Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Mūzikas ierakstu recenzijas: "Shining" - "Redefining Darkness"

© Publicitātes foto

Jau bija piemirsies, kas ir grupa „Shining” (jo vienkārši pēdējā laikā nekas no tās disku krāvuma nebija klausīts), bet jau albuma pirmās skaņas – pamatīgs rēciens – norādīja, ar ko darīšana: laipni lūdzam „black metal” pasaulē!

„Shining” ir 1996. gadā izveidota zviedru grupa (šādi pat saucas arī kāda norvēģu formācija), no kuras sākotnējā sastāva ierindā palicis vien tās līderis, vokālists un ģitārists Niklass Kvarforts. Halmstadā bāzētā grupa izceļas ar to, ka „melnmetāla” ritmus piejaucē ar „doom” un pēdējā laikā pat kaut ko līdzīgu „progressive”, arī vokāls mēdz būt gan, tā teikt, „pilnīgi normāls”, gan izteikti „blekmetālisks”. Šo grupu mēdz salīdzināt pat ar šī žanra klasiķiem no „Mayhem”, lai gan tuvākas asociācijas tomēr, šķiet, varētu rasties ar „Ulver”. Grupas teksti lielākoties veltīti suicidālai tematikai, tāpēc nav jābrīnās, ka CD bukletā trīs zīmējumu veidā pat ir īsa pamācība, kā pareizi sasiet striķi, lai labi un kārtīgi pakārtos. „Redefining Darkness” ir jau astotais šo zviedru studijas ripulis - Eiropas tirgū tas ticis varen tālu un atblandījies pat līdz latvju mūzikas ierakstu veikaliem.

PAR. Biežas ritma un muzikālo motīvu maiņas, ekscentriskas solopartijas, spēcīgs vokāls – viss, kā pienākas! Kompozīcijas garas, katra pāri septiņām minūtēm, tāpēc tās te satilpušas tikai sešas – ieteicamākās ir trauksmainu melodiju apveltītā „The Ghastly Silence” (tajā ieskanas pat „blekam” tik netipisks instruments kā saksofons!) vai arī „Han som hatar manniskan”, kura tomēr ir tuvāka klasiskajām vērtībām.

PRET. Šajā albumā ir kaut kas biedējošs – it īpaši tas attiecas uz instrumentālo kompozīciju „Det stora gra” un albumu noslēdzošo „For The God Below”, kuras klausoties nudien sāk uznākt vēlme ņemt un... izmantot CD bukletā zīmēto pamācību. Brrrr...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.