Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Reperis PSY taisnojas par antiamerikāniskajiem izteikumiem

© Scanpix

Dienvidkorejiešu skatuves mākslinieks PSY, kas pasaules slavu iekarojis ar savu dziesmu Gangnam Style, ir atvainojies par saviem 2004. gadā koncertā izteiktajiem antiamerikāniskajiem tekstiem, kuriem īpaša uzmanība pievērsta pirms viņa gaidāmās uzstāšanās ASV, kuru apmeklēs arī prezidents Baraks Obama.

PSY šogad kļuva par vienu no interneta kultūras redzamākajām parādībām, un viņa dziesmas Gangnam Style klips portālā YouTube ir visu laiku vispopulārākais materiāls – līdz šī mēneša sākumam tas ir skatīts vairāk nekā 900 miljonus reižu. Lielā mērā pateicoties tieši šim klipam ar tajā atainotajiem jocīgajiem deju soļiem, PSY ir izdevies iekarot arī ASV, un 21. decembrī viņam ir ieplānota uzstāšanās Ziemassvētku koncertā Vašingtonā. Ikgadējo koncertu Christmas in Washington translē televīzijā, un pasākuma viesu sarakstā ir arī prezidents B. Obama ar ģimeni.

Taču pasākumu draudēja sabojāt PSY vairākus gadus seni izteikumi. 2004. gadā, kad ASV karoja Irākā, kādā protesta koncertā viņš uzstājās ar dziesmu, kuras tekstā aicināja nogalināt tos, kuri amerikāņu spēkiem ir likuši spīdzināt cilvēkus, nogalināt viņu ģimenes locekļus, un to darīt lēnām un sāpīgi. Šāds dziesmas teksts daudziem ir licis apšaubīt, vai PSY vajadzētu uzstāties koncertā, kuru apmeklē augstas amatpersonas. Šie vārdi gan nebija paša PSY sacerēti, tie ir no dienvidkorejiešu metāla grupas N.EX.T repertuāra, un 2004. gada koncertā PSY uzstājās kopā ar viņiem. Tomēr šis fakts ir maz ko mainījis. 2002. gadā kāda koncerta laikā PSY bija sadauzījis amerikāņu tanka modeli, tādējādi izsakot nepatiku pret to, ka ir attaisnotas divas ASV militārpersonas, kas bija iesaistītas incidentā, kura laika bojā gāja divas korejiešu meitenes.

Mūziķis gan ir mēģinājis saspīlējumu mazināt un skaidrot, ka viņš nav naidīgi noskaņots pret ASV. «Kā dienvidkorejietis, kas ir mācījies ASV un tur pavadījis ievērojamu daļu savas dzīves, es saprotu upurus, ko ASV militārais personāls ir uzņēmies, lai aizsargātu brīvību un demokrātiju manā valstī,» teikts PSY izplatītā paziņojumā. «Dziesma, kurā es piedalījos pirms astoņiem gadiem, bija daļa no manas dziļi personiskās reakcijas uz karu Irākā un divu korejiešu skolnieču nogalināšanu. Tā bija daļa no pretkara noskaņojuma, kuru tanī laikā izjuta daudzi cilvēki visā pasaulē. Esmu pateicīgs par brīvību, kas man ļauj izteikties, taču es esmu arī sapratis, ka izteiksmes formām ir savas robežas. Es nožēloju, ka šīs dziesmas teksts var tikt interpretēts šādi, un lūdzu piedošanu par sāpēm, ko šie vārdi ir radījuši.»

Vismaz vēl vakar PSY vārds oficiālajā koncerta dalībnieku sarakstā bija atrodams.