Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Kā iekārtot mājokli, lai tajā justos labi

© Shutterstok

Ideālā variantā mūsu mājoklim jābūt vietai, kurā atpūsties, justies labi, patverties no dzīves vētrām, atgūt spēkus. Taču tas iespējams tikai tad, ja mājoklis iekārtots atbilstoši augstākajai kārtībai un saskaņā ar cilvēka iekšējo būtību – tā, lai vibrācijas sapas. Viens no pavedieniem, pie kā pieturēties gan dizaineriem, gan tiem, kas paši sev iekārto dzīvesvietu, bet īsti nezina, ko un kā, ir vadīšanās pēc savām stihijām. Te gan jāatceras, ka interjerā tomēr vismaz minimāli, bet līdzsvaram jābūt pārstāvētām visām stihijām. Tas nozīmē, piemēram, ka Ūdens stihijas pārstāvjiem gan var būt pārsvarā maigi toņi un stikla priekšmeti, gaisīgi audumi, tomēr līdzsvaram kāds māla podiņš, koka skapītis, sudraba svečturis nāks tikai par labu.

Uguns

(Auns, Lauva, Strēlnieks)

Uguns stihijas pārstāvji seko modes tendencēm, viņiem ir vājība uz kvalitatīvām, greznām lietām; patīk drosmīgi dizaina risinājumi. Pēc temperamenta viņi ir kaislīgi, «karsti»; viņiem piemīt spēcīgas dzīves alkas, spilgta individualitāte, tieksme nedaudz (vai daudz) izrādīties, spēlēt publikai. Dzīvokļa plānojums nedrīkst būt «plakans». To var panākt, izmantojot vairākus līmeņus, funkcionālo zonu ierīkošanu stūros utt.

Mēbeles, apdare, aksesuāri

Mēbeles nedrīkst būt smagnējas. Dizains var būt neparasts, oriģināls. Uguns zīmēm patīk dīvāni un krēsli ar augstām atzveltnēm. Daudziem patīk arī nedaudz spīdīgi materiāli, tāpēc interjerā labi iederēsies stikls, lakots koks, emalja, ar glazūru pārklāta keramika, porcelāns. Dekoratīvajiem priekšmetiem, protams, jāatbilst mājokļa iedzīvotāja gaumei pēc sava izskata un formas, tomēr svarīgi, lai tie uzturētu, atbalstītu atbilstošo stihiju arī ar savu enerģētiku. Uguns cilvēkiem ieteicami istabas augi, apjomīgi puķu pušķi augstās vāzēs, pinumi, mozaīkas, keramikas izstrādājumi. Uguns forma ir trijstūris, tāpēc, piemēram, dekoratīva šķīvja vietā labāk izvēlēties konisku vāzi.

Krāsas

Uguns stihijas pārstāvjus priecē košas, siltas krāsas. Tas nenozīmē, ka visam dzīvoklim jābūt tādam, pamatkrāsas var būt arī bēša, melna, pelēka, bet kāds košs akcents noteikti vajadzīgs - koši dzeltens dīvāns, spilgts abstrakts gleznojums; var nokrāsot arī vienu sienu, piemēram, oranžu. Sarkanais un melnais ir īstu ekstravertu, līderu krāsas. Ieteicams periodiski atjaunot interjeru, ļaujoties drosmīgiem eksperimentiem ar spilgtām krāsām. Turklāt Uguns stihijas cilvēki ir tie, kas var savienot nesavienojamo - viņu mājokļos labi un gaumīgi izskatīsies pat visai neiedomājami krāsu un rakstu salikumi.

Apgaismojums

Gaisma ir Uguns stihijas izpausme materiālajā pasaulē, tāpēc Uguns cilvēku mājokļos tam jāpievērš īpaša uzmanība - lieli logi dabiskajam apgaismojumam, sveces, maksimāli daudz dažādu apgaismes ķermeņu visos telpas stūrīšos stāvlampas, sienu lampiņas. Viņiem patīk skaisti, interesanti noformēti logi, tāpēc šai telpas daļai var veltīt īpašu vērību, piemeklējot neparastas aizkaru stangas, atbilstoša fasona aizkarus.

Ieteicamie stili

Neobaroks - seni motīvi mūsdienīgā izpildījumā. Baroks ir pats spilgtākais, glamūrīgākais un iespaidīgākais stils, kas ļoti piemērots Uguns stihijas zīmju demonstratīvajai iedabai. Baroka stilu raksturo košas krāsas, izteikti toņu kontrasti, mīkstas mēbeles, spoguļi, krāšņi svečturi, teatrālisms, daudz smalku, sarežģītu dekoru, vārdu sakot - viss, kas palīdz radīt iespaidīgu skatu. Sajūta apmēram tāda, kā dzīvojot uz operas skatuves. Tas viss tomēr nav domāts gauži nopietni, drīzāk tā ir kā spēle, kā rotaļāšanās, tomēr ar visu to interjers ir funkcionāls, tiek izmantoti mūsdienīgi materiāli un tehnoloģijas.

