Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "Dominanz” - "Noxious”

© publicitātes foto

Šī nedēļa smagās mūzikas cienītājiem solās būt nudien smaga. Piektdien, 13. datumā, kā jau tas ierasts, pie sevis aicina klubs „Melnā piektdiena” – tur uzstāsies pašmāju brigādes „Diseim” un „Urskumug”, arī Sovvaļnīks, igauņu „Aghor” un citi. Dienu pirms tam šajā pat klubā uz skatuves kāps progresīvie islandieši „Solstafir”, kurus iesildīs latvju grupa „Omerta” un norvēģu „Dominanz”. Savukārt vēl dienu iepriekš, 11. februārī, ir vērts aizkājot uz „Nabaklab”, kur spēlēs pat trīs vērā ņemamas ārzemju „black metal” blices: kolumbiešu „Inquisition”, itāļu „Voltumna” un norvēģu „Dominanz”.

 

No tām pie mums pazīstamākā ir pēdējā, jo „Dominanz” latvju zemē ar koncertiem viesojušies pat vairākkārt – pēdējā reize bija pagājušajā vasarā Ķekavas pusē notikušajā rokfestivālā „Klang!”. Starp citu, šis pasākums notiks arī šogad, 24. – 25. jūlijā, savu dalību tajā jau apstiprinājušas tādas grupas kā „Inokentijs Mārpls”, „SoundArcade”, „Green Novice”, „Gelousy” (!) u.c., biļetes jau ir nopērkamas, to cena – no 15 eiro.

 Mazliet vairāk par Bergenas pilsētā bāzēto „Dominanz”, kuri plosāmies pa Rīgas bāriem un skatuvēm būs manāmi mazliet ilgāk. Lai gan grupa pastāv jau no 2008. gada, ar ierakstu darbiem viņi apietas ļoti prātīgi, pirms lielajām platēm vispirms izdodot singlus un EP. Nav brīnums, ka relatīvi nesen klajā nākušais „Noxious” ir tikai otrais pilnais albums šo norvēģu karjerā – iepriekšējais CD „As I Shine” tika izdots 2011. gadā. Grupas sastāvā ir trīs vareni vīri: Rojs Nordāss (vokāls, bass, taustiņi), Jorns Tunsbergs (ģitāra) un Frode Gaustads (bungas), tiesa, burtiski pirms dažām dienām tika ziņots, ka Jorns savā darbībā uzsvaru nolēmis tomēr likt uz savu otru projektu „Hades” (šai grupai nupat parakstīts līgums par EP izdošanu, taču aizmucis vokālists – mistika...), līdz ar to diezgan droši, ka viņš Rīgas koncertos nepiedalīsies. Jorna vietā vismaz uz laiku esot pieņemti divi Norvēģijā dzīvojoši spāņu izcelsmes ģitāristi Luiss un Hosē. Jāpiebilst, ka jaunā albuma ierakstā „Dominanz” vīriem palīdzējusi virkne norvēģu „blekmetālistu”, tostarp kulta grupas „Immortal” līderis Olve Eikemo jeb Abbath (ar vokālu dziesmā „Noxious”).

 

PAR. Paši mūziķi uzskata, ka jaunajā albumā kļuvuši tumšāki un spēcīgāki, kopējā atmosfēra radīta biedējošāka un agresīvāka. Tā arī ir, taču viena nianse – lai gan „Dominanz” tiešām ir tipiski norvēģu „black metal” pārstāvji, viņiem kaut kā izdodas skanējumā ieviest arī lielu devu melodiskuma, kas savukārt ļauj viņus klausīties arī tiem smagās mūzikas cienītājiem, kuri citkārt „melno metālu” klausoties neizpratnē noskurinās. Dziesma „Dream Of Fire” ir īsta pērle, tā būtu pelnījusi vietu „black metal” zelta fondā. Tāpat vareni izdevušās ir „Devoured By The Black Hole” un „Servile Lackeys”. Teicams darbs!

 

PRET. Pret albumu nav nekas iebilstams, protams, ja kādam organiski riebj „blekmetāls”, tad gar šo ripuli nav vērts grābāties. „Dzīvajā” izpildījumā – tā vismaz likās „klangā” – trijatā tomēr nav iespējams radīt nepieciešamo skaņu maucienu, tāpēc interesanti, vai „Dominanz” nāks par labu divu jauno ģitāristu piesaiste.