Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Andris Gauja un Elza Feldmane gatavojas kāzām

© Privāts arhīvs

Režisors Andris Gauja (38) un viņa mīļotā sieviete un meitiņas Noras (5 mēneši) mamma Elza Feldmane (23) pēc gandrīz četru gadu pazīšanās gatavojas kāzām un sarunā ar »Vakara Ziņām« atklāti stāsta, kur pirmoreiz satikušies, kā viens otrā ieskatījušies, cik vienam neplānots un otram negaidīts bijis bildinājums feisbukā un kas tā ir – mīlestība.

Bildinājums feisbukā

«Mīļā Elza, vai nāksi man par sievu? P. S. Visiem, kam ir kas sakāms pret vai par, šī ir pēdējā iespēja to darīt. #andrisbildinaelzu // This is an official marriage proposal, addressed to Elza from Andris. #nokidding #proposal.» Ar šādu ierakstu 19. augustā pulksten 17.11 savā profilā sociālajā vietnē «facebook.com» režisors Andris Gauja negaidīti pārsteidza savus draugus un jo īpaši - savu Elzu, kura tajā dienā svinēja 23. dzimšanas dienu.

Draugu reakcija bija zibenīga: «Say YES!!!» «Gaidām Tavu JĀ!» «Apsveicu! Saki - JĀ!!» «Dievīgi, ka tas notiek starptautiskajā autoostā «Rīga»!» «Tak beidzot!» Tomēr - gāja minūtes, pagāja stunda, divas, trīs, bet Elza klusēja... Arī draugi jau sāka uztraukties: «Nu, kā, vai tad nāks?» «Ko atbildēja?» Tikai pulksten 20.25 sekoja ilgi gaidītā atbilde: «Mīļais, Andri! Vai tad vislieliskākajam vīrietim var atteikt? Un kā vēl nākšu!», uz ko draugu sajūsmai vairs nebija robežu...

Lai arī medijos jau izskanēja informācija, ka Andris Elzu bildinājis jau pirms tam, intīmākā gaisotnē, viņi to noliedz, apgalvojot, ka bildinājums noticis «tiešraidē», visu feisbuka draugu klātbūtnē. «Mēs tiešām atradāmies starptautiskajā autoostā «Rīga», un es Elzai teicu, ka gribētu uztaisīt kopīgu bildīti. Tur ir tāds automāts - ātrais foto dokumentiem, kur pat nevar aizvilkt priekšā aizkariņu, līdz ar to mūsu bildēšanos redzēja visi garāmgājēji,» stāsta Andris, un Elza turpina: «Viņš teica, lai uzgaidu, ka grib šo bildi tūlīt iepostot feisbukā. Nesapratu, kāpēc. Mums nebija daudz laika, bija jāsteidzas, jo mēs gājām uz tirgu, lai sapirktu produktus vakarā gaidāmajām dzimšanas dienas svinībām. Bet Andris uzstāja: «Nē, nē, man tagad jāieposto!» Ilgi kaut ko rakstīja, tāpēc, tiklīdz bija pabeidzis, palūdzu, lai parāda. Viņš bija domājis, ka es to ieraudzīšu vēlāk, kad jau visi būs izlasījuši, bet - tā es turpat autoostā to izlasīju...» Elza neslēpj savu aizkustinājumu un atzīst, ka tajā mirklī pat asariņa nobirusi. «Tā bija, jā,» Andris mīļi piebilst.

Jubilāre sliktā garastāvoklī

Elza uzsver: bildinājums nācis ļoti negaidīti, jo dāvana dzimšanas dienā jau bija pasniegta. «Pēc tam Elzai bija diezgan izkliedēta uzmanība, tomēr visu, ko vajadzēja, sapirkām,» Andris pasmaida un domā, ka Elza tiešām negaidīja bildinājumu, jo abi savās sarunās daudzkārt bija izaicinājuši tēmu par kāzām, kāpēc tās vajadzīgas. «Tas laikam ir zināms apstiprinājums pašam sev, sava veida apzināšanās, ka tu gribi būt ar to cilvēku ilgi kopā,» režisors mēģina pamatot savu spontāno ideju bildināt Elzu. Viņš gan piebilst, ka mazsvarīgs nebija fakts, ka jubilāre tajā dienā esot pamodusies un visu rītu bijusi sapīkusi, sliktā garastāvoklī. Nu, dzimšanas dienā tā mēdz būt,» viņš saka. Bet Elza sirsnīgi smej: «Un tu nolēmi man uzlabot garastāvokli?»

