās iekārtas, stāsta slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis. Vienīgā skāde – slimnīcas ēkai daļēji norauts jumts.

Vakar rīta pusē Ventspilī un novadā nav strādājuši vairāki veikali, bankas un bankomāti, arī pasta darbība bija traucēta. Tikmēr Statoil degvielas uzpildes stacija bija sarūpējusi ģeneratoru, tādēļ brīžiem tur bijis gluži kā kafejnīcā, jo cilvēki aktīvi pirkuši karstas uzkodas un ņēmuši kafiju, stāsta Ventspils stacijas vadītāja Iveta Brakanska.