Softminimālisms jeb maigais minimālisms - tas ir minimālisms, ar, ja tā var teikt, cilvēcīgāku seju. Softminimālismā iespaidīgi izpaužas kontrasts starp lakonismu un greznību - ja akmens, tad unikāls marmors; ja koks - tad retas sugas; ja krāsas - tad izaicinošas. Elitāri, ekskluzīvi, jaunākie dizaina risinājumi un asprātīgi dizaineru darinājumi, daudz vērības veltīts ergonomikai.

Uguns zīmēm derēs arī Marokas vai Indijas stila iekārtojums, Vidusjūras reģiona stils, popārts.

***

Auns

Interjeram jāatspoguļo viņa spilgtā individualitāte. Drosmīgi dizaineru risinājumi, neiedomājama krāsu saspēle - un Auns jutīsies komfortabli. Nedrīkst aizmirst arī viesistabu vai vispār vietu, kur uzņemt ciemos draugus un rīkot ballītes.

Lauva

Lauva neskoposies, ierīkojot dzīvokli - tiks izmantoti kvalitatīvi materiāli, skaisti mājsaimniecības priekšmeti. Viņam svarīgi gan pašam justies ērti ikdienā, gan arī (nereti pat neapzināti) radīt iespaidu citiem, tāpēc īpašu uzmanību pievērsīs viesistabas noformējumam. Patīk labas gleznas, vērtīgi mākslas priekšmeti.

Strēlnieks

Vīrieši Strēlnieki nespēj sēdēt mierā, viņi spieto apkārt, un mājas būtībā ir tikai vieta, kur ērti atpūsties, ievelties ar draugiem pēc ballītes vai ātri iekost. Tāpēc interjeram jābūt funkcionālam, komfortablam, ar plauktiem, kur novietot suvenīrus - daudzo ceļojumu un pasākumu lieciniekus. Sievietes Strēlnieki ir vairāk tendētas iekārtot īstu ģimenes ligzdiņu. Viņām piemīt laba gaume, mājoklis tiek iekārtots ar vērienu, atbilstoši modes tendencēm, bet ieturot savu stilu.

***

Gaiss

Dvīņi, Svari, Ūdensvīrs

Gaiss ir aktīva stihija, kas pastāvīgi mainās. Šie ļaudis ātri aizraujas ar visu jauno, ir komunikabli, sabiedriski, necieš rutīnu un kontroli, ir intelektuāļi, ideju ģeneratori. Pēc savas dabas - mūžīgie meklētāji, daudz domā par pasauli kā tādu, par savas personības attīstību un garīgo bagātināšanos. Viņiem nepieciešams daudz enerģijas, kuru viņi smeļas arī savā mājoklī. Jo tas būs atbilstošāk iekārtots, jo vairāk viņiem būs dzīves spara. Iekārtojot mājokli, domā par to, lai justos labi ne tikai paši, bet arī viesi, kurus labprāt uzņem.

Iekārtojot mājokli Gaisa zīmju pārstāvjiem, jāraugās, lai telpas centrs vienmēr būtu brīvs. Ieteicamas noapaļotas formas asu stūru vietā. Pēc iespējas mazāk durvju, aizslietņu; bet, ja tie ir, tad viegli - stikla, vitrāžas. Pieļaujamas līmeņu atšķirības, jo piešķir interjeram dinamiku.

Ideāli, ja dzīvoklis ir augšējos stāvos, ja tam ir balkons vai erkers.

Mēbeles, apdares materiāli, aksesuāri

Gaisa zīmēm nepieciešams plašums un gaisma. Jo mazāk telpā mēbeļu, paklāju un citu «smagu» priekšmetu, jo viņi labāk jūtas. Toties sienas viņi izrotās atbilstoši savai gaumei - ar gleznām, moderniem plakātiem vai lielām mākslas fotogrāfijām.

Viņiem netīk arī smagas portjeras, priekšroku dod viegla auduma aizkariem. Mēbeles ieteicams izvēlēties vieglas, ar noapaļotām formām, uz kājiņām, kompaktas. Brīnišķīgi, ja mēbeles ir mobilas un/vai transformējamas - Gaisa zīmēm patīk pārmaiņas. Ja vieta atļauj, ideāli ir kādā stūrī piekārt šūpuļtīklu.

Lielisks interjera papildinājums ir vēja zvani. Melodiskā šķindoņa, kuru izraisa gaisa plūsma, labvēlīgi ietekmē Gaisa zīmes.

