Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Igauņu prezidenta sievai sānsolis, kā veicas Latvijas prezidentiem?

© scanpix

Pirms nedēļas valsts mēroga «dzeltenais» skandāls izcēlās kaimiņvalstī Igaunijā – žurnāls «Kroonika» publicēja fotogrāfijas, kurās redzams, kā Igaunijas Valsts prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa (60) sieva Evelīna (45) skūpstās ar kādu vīrieti, kuram no skata varētu būt 28 – 33 gadi. Lai gan igauņu mediji pielikuši lielas pūles, tā arī nav noskaidrots, ka ir šis noslēpumainais mačo, kam gan šoreiz ir sekundāra nozīme – galvenais, ka tas pilnīgi noteikti nav Ilvess...

Pirmās lēdijas «seksuālais neprāts»

Lai gan «Kroonika» šo notikumu apraksta tikai tagad, igauņu pirmās lēdijas izklaides Tallinas kafejnīcā «Komeet» notikušas jau naktī uz 7. augustu. Atsaucoties uz šo publikāciju žurnālā, portāls «Delfi» vēsta, ka Evelīna Ilvesa kafejnīcā esot ieradusies 6. augusta vakarpusē – viņa tur rezervējusi galdiņu. 7. augustā agri no rīta «Komeet» notikušās ballītes viesi sākuši kafejnīcu atstāt, bet Ilvesa ar savu pavadoni neesot steigusies prom. Vēl palikušie viesi novērojuši pikantu ainu: terases vidū dejojusi Igaunijas prezidenta kundze ar kādu plašākai publikai nepazīstamu vīrieti. Abi uzvedušies kā tikko iemīlējies pārītis – viens no otra nav nolaiduši skatu, līdz sākuši skūpstīties. Abi «Komeet» esot pametuši ap pieciem no rīta, turklāt aizbraukuši kopā. Jāpiebilst, ka valsts pirmā lēdija minētajā naktī laikam bija aizmirsusi ne tikai par savu statusu, bet arī jebkādas piesardzības druskas, ja jau tik viegli ļāva sevi nobildēt un pat nofilmēt pilnīgi nejaušiem cilvēkiem – vēlāk internetā parādījās kāda aculiecinieka ar mobilo telefonu uzņemtie videokadri...

Pēc skandāla mūk uz Vāciju

Lieki piebilst, ka šis «seksa skandāls» bija viena no Igaunijas mediju centrālajām tēmām teju nedēļas garumā. Lai gan Igaunijas prezidents un viņa kanceleja notikušo atteikušies komentēt, pēc neoficiālas informācijas, Ilvesu pāra desmit gadus ilgā laulība jau sen bijusi uz iziršanas robežas, tāpēc prezidents pat nav bijis īpaši šokēts par sievas sānsoli. Neoficiāli ziņu avoti pat liecina, ka Igaunijas prezidenta kancelejā par skandalozo fotogrāfiju publicēšanu žurnālā «Kroonika» bijuši informēti vismaz dienu iepriekš, tādējādi ļaujot Ilvesu pārim laikus sagatavoties turpmākajiem notikumiem un izplānot savas darbības. Pēc skandāla Evelīna Ilvesa kopā ar meitu Kadri Keju (11) izlidojusi uz Vāciju, un vienīgās ziņas, kas pirms tam pienāca no pirmās lēdijas nometnes, bija viņas atstātais ieraksts sociālā tīkla «Facebook» profilā: «Man šobrīd ir viens no sarežģītākajiem dzīves brīžiem. Lūdzu, piedodiet, kam es esmu nodarījusi sāpes.» Interesanti, ka pat šis neko nepaskaidrojošais ieraksts īsā laikā paguva savākt ap 3000 atzīmju «like» jeb «patīk», ne mazāk bijis nīdēju, vēl kādi simts ar to dalījušies saviem sekotājiem, turklāt arī komentāros raisījušās kaismīgas diskusijas.

