Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Sanctimony "When The Sun Was God"

© Publicitātes foto

Divdesmit gadi pagājuši, kopš pašmāju “death’n’roll“ celmlauži “Sanctimony” kāpa uz skatuves ar savu pirmo “pagan/death metal“ programmu “When The Sun Was God”.

Tolaik tā tika izdota audiokasetē, kas šobrīd pie atskaņošanas jau čīkst, pīkst un grab (vismaz apskatnieka rīcībā esošā tā dara), tāpēc ļoti labi, ka “Sanctimony” šo garadarbu nolēmuši pārizdot CD formātā - remāsterētā versijā, bet saglabājot tā laika skanējumu un vizuālo noformējumu. Lai gan kasetē tika iekļauti tikai seši gabali (plus intro), “Sanctimony” to uzskata par debijas albumu, turklāt, piemēram, “Eternal Suffering“ koncertos dažkārt skan joprojām. Atzīmējot šī albuma nozīmīgo jubileju, grupa šo 20 gadus veco programmu gan atjaunojusi no pirmās dziesmas līdz pēdējai, taču atskaņot paredzējuši gan tikai vienu reizi - festivālā “Zobens un Lemess“, kas notika pagājušajā nedēļā pie Saukas ezera, Viesītes novadā. Protams, “Sanctimony” spēks šobrīd ir pavisam citādāks, tāpat kā sastāvs (1996. gadā no grupas pašreizējā sastāva ierindā bija tikai vokālists Jānis Boļšaks un ģitārists Viesturs Grīnbergs, bet pārējie bija ģitārists Roberts Narunovskis, basists Viktors Agejevs un bundzinieks Kārlis Jakubonis), tomēr no vēsturiskā viedokļa šis ieraksts vienalga ir interesants.

PAR. No šo laiku skatupunkta raugoties, iespējams, tas viss, iespējams, šķitīs panaivi - “nāvinieciņu“ mūzikā ir pieredzēts daudz kas, arī metāls ar tautisku piesitienu vairs nav retums, taču 1996. gadā smagajā manierē apstrādātā tautasdziesma “Kas tie tādi, kas dziedāja” (arī „Karavīri bēdājās” smagajā intro versijā) bija īsts blieziens. Nu ko, atcerēsimies jaunību!

PRET. Kāpēc šo programmu tika nolemts prezentēt tieši festivāla „Zobens un Lemess” ietvaros, gan nav saprotams. Ja neskaita pusotru pieminēto tautasdziesmu, pārējās ir parasta (un paprasta) „desa”.*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “