Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Latvju uzņēmējiem jauna mode: palikt par tēviem ap 50

© Vakara Ziņas

Kad pagājušās nedēļas nogalē ar vērienu tika svinēta savulaik nevienam nezināmā Tēvu diena, šiem svētkiem kā savējiem ar prieku pieķērās ļoti daudzi. It īpaši to droši vien darīja tie, kuri par papučiem kļuvuši pēdējā laikā, starp tiem arī tādi, kuriem pēc gadu skaita šāds prieks teju vairs pat nepienācās. Savukārt starp tiem – bagāti vīri, kuri spējuši burtiskā nozīmē «turēt buru» līdz itin cienījamam vecumam.

Vaislīgie būvuzņēmēji

Pasaulē nav nekas jauns, ja pieredzes un, protams, arī finanšu bagātie kļūst par tēviem ap/pēc 50 gadu sliekšņa sasniegšanas. Pie mums uz to gan pagaidām vēl raugās itin aizspriedumaini. Pēdējos mēnešos bijuši vairāki demogrāfiskās situācijas uzlabošanai par godu veltīti notikumi, pēc kuru nākšanas atklātībā vērts pievērsties pavisam nelielam apkopojumam. Augusta sākumā par tēvu kļuva būvkompānijas – Zolitūdes traģēdijas kontekstā tā šobrīd laikam dēvējama par skandalozo – «Re & Re» valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš (48). Viņš jau vairāk nekā trīs gadus ir kopā ar kādreizējo skaistumkonkursu dalībnieci un modeli, 27 gadus veco Inu Avlaseviču. Pirms pāris nedēļām »VZ« pie Dzemdību nama manīja vēl kādu būvnieku – kompānijas «Skonto būve» īpašnieku Gunti Rāvi: nav noslēpums, ka septembra sākumā šim skarbajam vīram vajadzēja kļūt par tēvu, taču oficiāla apstiprinājuma tam joprojām nav. Kā zināms, arī viņš jau kādus piecus gadus ir kopā ar gados krietni jaunāku sievieti – Ramonu Burtnieci. Savukārt trešais būvuzņēmējs, kas iekļūs potenciāli dibināmā klubiņa «Tēvs +50» rindās, būs Valdis Kalnozols. 52 gadus vecais uzņēmējs gan priekšvēlēšanu gaisotnē sevi šobrīd padarījis par izsmieklu, taču tas nemazina priecīgā notikuma rezonansi – plānots, ka novembrī viņa sieva Kristīne (32) gādās abu pirmdzimto, sev – otro, bet Kalnozolam – sesto bērnu.

Sparīgi arī 53 gados

Protams, latvju zemē būvnieki nebūt nav vienīgie demogrāfiskās situācijas cienījamā vecumā uzlabotāji. Lūk, kādreizējais «Parex bankas» šefs Valērijs Kargins: cilvēks ar stipriem nerviem, kuru bankas zaudēšana un nonākšana ubaga statusā (nu, vismaz pēc loģikas tā tam vajadzētu būt) nemaz nav satriekusi. Pat vēl vairāk – maija vidū 53 gadus vecais Kargins kļuva par tēvu savai nu jau ceturtajai atvasītei. Ar tagadējo dzīvesbiedri Annu Barinovu eksbaņķieris jau audzina meitu Valēriju Maiju (9), bet pirmajā laulībā ar Tatjanu Karginu ir dzimuši divi dēli – Maksims un Rems, kuri jau paši ir tēvu vecumā un briedumā. Jāpiebilst, ka Barinova par Karginu ir 19 gadus jaunāka. Viņam līdzi turēt spējīgs ir kādreizējais «Skonto» impērijas vadonis Guntis Indriksons, kura dzīvesbiedre ir glītā un visai intelektuālā blondīne Elīna Ivaglo. Pirmo reizi Indriksons ar savu jauno pasiju sabiedrībā kopā parādījās 2010. gada izskaņā, apmeklējot «Arēnā Rīga» notiekošo grupas «Smokie» koncertu, taču bija jāpaiet teju gadam, līdz medijiem izdevās noskaidrot, ka abu attiecībās dzimis dēliņš Artūrs, kuram 2011. gadā jau bija trīs gadi. Tātad – Indriksons labo darbu bija paveicis 53 gadu vecumā. Apsveicami!

Eksprezidents – labākais

Lai gan nudien negribas atkārtoties, taču – apskatāmajā jomā labāku par kādreizējo Valsts prezidentu Gunti Ulmani joprojām neatrast. Jāatgādina, ka jau pirms kādiem pieciem gadiem parādījās baumas par Gunta Ulmaņa iespējamo ārlaulības bērnu, kura māte esot kāda gados jauna sieviete. Taču tam neviens nenoticēja, šķita, ka tas ir tā saucamais priekšvēlēšanu melnais PR. Pēc tam parādījās konkrēts jaunās sievietes vārds – rotaslietu veikala «Upes pērles» īpašniece Dinija Lora, arī bērna vecums (4–5 gadi), parādījās arī bildes, kurās Lora redzama iekāpjam Ulmanim piederošajā automašīnā «Toyota Land Cruiser». Pērn jūnijā eksprezidents kopā ar Loru ieradās bērnudārza izlaidumā, lai sveiktu savu nu jau septiņgadīgo meitu, tādējādi pamatīgi pārsteidzot citu bērnu vecākus, kas Ulmani gluži loģiski līdz šim bija uzskatījuši par meitenītes opapu. Lorai šobrīd ir tikai 30 gadu, tātad toreiz topošajiem vecākiem bija attiecīgi 66 un 22 gadi... No sabiedrībā zināmiem uzņēmējiem – un pie tiem šobrīd pieskaitāms arī «dinamietis» Ulmanis – neviens cits tik cienījams papucis nenāk prātā.

***

INTERESANTI

Teorētiski vīrieši var turpināt radīt pēcnācējus, kamēr vien ir spējīgi uz dzimumaktu, tomēr dati liecina, ka viņu spermas kvalitāte ar laiku pasliktinās. Reproduktīvās medicīnas speciālisti brīdina, ka reproduktīvā novecošanās skar arī vīriešus – pēc 40 gadu vecuma viņi kļūst mazāk auglīgi. Vīrieši pēc 45 gadu vecuma var radīt bērnus, kuriem ir lielāks neirokognitīvu saslimšanu risks, piemēram, autisms un šizofrēnija. Viņu bērnu intelektuālais koeficients arī var būt nedaudz zemāks. Šie riski gan esot ļoti nelieli, bet jāņem vērā arī vides faktori. Tāpat speciālisti nenoliedz, ka bērna radīšanas laiks ir ļoti personiskas izvēles jautājums.

Avots: fragments no Lielbritānijas zinātnieku pētījuma