Informācijai: toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess un Tallinas laikraksta «Eesti Paevaleht» reklāmas daļas direktore Evelīna IntaLambota apprecējās 2004. gadā. Tā bija viņu otrā laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita Kadri Keja. Igauņu komunikācijas jomas konsultants Aune Pāsts laikrakstam «Postimees» gan izteicies, ka Evelīnas Ilvesas «erotiskais neprāts» īpaši neietekmēs Igaunijas prezidenta Ilvesa imidžu. «Kad mēs izvēlējāmies prezidentu, zinājām gan par Tomasa Hendrika, gan Evelīnas iepriekšējo ģimenes dzīvi. Tā nebija problēma. Viņi bija brīnišķīgs valsts pirmais pāris...» portāls «Delfi» atreferē Pāsta teikto.

Mūsējam – tikai ārlaulības bērni

Nekas tā neiepriecina kā ziņa, ka citiem neveicas – droši vien aptuveni tāda doma ielavījās daudzu zemapziņā, padzirdot par kaimiņvalsts pirmā pāra nedienām. Jo pie mums taču nekas tāds nenotiek! It kā nenotiek, taču nemaz tik gludi arī neiet.

Valsts prezidents Andris Bērziņš (69) ir precējies ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes ārsti internisti – endokrinoloģijas rezidenti Daci Seisumu (41), abu savienībā dzimis dēls Kristaps Andris, kurš nākamajā nedēļā dosies uz skolu un mācīsies 3. klasē. Bērziņš bijis precējies (un, protams, šķīries) vēl «tikai» vienu reizi – ar Dzintru Bērziņu. Šajā laulībā dzimuši divi bērni — dēls Aigars un meita Eva, kura precējusies ar kādu šrilankieti, pārgājusi viņa uzvārdā (Manavagude) un tagad dzīvo un strādā Zviedrijā. Abas prezidenta atvases jau sen ir pieaugušas, turklāt tik ļoti, ka dēls Aigars Bērziņš valsts pirmo personu ir padarījis par vectētiņu, bet viņa dēls – par vecvectētiņu. Jāpiebilst, ka savu personīgo dzīvi Bērziņš sakārtoja ļoti veikli. Masu mediju pārstāvji jau berzēja rokas, iztēlojoties, cik krāšņiem epitetiem aprakstīs neskaitāmos oficiālā protokola, etiķetes un sabiedrībā pieņemto normu pārkāpumus, Valsts pirmajai personai uz oficiālajiem un svinīgajiem pasākumiem dodoties kopā ar civilsievu, kā Bērziņš īsi pēc savas oficiālās inaugurēšanas amatā ņēma un apprecējās, padarot Seisumu par savu sievu.

It kā viss gluži vai perfekti, tomēr nav tik skaisti, kā izskatās. Kad Bērziņu apstiprināja prezidenta amatā, medijos parādījās informācija, ka viņam ir arī ārlaulības meita. To politiķis, protams, neapstiprināja. Taču pēc tam viņš varēja «neapstiprināt» vēlreiz – izskanēja baumas, ka Bērziņam ir arī ārlaulības dēls. Par meitu Aneti informācija būtībā ir apstiprinājusies, un Bērziņš viņas audzināšanai kādai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniecei pat piešķīris uzturlīdzekļus. Arī par ārlaulības dēla Edvarta esamību nav lielu šaubu. Taču tās ir jau senas lietas, kurām nav nekāda sakara ne ar prezidentūru, ne Bērziņa pašreizējo laulību, tāpēc valstiskā kontekstā nav izskatāmas.

Kas nevarēja, kas negribēja

Kā zināms, pirms Bērziņa prezidenta amatā bija traumatologs ortopēds Valdis Zatlers (59), viņa sieva ir Lilita Zatlere (61). Abi kā sarunājuši pirms tam reiz jau bijuši precējušies: eksprezidentam no pirmās laulības ar Elitu Zatleri ir divi bērni (Gustavs Zatlers un Felicita ZatlereKotāne), bet Lilitai no pirmās laulības ir meita Agnese Mangule. Zatleru pārim ir arī kopīgs dēls – Kārlis (21), pirmajās laulībās dzimušās atvases arī nav slinkojušas un gādājušas par mazbērniem. Ar laulību skandāliem Zatleru pāris valsts stūrēšanas laikā «neiepriecināja» – tikai dažādām politiskām dumjībām un sievišķīgi kaprīziem gājieniem.

