Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Par ceļazīmi uz "Eirovīziju" cīnās arī leģendārā Herberta Cukura mazmazmeita

© Privāts arhīvs

Dziesmu konkursa «Supernova 2018» ceturtās sezonas 21 dalībnieka vidū »Vakara Ziņu« uzmanību piesaistīja šobrīd ASV dzīvojošās 23 gadus vecās Lauras Rizoto (Ricoto) vārds. Meitene, kura šobrīd pastiprināti apgūst latviešu valodu un konkursā piedalās ar dziesmu «Funny Girl», ir dzimusi Brazīlijā. Viņas tēvs ir latvietis, bet māte – portugāliete! Izrādās, Laura ir arī pretrunīgi un skandalozi vērtētā latviešu aviatora – izgudrotāja, lidotāja un lidmašīnu konstruktora, žurnālista Herberta Cukura mazmazmeita. Atgādināsim, ka dziesmu un izpildītāju konkurss «Supernova» norisināsies februārī, bet konkursa uzvarētājs balvā saņems iespēju piedalīties lielākajā pasaules popmūzikas notikumā – starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas nākamgad notiks Portugālē.

Tautību miksējums

Laura Rizoto, kuras tēvs ir latvietis, bet mamma nāk no Portugāles, ir izaugusi internacionālā ģimenē, un viņas vissirsnīgākās bērnības atmiņas ir saistītas tieši ar vecmāmiņu Doloresu Cukurs Rizoto, kura, izrādās, ir no Latvijas!

«Viņa piedzima Liepājā, izauga Rīgā un ieprecējās austriešu un vāciešu izcelsmes Rizoto ģimenē. Manas mammas ģimene ir portugāļu izcelsmes brazīlieši. Viss šis tautību kopējais miksējums ir radījis mani - ļoti atvērtu un kosmopolītisku personību, kurai ir milzu interese par citām kultūrām. Man ir īpaša attieksme pret manām brazīliešu un latviešu saknēm, un es ļoti lepojos, ka esmu abu valstu pēctece. Mans latviskais kultūras mantojums laikam visspilgtāk izpaužas manā balsī un mūzikas, dejas un dabas mīlestībā,» sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāj Laura Rizoto, uzsverot, ka visdrīzākajā nākotnē nolēmusi uzlabot latviešu valodas zināšanas un iemācīties tekoši runāt senču dzimtajā valodā.

No vecmāmiņas stāstiem uzzina dzimtas vēsturi

Daloties atmiņās un zināšanās par savas ievērojamās dzimtas vēsturi ekskluzīvā intervijā žurnālam »Vakara Ziņas«, Laura apstiprina, ka ir slavenā latviešu aviatora un žurnālista Herberta Cukura mazmazmeita. «Es pasaulē nācu 30 gadus pēc viņa nāves un visu, ko es par viņu zinu, uzzināju no savas vecmāmiņas, kura bija viņa vienīgā un ļoti mīlētā meita. Viņa stāstīja, ka vecvectēvs bija īstens savas dzimtenes patriots. Kā īstens kareivis viņš par brīvu un neatkarīgu Latviju cīnījās divas reizes - Neatkarības cīņās 1918. gadā un Otrā pasaules kara laikā. Cukuru ģimene bēgļu gaitās Latviju atstāja pirms padomju okupācijas 1944. gadā. Ģimene aptuveni divus gadus pavadīja bēgļu nometnēs Francijā, līdz pārcēlās uz Brazīliju.»

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv