Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Pētījums: Kopš 1985.gada šaušana filmās trīskāršojusies

© Scanpix

Jaunā pētījumā atklājies, ka kopš 1985.gada šaušana ir trīskāršojusies filmās, kas atzītas par piemērotām pusaudžiem no 13 gadu vecuma.

Izrādās, ka filmās ar šo vecuma ierobežojumu patiesībā ir vairāk šaušanas nekā tajās, kas paredzētas jauniešiem no 17 gadu vecuma.

"Vardarbība ir ienesīga," situāciju raksturo pētījuma līdzautors Daniels Romers.

Zinātnieki apskatīja laika periodu no 1950. līdz 2012.gadam. Kopumā viņi analizēja 945 pelnošākās filmas, kurās bija pavisam 17 695 vardarbīgas ainas, teikts Ohaio Štata universitātes un Pensilvānijas Universitātes kopīgajā pētījumā.

No 1985.gada tika apskatītas 420 kinolentes, no kurām vardarbība bija 396.

Nesen iznākušajās filmās, kas vērtētas kā piemērotas pusaudžiem, ir "ļoti daudz šaušanas", atzina pētījuma autori. Pēdējo gadu vardarbīgākās filmas ar šādu vecuma ierobežojumu ir "The Dark Knight" ("Tumšais bruņinieks"), "Transformers: Dark of the Moon" ("Transformeri: Mēness ēnā"), "The Avengers" ("Atriebēji"), "The Amazing Spiderman" ("Apbrīnojamais Zirnekļcilvēks") un "Taken 2" ("Nolaupītā 2").

Pētījuma veidotāji uzsvēra, ka attiecībā uz seksa ainām daudz rūpīgāk esot ievēroti vecuma ierobežojumu nosacījumi.

Romers ierosināja, ka Amerikas Kino asociācijai (MPAA) vajadzētu izvērtēt ierobežojumu sistēmu, lai nākotnē labāk pasargātu jaunos skatītājus no pārspīlēti vardarbīgām filmām.

Vērtējums "PG-13" brīdina vecākus, ka dažas no filmā redzamajām ainām nav piemērotas bērniem, kuri jaunāki par 13 gadiem. Savukārt ar "R" novērtētās filmas paredzētas vai nu vismaz 17 gadu vecumu sasniegušajiem, vai arī jaunākiem pusaudžiem vecāku pavadībā.

Reitings gan neliedz kinoteātriem ielaist zālē jebkuru gribētāju neatkarīgi no vecuma.