No viņu priekštečiem Vairas VīķesFreibergas (76) un viņas vīra Imanta Freiberga (80) saprotamu iemeslu dēļ kaut kādus sānsoļus un tamlīdzīgus skandālus gaidīt vispār ir nereāli... Atliek vien piebilst, ka Kanādas latviešu pārim ir meita Indra un dēls Kārlis. Pirms četriem gadiem meita pagādāja Freibergiem mazdēlu Ivaru, bet pērn Kārlis – mazmeitu Alisi. Ja skatās vēl tālākā Latvijas jaunāko laiku prezidentūras pagātnē, tad arī šeit it kā paralēles ar Igauniju nebūtu iemesla vilkt: Aina (dzimusi Štelce, 74) un Guntis Ulmaņi (agrāk Rumpītis, 74) it kā laimīgā laulībā dzīvo jau vairāk nekā 50 gadus, šajā laulībā dzimis dēls Alvils (47) un meita Guntra (50), viņiem ir trīs mazbērni Paula, Rūdolfs un Matīss, turklāt vecākajai – Paulai – ir vairāk nekā 20 gadu. Taču tieši Ulmanis ir gādājis par «maizi» bulvārpresei.

Latvju politikas «melnā avs»

Jau pirms kādiem pieciem gadiem parādījās baumas par bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa iespējamo ārlaulības bērnu, kura māte esot kāda gados jauna sieviete. Tobrīd bija priekšvēlēšanu laiks, Ulmanis bija viens no apvienības «Par labu Latviju» deputāta amata kandidātiem, tāpēc šādas runas tika norakstītas uz tā sauktā melnā PR rēķina. Toreiz kādā apvienības preses konferencē Ulmanim pat tika demonstrēta sievietes fotogrāfija ar bērnu rokās un jautāts, vai eksprezidents viņu pazīst. «Es teiktu, ka tā ir skaista sieviete. Kā no kalendāra,» aplūkojis fotogrāfiju, toreiz sacīja Ulmanis.

Turpinājums šai sāgai nesekoja, taču pēc pusotra gada aktualizējās ar jaunu sparu: parādījās konkrēts jaunās sievietes vārds (rotaslietu veikala «Upes pērles» īpašniece Dinija Lora), arī bērna vecums (4–5 gadi), tika pat baumots, ka Lora esot prasījusi Ulmanim šķirties no sievas, taču eksprezidents to nav izdarījis, toties nopircis viņai dzīvokli Pārdaugavā esošajā «Panorama Plaza» augstceltnē. Parādījās arī bildes, kurā Lora redzama iekāpjam Ulmanim piederošajā automašīnā «Toyota Land Cruiser», kuras numurs sākas ar eksprezidenta iniciāļiem. Šis auto vēlāk manīts arī uzņēmējas mājas pagalmā. Ulmanis gan joprojām saglabāja vēsu mieru, kas tika tulkots viņam par labu.

Taču pērn jūnijā vadzis beidzot lūza – eksprezidents kopā ar Loru ieradās bērnudārza izlaidumā, lai sveiktu savu nu jau septiņgadīgo meitu, tādējādi pamatīgi pārsteidzot citu bērnu vecākus, kas Ulmani gluži loģiski līdz šim bija uzskatījuši par meitenītes opapu. Pēc tam eksprezidents žurnālā «Kas Jauns» nāca klajā arī ar savu grēksūdzi, kurā atzinās ārlaulības sakaros un tajā, ka ir Dinijas Loras bērna tēvs. Ulmanis tolaik vairs nebija prezidents, taču pikantākais šajā situācijā ir tas, ka Lorai šobrīd ir tikai 30 gadu, tātad toreiz topošajiem vecākiem bija attiecīgi 66 un 22 gadi... Ulmaņa sieva, kā par brīnumu, savam neuzticīgajam laulenim piedeva.

***

LAULĪBAI BEIGAS?

Lai arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess ar sievu Evelīnu līdz šim atstāja visnotaļ saderīga pāra iespaidu, kaimiņi novērojuši, ka vismaz oficiālajās vizītēs viņi vairāk kopā turējās tikai protokola pēc.

***

Ekonomiskajos rādītājos mēs Igaunijai zaudējam «vienos vārtos», taču vismaz ar valsts pirmo lēdiju mums ir paveicies: modes eksperti uzteic Daces Seisumas stilu, bet visi pārējie – mierīgumu un spēju sevi pasniegt gan blakus vīram, gan soloiznācienos.