Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "Dabasu Durovys” - "Bāka”

© publicitātes foto

Iespējams, ka līdz „Muzikālās bankas ‘2014” noslēguma ceremonijas Ventspilī vērošanai TV ekrānos liela daļa auditorijas nemaz nezināja par tādas grupas kā „Dabasu Durovys” eksistenci, lai gan šī latgaliešu blice pastāv jau no 2006. gada sākuma, uzstājusies dažādos festivālos un ar koncertiem izbraukājusi teju visu Latviju, turklāt paciemojusies tuvākās un tālākās ārzemēs (pat Austrālijā).

Drīz viņi par sevi atgādinās atkal, jo „Dabasu Durovys” ticis Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas „Zelta mikrofons” labākā poproka albumu nominācijas piecniekā. „Bāka” ir jau trešais šo daugavpiliešustudijas albums, tajā iekļautas 11 dziesmas, kuras saglabā neatņemamo grupas īpatnība - dziesmu tekstus latgaliešu valodā, taču diskā ir dziesmas arī latviešu literārajā valodā. Ieraksti tapuši grupas studijā Daugavpilī, kā arī Arņa Slobožaņina un Romāna Sladža mājas studijās, dziesmas miksēja Armands Treilihs. Ierakstos piedalījās bez pašiem „Dabasu Durovys” mūziķiem (sastāvā ir Arnis Slobožaņins, Egils Kulmanis, Romāns Sladzis, Aleksandrs Tamans, Kristaps Strods, Valdis Rundzāns) piedalījušies arī viesmuzikanti - Evija Smagare, Dārta Stašāne, Tatjana Larionova, Andris Jurāns un Armands Ozoliņš.

PAR. Elegants pozitīvais poproks, turklāt ar ļoti labiem tekstiem (šajā sakarā var paklausīties kaut vai dziesmu „Vacūs krāmu būdī”). Perfekts gabals ir „Negaiss”, arī „Skolotājs, kurpnieks un cietumnieks”, tāpat var ieteikt „Saulis karaļa golmā” un smieklīgo kompozīciju „Varens triks”, spriežot pēc „Muzikālās bankas” rezultātiem daudziem klausītājiem patīk „Sejas grāmata”. No latgaliešu grupām šī šobrīd pilnīgi noteikti ir Nr.1, bet grupas līderis Arnis Slobožaņins pēc sava balss tembra un pozitīvisma laikam varētu pretendēt uz „Latgales Kaupera” titulu.

 

PRET. Diezgan grūti uztvert kompozīcijas latgaliski, it īpaši gadījumā, ja tās ir tik glupas kā „Kur golam gols”... Turklāt ir vēl pārītis tai līdzvērtīgu garadarbu.