Viņi mīl dabiskus, ekoloģiski tīrus materiālus - koku, linu un gaišus, dabiskus toņus. Apdares materiāli - gludi, vizoši: stikls, glazēta keramika, metāls, lakots koks; no audumiem - zīds, satīns.

Tapešu ornaments vai sienas raksts nav būtisks, galvenais, lai tas harmonētu ar kopējo iekārtojumu, citādi Gaisa zīmes kļūst nervozas.

Gaisa zīmju mājoklis ir īstā vieta tā dēvētajām kinētiskajām skulptūrām - visam, kas kustas, šūpojas, grozās. Ailēs durvju vietā labāk iekārt pērlīšu aizkariņus.

Gaisam patīk jūgendstila vijīgās formas, ziedu ornamenti, vītnes, mežģīņu raksti.

Gaisa forma ir aplis, ovāls. Akcentam labi iederēsies Gaisam draudzīgās Uguns formu (trijstūris, rombs) aksesuāri vai ornamenti.

Krāsas

Krāsas - debeszils, gaiši pelēks, salātzaļš. Der arī citas krāsas, taču gaišie toņi, maigas nokrāsas. Kontrastam - spilgti aksesuāri, jo Gaisam vajag dinamiku, viss pārlieku maigs un pūkains nedrīkst būt. Radošajām Gaisa zīmēm labi derēs dzeltena vai oranža krāsa interjerā - tā uzmundrina garu.

Apgaismojums

Dzīvoklim jābūt gaišam. Gaismai turklāt jābūt dažādai - gan pietiekamā daudzumā dienas gaismai, gan dažādam mākslīgajam apgaismojumam. Lieliski derēs lustras, kas karājas garā vadā. Jābūt vismaz vienam objektam, kas dod krāsainu gaismu.

Ieteicamie stili

Ekostils - komforts un mājīgums līdzsvaram ar straujo tehnoloģisko progresu. Ekostilu raksturo ekoloģiski, dabai un cilvēka veselībai draudzīgi materiāli. Krāsas - tās, kas sastopamas dabā: gundegu dzeltenais, sūnu zaļais, ezera zilais. Arī formas un līnijas ir dabiskas - maigas, ne pārāk perfektas, pat asimetriskas, vijīgas. Te nav vietas asām, precīzām līnijām un formām.

Artdeko - uz panākumiem un izsmalcinātu, modernu greznību tendētiem intelektuāļiem. Mūsdienu artdeko ir greznības un funkcionalitātes savienojums: pirmajā plānā ir dārgi apdares materiāli, drosmīgi ornamenti, spilgtas krāsas, mozaīkas, drapējumi. Turpat koeksistē arī ultramoderna atskaņošanas sistēma u.tml., bet tas viss ir apslēpts. Šur tur kā akcents parādās etniskā stila motīvi - kāda afrikāņu maska, japāņu zīmējums.

***

Dvīņi

Dvīņu mājoklim jābūt plašam - viņiem tīk reizēm uzrīkot ballītes. Mēbeles - vieglas, mobilas, dzīvespriecīgās krāsās. Pa rokai jābūt televizoram, datoram, tālrunim - visiem sakaru līdzekļiem. Un labai mūzikas aparatūrai.

Svari

Svari atrodas mīlas un skaistuma planētas Veneras aizgādībā, tāpēc viņu mājoklim jābūt labi, gaumīgi iekārtotam un omulīgam. Iekārtojot jāvadās pēc tā, ko sirds saka priekšā, nevis jāmeklē ieteikumi no malas, citādi Svari nejutīsies labi.

Ūdensvīrs

Lielie eksperimentētāji. Labprāt iekārtos mājokli kādā novatoriskā stilā. Radošu savdabību mājoklim piešķir, izvietojot tajā suvenīrus no ceļojumiem, garīgo prakšu atribūtus un simbolus, dažādus pašdarinātus nieciņus.

***

Ūdens

Vēzis, Skorpions, Zivis

Pār Ūdens zīmēm valda emocijas. Tieši tāpēc viņu mājoklim jābūt mierīgam, omulīgam - vietai, kur patverties no ārpasaulē valdošajām vētrām. Te viņas smeļ spēku, lai atkal ietu ārā un cīnītos ar skarbās pasaules uzbrukumiem savai trauslajai un jūtīgajai dvēselei. Ūdens zīmes pēc rakstura ir empātiskas, līdzjūtīgas, izprotošas, ar noslieci uz radošu pašizpausmi. Gluži kā ūdens pats, spēj ieņemt dažādus agregātstāvokļus - šie ļaudis var būt gan maigi un plūstoši, gan cieti un auksti kā ledus, gan karsti kā tvaiks. Piemīt izteikta intuīcija, tieksme uz mistiku. Interjeram, neraugoties uz zināmu haosu un eksotiku, tomēr jābūt pietiekami praktiskam, jo Ūdens cilvēki, kaut arī emocionāli romantiķi, tomēr ir reālisti.

