Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

KONCERTS: „NIN” spridzina arēnā, cilvēki garlaikojas mājās

© f64

Kamēr daudzi mājās garlaikotiem skatieniem vērās TV ekrānos un lūkoja izprast Eirovīzijas dziesmu konkursa šarmu, bet citi skumīgi prātoja, kad atkal varēs atsākt pikniku sezonu, labu mūziku mīlošie vakar devās uz „Arēnu Rīga”, lai klātienē novērtētu industriālā roka pionieru „Nine Inch Nails” („NIN”) uzstāšanos. Diemžēl šo klātienē vērtētāju bija aplam maz – bija aizpildīta tikai puse no zāles. Skumji, „NIN” noteikti bija pelnījuši ko vairāk.

„NIN” koncerts vilties lika tikai pašā pirmajā brīdī, pāris dziesmu garumā. Kāpēc? Paskaidrošu: apskatnieks pieķēra sevi pie domas, ka no piesolītā „hipermodernā tehnokrātiskā stilā ieturētā šova” (organizatoru teksts) tiek gaidīts kaut kas hipersensacionāls, piemēram, citas galaktikas planētas pārstāvju ierašanās uz skatuves vai tehnokrātiski skaisti noslīpēts atombumbas sprādziens arēnā. Taču, ja tā padomā, kas varētu būt tāds, ko mēs vēl neesam redzējuši?! Pēc „Rammstein” – nekas! Objektīvi vērtējot, „NIN” tiešām nodemonstrēja spožu sniegumu tehnoloģiskajā ziņā, šovs bija izdevies: brīžiem šķita, ka klausītāji ar lāzeru stariem tiks cauršauti kā zvaigžņu karos, savukārt noslēgumā gaismu efekti gluži vai vilināja citā realitātē, tos varēja vērot ar vaļā pavērtu muti. Šos gaismu kūļus labi papildināja arī pati „NIN” mūzika, kuras decibeli drebināja iekšas, gāza no kājām un ievilināja industriālā roka burvībā.

Kas attiecas uz mūziku, tad bažām par jaunākā albuma „Hesitation Marks” pārlieku popularizēšanu tomēr nebija pamata – no pērn izdotā ripuļa koncertā tika nospēlētas tikai trīs dziesmas („Copy Of A”, „Find My Way” un „Came Back Haunted”), savukārt no 1994. gadā izdotā leģendārā „The Downward Spiral” – kādas sešas. Jāpiebilst, ka divas kompozīcijas „deviņcollīgo naglu” koncertu repertuārā nebija manītas pēdējos piecus gadus – tās ir „The Becoming” un „Eraser”. Mūziķi bija labi sagatavojušies, nekādi „garām kasei” soļi netika pieļauti. Protams, uzreiz bija redzams, kurš uz skatuves ir galvenais kungs, saimnieks un pavēlnieks: izteikti dominēja Trents Reznors, kurš, cita starpā, izskatījās tik vienkāršs, ka vairs nebija pārsteidzoša viņa neparādīšanās sociālajos tīklos teju nedēļu ilgās Rīgā viesošanās gaitā – kurš gan viņu uz ielas atpazītu?!

Rezumējot – koncerts bija teicams, piecas zvaigznes no piecām. Nekā lieka, nekā pārmērīga, taču viss pašā augstākajā līmenī. Tiem, kas nebija – fui, fui, fui!

Koncertā skanēja:

„Copy Of A”

„1,000,000”

„Terrible Lie”

„March Of The Pigs”

„Piggy”

„The Frail”

„The Wretched”

„The Becoming”

„Gave Up”

„Closer”

„Find My Way”

„Me, I'm Not”

„Came Back Haunted”

„The Great Destroyer”

„Eraser”

„Wish”

„Burn”

„The Hand That Feeds”

„Head Like A Hole”

------------------------

„Hurt”