Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

SC prasa no Circenes garantijas par veselības aprūpes pietiekamu finansējumu

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija ir vērsusies ar pieprasījumu pie veselības ministres Ingrīdas Circenes (V), un pieprasījumā deputāti prasa steidzamības kārtībā, vēl pirms 2014.gada valsts budžeta pieņemšanas, sniegt garantijas, ka nākamgad veselības aizsardzības nozare tiks finansēta pietiekamā apjomā, aģentūru LETA informēja SC.

"Ja Ingrīda Circene nesniegs šādas garantijas, tad viņai ir jādemisionē - kā ministrei, kas nespēj nodrošināt nozares dzīvotspēju," uzsver SC deputāts Andrejs Klementjevs.

SC deputāti pieprasījumā norāda - pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, veselības aizsardzības nozares finansējums Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropas Savienības (ES) valstu vidū. Veselības ministrija ir publiski uzņēmusies saistības sasniegt ES valstu vidējo nozares finansējumu - 5-6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pēc Klementjeva domām, tā ir tikai formāla apņemšanās, jo praksē finansējums tiek samazināts, piemēram, 2013.gadā veselības aizsardzībai tika piešķirts mazāk līdzekļu nekā 2012.gadā, proti, pagājušajā gadā finansējums bija 3,47% no IKP, šogad - 3,15% no IKP.

"Bet 27.augustā valdības sēdē veselības ministrija sniedza šokējošus datus. Šajā 2013.gadā nozarei nepieciešams papildu finansējums 34 miljonu latu apjomā, 2014.gadam tiek ieplānots līdzekļu iztrūkums 66 miljoni latu, arī 2015.gadā - 66 miljoni latu," norāda Klementjevs.

Pēc viņa teiktā, šajā situācijā "absolūti nesaprotams ir veselības ministres Ingrīdas Circenes pilnīgais miers un bezdarbība: pēc visa spriežot, viņa vienkārši nav spējīga valdības līmenī aizstāvēt nozares intereses, kas ir arī visas sabiedrības intereses kopumā". Parlamentārietis arī uzsver, ka situācija veselības aizsardzībā ir "katastrofāla", jo reģionālajām slimnīcām jau tagad zāles iepērk uz parāda, hroniski slimi cilvēki gaida rindā uz operāciju gadiem, tādējādi neatgriezeniski zaudējot darbaspējas.

Šajā situācijā SC prasa tūlītēju veselības ministres rīcību. Savā pieprasījumā SC prasa sniegt atbildes uz vairākiem jautājumiem - kāpēc Veselības ministrija, jau sākotnēji plānojot budžetu, nebija paredzējusi nozares finansējumu pilnā apmērā un nav aizstāvējusi savu pozīciju, kādā veidā, īstenojot šādu politiku, ministrija plāno sasniegt izvirzīto mērķi - nozares finansēšanu 5% apjomā no IKP un kā šādos apstākļos tiks nodrošināta valsts garantēto medicīnisko pakalpojumu sniegšana saprātīgos termiņos.

"Ja ministre nevarēs sniegt garantijas, tad ir jāizvirza jautājums par viņas demisiju," uzskata Klementjevs.