Andris atklāj, ka doma par bildināšanu un iespējamām kāzām viņam jau agrāk bija ienākusi prātā, bet, ka tas notiks tieši 19. augustā autoostā un feisbukā, tas gan nebija plānots. Tā bijusi spontāna rīcība, ar vēlmi uzlabot Elzas omu.

«Man likās: varētu būt interesanti, ka, skatoties feisbuka postus, tu lasi, ka viens dabūjis docenta diplomu, otrs uzsācis saldējuma biznesu, bet Andris ir bildinājis Elzu...»

Taujāta, kāpēc uz bildinājumu uzreiz nav atbildējusi ar «jā», Elza atteic, ka gribējusi Andri pakaitināt. Un, jā - arī mazliet uzkurināt draugu emocijas. Tikai, kad aizgājuši mājās, Elza noreaģējusi, ļaujot Andrim atslābt no saspringuma. «Jo teorētiski viņa būtu gatava iedot šim bildinājumam citu pagriezienu. Varētu pateikt: jā, bet... ar nosacījumiem...»

Gauja tāds sakarīgs režisors

«Pazīstami esam jau vairāk nekā četrus gadus, bet par pagrieziena punktu mūsu attiecībās - to, ka tas būs pagrieziena punkts, gan sapratām tikai vēlāk - kļuva mūsu satikšanās... Latvijas Infektoloģijas centrā. Es biju noķēris kaut kādu monstrozu kaiti - Epšteina-Barra vīrusu, kas pārņēma visu ķermeni, prātu... Iespējams, kaut kāda veca karma nāca ārā,» Andris domā.

Elza tajā laikā vēl mācījās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā un rakstīja zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) par filmu veidošanu - pie skolotājas Ilonas Savickas, kurai, kā vēlāk teiks Andris Gauja, jājūtas līdzvainīgai, ka viņi ir satikušies. «Šim darbam man vajadzēja nointervēt kādu režisoru, un es biju dzirdējusi, ka Gauja ir tāds sakarīgs režisors. Tā kā man to vajadzēja diezgan steidzami, jo visu darīju pēdējā brīdī, braucu pie viņa uz Latvijas Infektoloģijas centru, kur gaitenī arī iepazināmies...»

Andris atminas, ka Elza pie viņa atnākusi ar puķu podiņu. «Tam laikam arī bija kāda nozīme - ka tā ir nevis grieztā puķe, kas novītīs, bet ar potenciālu augšanai. Būtībā viņa riskēja nākt pie manis uz slimnīcu un - kaut kādā ziņā arī «inficējās»...» Tas bija 2012. gada pavasarī.

Tam sekoja režisora uzaicinājums piedalīties viņa jaunās spēlfilmas «Izlaiduma gads» uzņemšanā, kas notika tā paša gada vasarā. Elza jau bija pabeigusi vidusskolu, par savu ZPD saņemot visaugstāko novērtējumu, bija iestājusies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Dramatiskā teātra režijas mākslas kursā pie pasniedzēja Pētera Krilova, un... filmas uzņemšanas laikā «kaut kas notika»... «Jā, filma zināmā mērā ir pie tā vainīga,» režisors secina, uzsverot, ka slimnīcā viņš par Elzu tikai nodomājis: paga, paga, viņa vēl ir skolniece... «Kad jau bija studente un arī aktrise, domas mainījās...» Andris pasmaida un vēlreiz atminas slimnīcu, sakot, ka Elza viņu pirmoreiz ieraudzījusi strīpainā pidžamā. «Man vienalga viņš likās simpātisks vīrietis, bet es, protams, neko daudz neiztēlojos,» Elza godīgi atzīstas.

