Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Izlase - "Ādmiņu četri"

© Publicitātes foto

Lai kādu nemulsina šīs dziesmu izlases nosaukums – līdz 20. gadsimta sākumam Ādmiņu ielā 4 darbojās Stērķeles fabrika, vēlāk te bija ķīmiskā rūpnīca, 20. – 30. gados “dzīvoja“ kažokādu apstrādes un krāsošanas fabrika “Elektra”, savukārt pašlaik līdzās kažokādas darbnīcai un mēbeļu veikalam teritorijā ir vairākas mēģinājumu telpas, reizēm te notiek arī koncerti.

Ievirze - lielākoties alternatīvā mūzika. Šajā izlasē iekļautie izpildītāji ir esošie vai bijušie Ādmiņu ielas rezidenti. Dziesmas iespēju robežās ierakstītas dzīvajā, ar domu “saglabāt daļiņu ķīmijas, kas rodas mūziķiem spēlējot kopā“. Kopumā te sevi atrāda desmit izpildītāji un/vai grupas - gan pazīstamāki, gan nezināmi: “Nielsliens Lielsliens”, “Anna Kijevā”, Filips Derums, “Martas Asinis”, “Les Attitudes Spectrales”, “Nekad”, “Āres”, “Salt Wound”, Juris Simanovičs un “Vonko”. Par telpās Ādmiņu ielā notiekošajiem koncertiem ir dzirdēts, pabūt gan tajos kaut kā nav sanācis, līdz ar to šī izlase kaut nedaudz paver priekškaru par to, kas šajā “Ādmiņu ielas republikā” notiek. Stilistiski - no indī un sintīpopa līdz pat hārdkoram.

PAR. Jebkurš šāds alternatīvās mūzikas apkopojums ir svētīgs un vēsturisks: lai dziesmas saglabājas, lai nemētājas kaut kur interneta dzīlēs vai tikai demoierakstā kādā datorā. Katrā no šāda veida izlasēm vienmēr ir vismaz dažas labas dziesmas un arī kāds jaunatklājums. Šajā gadījumā - hārdkora blice “Salt Wound“, eksperimentālais sintīpops projekta “Āres“ izpildījumā un mazliet psihedēliskais “Vonko“, no kuriem nākotnē varētu sanākt kaut kas labs. Savukārt kaut kas labs jau ir sanācis grupai “Anna Kijevā“ (tas nav nekas pārsteidzošs) un Jurim Simanovičam (tā tam bija jābūt), kaitinoši lipīgs gabals padevies “Martas asinīm“.

PRET. Dažas apvienības jau nu varētu būt arī paškritiskākas. Piemēram, tādām grupām kā “Nielsliens Lielsliens“ un “Les Attitudes Spectrales“ vismaz pagaidām vajadzētu savu daiļradi atstāt tikai iekšējai lietošanai un mēģinājumu telpās.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.