Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Izlase Zolitūdes upuriem - „Stāsts Nr.13”

© publicitātes foto

Latvju mūzikas veikalos parādījusies diezgan mīklaina mūzikas kompilācija, uz kuras vāciņa rakstītais liecina, ka tā iecerēta kā atbalsts Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un to ģimenēm. Šīs izlases producents ir smagās mūzikas aprindās labi pazīstamais Šekspīrs, grupas „Kiss Of The Dolls” līderis.

 Kā šo rindu autoram pastāstīja pats Šekspīrs, viņš arī Gatis Ulmanis un Gotlībs, tad iesākumā bijis plānots šo kompilāciju saprotamu iemeslu dēļ izplatīt ar lielveikala „Maxima” atbalstu, taču nez kāpēc no šīs kompānijas neesot sekojusi nekāda reakcija. Rokmūziķis sazinājies ar kolēģiem tuvējās ārzemēs, kur ripulis paņemts pārdošanai un arī itin labi pirkts, rezultātā – ir atpelnīti visi izlases izveidē ieguldītie līdzekļi, kā arī palikuši pāri kādi 1500 eiro. Tos plānots novirzīt sākotnējiem mērķiem, taču, kā norādīja Šekspīrs, tikai tad, kad būs skaidrs, ka šī nauda tiešām aiziet pie adresāta, tas ir, tiek tam vai tiem, kam tā vairāk nepieciešama. Kas iekļauts šajā izlasē? Nu, te ir īsts „rosols”, pazīstamākie vārdi ir mūsu pašu rokmūzikas veterāni „Opus Pro” (ar gluži jaunu dziesmu „Kur un kā”), „Linga” (ar hitu „Gan”), Fēlikss Ķiģelis (ar „Sapņu pili”), Džonijs Salamanders (ar „Melno viesi”), Harija Zariņa „Colt” un Antras Stafeckas tandēms (ar „Ogres romanci”) un daudzi, daudzi citi – kopskaitā te ir 17 dziesmas, turklāt kāda piektdaļa ir arī importēto mūziķu produkcija. Ja par kopējo noskaņu, tad tā līdzinās piesaukto mūziķu un grupu izpildītajai daiļradei.

PAR. Šāda veida izlasēs vienmēr iespējams atrast kādu pērli, par kuru iepriekš nav dzirdēts, vai arī iegūt savā kolekcijā dziesmu, kura iepriekš nav publicēta. Pirmajam punktam no pieminētā atbilst Somijas gotiskās metālmūzikas komanda „Lullacry” (tuvākās paralēles velkamas ar grupu „Evanescence”), otrajam – jaunās rokgrupas „The Velvet Supernova” gabals „Shelter”. Protams, uzteicams ir arī pats šādas izlases izdošanas mērķis.

 

PRET. Šekspīrs ir foršs vecis, taču no producēšanas viņš jātur granātmetēja šāviena attālumā – ir neiespējami iedomāties, pēc kādiem kritērijiem viņš sasviedis kopā šo izlasi. Neliela informācija pārdomām: tā sākas ar „Auļiem”, bet beidzas ar „Latvian Blues Band”; tās sākumā ir tādi relatīvi jauni vārdi kā „Indygo”, „Neon Saturdays” un „The Velvet Supernova”, bet noslēgumā jau minētā rokveterānu kaudze. Labi, tas vēl nekas, bet izlasē ir iekļauta arī vācu „Pike’s Edge”, Rīgas rokkluba līdera Andreja Jahimoviča jeb Jahima grupas „Cement” dziesma, maskaviešu slavenākie smagā roka dēli „Gorky Park” un Sanktpēterburgas (pa pusei Volgogradas) brigādes „DaraiDa” dziesma ar iztēli rosinošo nosaukumu „Travokurva” (klausieties to un tulkojiet paši...) – kāds tam visam sakars ar Zolitūdi?!