Pie Krilova un Gruzdova

Šajā pavasarī Elza pabeidza LKA. «Gribēju stāties aktieros, bet tajā gadā aktierus neuzņēma. Mamma teica, lai stājos režisoros,» stāsta jaunā režisore, bet Andris piebilst, ka Elzas izlaidums kļuva liktenīgs viņam. «Mani savaņģoja iestāties maģistrantūrā, un es atkal esmu students! Mācos pie režisora Pētera Krilova.» Savukārt Elza turpina jau studiju laikā iesākto - trīs reizes nedēļā kā brīvklausītāja apmeklē aktiermeistarības lekcijas pie režisora Mihaila Gruzdova.

Kad taujāju, vai ir plānā stāties arī aktieros, Elza atteic, ka būt pilna laika studentei viņai šobrīd nav iespējams, jo vēl jābūt pilna laika mammai abu kopīgajai atvasei - meitiņai Norai. Mazulīte šajā pasaulē ieradās 27. martā, saulainā Lieldienu svētdienā. Te jāpiebilst, ka nepilnu pusgadu mazā Noriņa režisoram ir jau otrā meita - iepriekšējās attiecībās dzimusi meita Grieta, kurai ir deviņi gadi un kura mazo māsiņu ļoti mīl. «Kad Noriņa piedzima, Grieta bija absolūtā eiforijā. Viņa pret mazo māsu ir ļoti mīļa, apbrīno viņu un rūpējas,» stāsta Grietas un Noras tētis, piebilstot, ka vecākā meita mācās 3. klasē un mūzikas skolā apgūst vokālu un flautas spēli. Starp citu, arī Norai no septembra sākās mācības - ««Yamaha» mūzikas skoliņā», kurā satiekas vecāki ar saviem mazuļiem. Bet tā nav pasēdēšana un parunāšana ar citām mammām par dzīvi - tas ir intensīvs darbs 45 minūšu garumā kopā ar bērnu, dziedot, kustoties un sitot ritmu.

Nekas mūs neapturēs

Režisors stāsta: viņa nākamais projekts, kam jau ir zināms nosaukums, būs trilleris «Nekas mūs neapturēs» - tas ir attīstības stadijā, tiek piesaistīts finansējums, notiek aktieru kastingi. Turklāt filma iecerēta kā Latvijas un Dānijas kopprojekts. «Tādā veidā gribu paplašināt redzesloku un smelties pieredzi, strādājot ar profesionāliem kinoaktieriem.» Starp citu, jaunajā filmā, kuras nosaukumā abi saredz savas dzīves moto, loma būs arī Elzai. «Vairāk nekā gadu esmu ar viņu strādājis filmas «Izlaiduma gads» uzņemšanas laukumā, esmu vērojis un sapratis, ka viņa var būt diezgan daudzveidīga,» režisors paskaidro. Visoptimistiskākā prognoze, kad varētu sākties filmas uzņemšana, ir nākamā vasara.

Bet - nākamajā vasarā Andris savu Elzu arī vedīs pie altāra. Tas notiks visai zīmīgā datumā, kad, viņuprāt, precēties gribēs daudzi jaunie pāri. «Es domāju, ka mēs baigi neiespringsim kāzu organizēšanā, jo negribam, lai tas kļūst par darbu gada garumā,» Elza nosaka, un Andris piebilst, ka nekādas šķīvju dauzīšanas arī nebūs. «Es uzskatu, ka mēs tos jau esam sadauzījuši,» viņš mīļi nosmej, norādot uz mazo Noru.

Kas ir mīlestība? «Džonam Kasavītisam ir ļoti forša filma «Love Streams» [1984], ko būtībā var iztulkot divējādi - ka «stream» ir lietvārds, kā «mīlas straume», bet man labāk patīk, ka «stream» ir darbības vārds tagadnē, ka «mīlestība plūst». Abstrakti izsakoties, mīlestība ir viss, kas notiek, tikai dažkārt mēs to uztveram kaut kādā ziņā samaitāti - mēs redzam problēmas un trūkumus, nevis skaistumu un perfektumu. Bet patiesībā viss ir skaists un brīnišķīgs, viss, kas notiek, ir mīlestība - ja vien mēs spējam uz to paskatīties ar netonētām brillēm. Bet, ja personiskāk, man mīlestība ir kaut kas, kas plūst un dod spēku dzīvot un būt,» atzīst Andris Gauja.