Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Līvānu traģiskā smilšu nogruvuma vieta bijusi brīvi pieejama ikvienam

Vieta, kur aizvadītās nedēļas nogalē Līvānos noticis traģiskais smilšu nogruvums, kurā dzīvību zaudējis kāds 12 gadus vecs zēns, pieder vietējam uzņēmējam, SIA "Līvānu bioķīmiskā rūpnīca" īpašnieks Ziedonim Zepam.

Kā aģentūru LETA informēja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle, vecais dzelzceļa uzbērums Rīgas ielā 5, kas stiepjas vairāku kilometru garumā, savulaik piederēja Līvānu stikla fabrikai (SIA "Lettglas"). Pēc rūpnīcas bankrota dzelzceļa uzbērums tika izsolīts un to savā īpašumā iegādājās Zeps.

2012.gada pavasarī īpašnieks griezās būvvaldē ar iesniegumu jeb pieteikumu dzelzceļa uzbēruma demontāžai. Būvvalde 2012.gada 27.martā pieņēma lēmumu, ka būvniecības iecere atbilst Līvānu novada teritorijas plānojumam un Līvānu novada būvniecības noteikumiem.

Lai saņemtu būvvaldes atļauju smilts uzbēruma nojaukšanai, īpašniekam vēl bija nepieciešams izstrādāt un saskaņot būvniecības ieceres tehnisko dokumentāciju. Tā kā uzbērums atrodas pilsētas teritorijā, piekļuve tam bija brīvi pieejama jebkuram cilvēkam.

Lai nenotiktu turpmāks apdraudējums, Līvānu būvvalde pieprasīs veikt norobežošanas darbus šajā teritorijā un pārtraukt nesankcionētu smilts ņemšanu no uzbēruma.

Arī pašvaldība uzņemas savu daļu atbildības par to, ka būvvalde nebija pietiekami kontrolējusi privātos īpašumus un nebija laikus konstatējusi faktu, kas smiltis tiek izvestas bez attiecīgas atļaujas.

Uzbēruma īpašnieks ir sazinājies gan ar pašvaldību, gan ar policiju un ir norādījis, ka apzinās savu atbildību notikušajā un nevairās no tās.

Zeps Līvānos ir plašāk pazīstams kā mecenāts, kurš daudz ziedojis pilsētas sakopšanā - Izlīgšanas soliņš pie bibliotēkas un Napoleona laika lielgabals pie Latgales mākslas un amatniecības centra ir viņa dāvinājumi pilsētai - un iedzīvotāju aktivitāšu atbalstīšanā.

Jau ziņots, ka sestdien, 5.oktobrī, Līvānos, dzelzceļa uzbērumā spēlējušies septiņi sešus līdz 12 gadus veci bērni, kad pēkšņi smilšu krāvums nobrucis, aprokot trīs bērnus. Divi bērni tikuši atrakti vēl pirms VUGD darbinieku ierašanās, trešo izrakuši glābēji, mediķi konstatēja zēna nāvi.

Sakarā ar notikušo kriminālprocess sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas - noziedzīgiem nodarījumi pret personas veselību.

Patlaban ar Līvānu smilšu nogruvumā bojāgājušā zēna un negadījumā cietušo bērnu tuviniekiem strādā psihologs. Pašvaldība apņēmusies segt arī bēru izdevumus un izmaksāt ģimenei vienreizēju materiālo pabalstu 140 latu apmērā.

Lai nepieļautu, ka daudzbērnu ģimene, kurā notikusi traģēdija, paliek bez elektrības, tai tiks apmaksāts arī iekrātais parāds par izlietoto elektroenerģiju.

Bez smilšu nogruvumā bojā gājušā zēna ģimenē aug vēl četri bērni.