Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Līvi mēģinās būt dzīvi

© F64 Photo Agency

Šovasar Dzintara koncertzāli pamatīgi mocījuši dažādu rangu krievu šovbiznesa spīdekļi, taču nu klāt jauns pārbaudījums – izturēt latvju roka cienītāju armādu, kas 21. augustā droši vien vēlēsies aplūkot, uz ko joprojām ir spējīgi nemirstīgie Līvi.

Nezāles neiznīkst – šāds nosaukums dots trešdien paredzētajam koncertam, kurā uz vienas skatuves tiksies dažādu paaudžu un laikmetu Līvi. Katra nopirktā biļete būs ziedojums grupas ilggadējākā dalībnieka Jāņa Groduma piemiņas vietas izveidei. Kopš Groģa aiziešanas labākos rokmūzikas laukos, Līvus būtībā personificē ģitārvirtuozs Ainars Virga, taču diemžēl tieši ar viņu ir lielākās problēmas. Nav noslēpums, ka viņam ik pa laikam sanāk dziļāk ieskatīties glāzītē (vai citās vielās), un izskatās, ka šobrīd ir iestājies periods, kad to, ko darīs un kāds rīt izskatīsies Virga, nezina pat viņš pats.

No pagājušajā nedēļā notikušā Fontaine Festival, kur uzstājās arī Līvi, pienākušas visai pretrunīgas atsauksmes: Neatkarīgās apskatniekam daži ir klāstījuši, ka Virga knapi bijis spējīgs nostāvēt, kur nu vēl labi nospēlēt, bet citi par šādiem apgalvojumiem ir neizpratnē un saka, ka koncerts bijis ļoti OK (ar piebildi, ka neviens gan Liepājā vairs īsti neatceroties, kāds īsti mūziķis izskatās skaidrā – viņa uzticamākā draudzene esot divlitrīgā alus plastmasene...). «Skatīsimies. Es rēķinos ar to, ka Ainara var arī nebūt. Protams, viņš ir ierēķināts programmā, bet... Jā, esmu padomājusi arī par rezerves variantu,» atklāta bija Elita Mīlgrāve, Jūrmalas koncerta producente un kompānijas Mikrofona ieraksti direktore. «Nav ko izlikties par beigtiem – mēs visi taču zinām, kāda ir reālā situācija, un es taču arī nebūšu tā, kas tagad pēkšņi iztaisnos šo līko koku. Ar veselību viņam ir slikti, tas ir skaidrs.»

Lai kā tur būtu vai nebūtu, ir skaidrs, ka koncerta mūziķu kodolu veidos četri – Tomass Kleins (ģitāra), Mārtiņš Burkevics (bass – viņš ir vienīgais nelīvs, taču bez Groduma pie šā instrumenta grupā neviens cits nekad nav bijis), Guntars Mucenieks (taustiņi) un Vilnis Krieviņš (bungas). Pārējie – gan grupas dibinātājs un pirmais līderis Juris Pavītols, gan Aivars Brīze, gan Igo un citi. Piedalīsies arī Līvu draugi, līdzgaitnieki un sekotāji –Liepājas brāļi, Credo, Harijs Zariņš ar grupu Colt, Olga Rajecka, Aija Andrejeva un Alex, kā arī Līvu gara mantinieki Elviss Grodums, Fēlikss Ķiģelis un citi. «Koncertā skanēs hitu hiti jeb hits aiz hita,» jokoja Elita Mīlgrāve.

Mazliet mulsina tas, ka pat pašu mūziķu vidū nav lielas skaidrības, kas notiks koncertā – gan «Virgas jautājuma» dēļ, gan repertuāra ziņā. «Nu… Mēģinājumi vēl nemaz nav notikuši,» vaicāts par atkal satikšanās prieku, nedaudz mulsi atbildēja Tomass Kleins. «Šobrīd esmu mājās, Liepājā, mēģinājumi būs tikai kādas divas dienas pirms koncerta. Programma gan ir atsūtīta, problēmām nevajadzētu būt. Kas ar Ainaru? Labs jautājums… Brīžiem liekas, ka viss kārtībā, brīžiem – ka nekas nav kārtībā. Jā, ļoti iespējams, ka varu uz skatuves palikt arī kā vienīgais ģitārists.» Savukārt Aivars Brīze, kurš parasti ar asiem izteicieniem neskopojas, aicināja līdz koncertam netīro veļu nemazgāt. Pēc tam – tad skatīsimies.

Pasākuma mērķis nudien ir cēls – Jāņa Groduma piemiņas vietu plānots izveidot Liepājas centrā, pie Rožu laukuma. Iesākumā tika domāts, ka tās galvenais objekts būs simbolisks «roka ministra» (tā mūziķi dēvēja gan draugi, gan mediji) krēsls, ko ar Groģa dzīvesbiedres Elitas Patmalnieces līdzdalību veidos Liepājas metālmākslinieks Reinis Kuncītis. Taču ideja pamazām transformējusies. Reinis Kuncītis: «Ar Elitu to visu pārrunājot, nonācu līdz domai par lielu metālā veidotu koku, ozolu, kurā katrs var ierāpties un apsēsties. Un tajā iestrādātas gan frāzes no dziesmu tekstiem, gan ģitāras elementi. Tāds stiprs, pamatīgs un draudzīgs mūzikas koks, pie kura pakavēties un atcerēties Jāni.» Cerams, ka šo labo ideju neviens nesacūkos – te domāts gan alkohols, gan Līvu savstarpējie un nemirstīgie kašķi.