Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

21.augusta jubilāre: kamaniņu braucēja Elīza Cauce

Elīza un Roberts medusmēnesi pavadīja Turcijā. Elīza Cauce: «Savu vīru pazīstu kopš desmit gadu vecuma, bet draudzējamies trīs gadus. Roberts spēlē basketbolu amatieru līgā, ir labi, ka man blakus ir cilvēks, kam patīk aktīva atpūta» © No personīgā arhīva

«Gadu skaitlis ir ļoti liels, vismaz man pašai tā liekas, tomēr svinēšana notiks ģimenes lokā,» tā par ceturtdaļgadsimta dzimšanas dienu saka kamaniņu braucēja, Soču olimpisko spēļu medaļniece Elīza Cauce, kas līdz šā gada maija beigām bija pazīstama ar uzvārdu Tīruma.

«Cik vien sevi atceros, šajā dienā jau no paša rīta mani vienmēr apsveikusi mamma, dāvaniņu atnesot tad, kamēr esmu vēl gultā. Īpašu svinēšanas tradīciju man nav, bet vienmēr diena ir bijusi pilna mīļuma, ar sirsnīgiem uzmanības apliecinājumiem. Jo galvenais jau ir neaizmirst savus tuvākos cilvēkus,» saka Elīza Cauce. Iespējams, šogad pirmais sveicējs būs vīrs, bet Elīza šķelmīgi smaidot saka: «Par viņa plāniem neko nezinu.»

Tā kā treniņi jau rit pilnā sparā, un arī šodien paredzēti divi, tāpēc arī neko lielu negribas rīkot, jo vakarā vairs nemaz nebūšot spēka. Tomēr arī pieticīgās svinības ģimenes lokā būs pietiekami lielas. Ciemos nāks viņas māsas ar ģimenēm un arī vīrabrāļi ar ģimenēm, protams, būs arī abu vecāki. «Dzimšanas dienu uzskatu par ļoti sirsnīgiem svētkiem, kas jāsvin vistuvāko cilvēku lokā. Mūsu ģimene ļoti turas kopā. Dažas dienas pēc manas dzimšanas dienas būs vēl lielākas svinības – mūsu omei, kas dzīvo kopā ar mums, šogad paliks 93 gadi, un tad, kā parasti, sabrauks lielā radu saime, un tā patiesi ir liela, jo omei ir četras meitas. Tad parasti balle ir uz divām dienām,» stāsta Elīza Cauce. Lielā radu saime bijusi klāt arī Elīzas lielajā dzīves notikumā pirms pāris mēnešiem. «Kāzās bija 140 viesu, no manas puses vien ap 60, ne tikai radi, bet arī mana komanda, treneri un ārsti, jo viņi man ir kā otra ģimene,» teic Elīza un piebilst, ka laimīgā kārtā abiem ar vīru esot daudz kopīgu draugu, citādi būtu vēl vairāk.

Laimīgā kārtā Elīzai izdevies iestūrēt laulības ostā tieši tajā laikā, kad bijis īsais atvaļinājums pēc iepriekšējās sezonas, un medusmēneša laikā nebija jāpārkāpj sportiskais režīms. «Aizlaidāmies uz Turciju. Mēs negribējām neko grandiozu savā medusmēnesī, vienkārši – iespēju atslēgties, pagulēt pludmalē un neko nedarīt,» stāsta Elīza. Pēc laulībām nekas diži mainījies neesot – jaunā ģimene dzīvojot gana plašajā mammas mājā, kurā vietas pietiekot visiem. Turpat blakus savu māju uzcēlusi arī Elīzas māsas ģimene, savukārt vīra radi dzīvojot vien piecu minūšu attālumā. «Man ir trīs māsas, vīram – divi brāļi, visiem jau ir otrās pusītes un bērni, visi turamies kopā, un man liels prieks par to,» saka Elīza. Viņa atzīst, ka pēc laulībām izjūtot daudz lielāku atbildības sajūtu, jo «nu jau es esmu atbildīga ne tikai savas ģimenes, bet arī vīra dzimtas priekšā».

Latvijas kamaniņu sporta dāmu izlases līdere Elīza Cauce uz nākamo sezonu, protams, skatās cerīgi, pat neraugoties uz to, ka iepriekšējā sezonā savainojusi ceļgala saites. Atliekot rehabilitāciju, viņa sezonas izskaņā palīdzēja Latvijai izcīnīt bronzu Eiropas čempionāta komandu stafetē. «Nupat sākām drusku savādāku treniņu programmu, ir jāpabraukājas ar vasaras kamanām, un tad jau ziemas sezona būs klāt. Plāni pjedestālam ir vienmēr, es arī ļoti centīšos piepildīt joprojām nepiepildīto sapni – Pasaules kausa kopvērtējumā būt sešniekā.».