Mēbeles, apdare, aksesuāri

Ūdens zīmēm svarīgs ir formu plastiskums. Tās labprāt atpūtina acis, veldzējot skatienu noapaļotās, plūdenās formās un līnijās. Patīk puķpodu paliktņi un galdiņi no stikla, kā arī vitrāžas; istabas augi, īpaši vīteņaugi. Aizkari - viegli, kas rada virmojoša ūdens iespaidu.

Liels, ovāls spogulis - tas optiski palielina telpu, turklāt visi Ūdens zīmju pārstāvji vairāk vai mazāk ir mistiķi.

Labi iederēsies kāda maza strūklaciņa, akvārijs, stikla greznumpriekšmeti, gliemežvāki no tālām zemēm. Pārlieku gan ar stikla priekšmetiem un ūdens simboliem aizrauties nevajadzētu, tad mājoklis kļūs «vēss». Stabilizācijai noderēs metāla un koka klātbūtne. Nav vēlams mājokli pārblīvēt ar svečturiem, keramiku, smagnējām gleznām.

Krāsas

Mierīgas, dabiskas krāsas, no gaiši zila līdz ultramarīnam, maigi zaļš, pelēcīgs, ceriņu violets. Akcentiem labi derēs rozā dažādās maigās nokrāsās. Nelielos daudzums der tumši zils vai melns. Izteikti violetu un lavandas krāsu izvēlēsies tie, kuri vēlas piešķirt savam interjeram izsmalcinātību.

Apgaismojums

Ūdens zīmēm patīk izkliedēts apgaismojums, tāpēc būtiski katrā stūrītī ierīkot pa apgaismes ķermenim - stāvlampas, sienas lampiņas, galda lampas ar viegliem abažūriem. Bez spilgtas centrālās lustras mierīgi var iztikt.

Ieteicamie stili

Provansas stils - omulīgs, maigs, vienkāršs. Dienvidfrancijas lauku stils, naivs, bet vilinošs, kā radīts smalkjūtīgām būtnēm. Provansas stilu raksturo galvenokārt krāsas un apdare. Krāsas - lavandas, debeszils, tirkīzs - viss, kas simbolizē Dienvidfrancijas vasaru. Apdare - paraupja grunts, balti krāsots koks, rupji austi audumi, lins ar ziedu zīmējumiem, mākslīgi vecinātas mēbeles (it kā nobružātas, ar plaisiņām un ķirmju caurumiem). Kalta gultas furnitūra un svečturi.

Etniskais stils - iespēja aizbēgt no raupjās ikdienas uz smalko, brīnumaini eksotisko pasauli. Jāizvēlas sev tīkama, maksimāli tāla un eksotiska valsts vai pasaules daļa - Āfrika, Indija, Japāna, Peru, Arābija. Attiecīgi iekārtojums tiek pielāgots atbilstošajam stilam -no noteikumiem (ja Japāna - zemas mēbeles, minimālisms; Ķīna - ievēroti fenšui principi utt.) līdz dekoriem, traukiem, mēbelēm, sadzīves priekšmetiem.

Derēs arī tādi stils kā postmodernisms, kam raksturīgs filozofisks plurālisms - šeit vienojošā mūsdienu kontekstā labi sadzīvo dažādi iepriekšējo laiku stili. Ūdens zīmes prot no dažādu kultūru un laikmetu formām sajaukt īstu kokteili, apvienojot tos groteskā, bet savdabīgā, interesantā veidā.

***

Vēzis

Vēža dzīvē liela nozīme ir ģimenei un tās vērtībām, tāpēc mājoklī jābūt vai nu pietiekami daudz vietai visai daudzskaitlīgajai saimei, vai arī vismaz dažādām piemiņas lietām, atmiņu rosinošiem sīkumiem, mīļlietiņām. Ja iespējams, vēlams dzīvot namiņā pie ezera vai upes.

Skorpions

Skorpioni tiek uzskatīti par visnoslēpumainākajām būtnēm visā zodiaka aplī, tāpēc, protams, arī interjeram jābūt īpašam - netipisks plānojums, neparasti toņi, drosmīgas idejas. Viss, lai Skorpiona dziļā, bagātā, sarežģītā dvēsele justos labi.

Zivis

Zivīm nepieciešams plašums, telpa, kas maksimāli brīva no mēbelēm. Tiesa, viņām piemīt tendence «apaugt» ar mantām, un, tā kā viņām grūti no kā atbrīvoties, sāk justies slikti. Vēlamas mīkstas, lielas, ērtas mēbeles atpūtai un relaksācijai - dīvāni, zviļņi, spilveni.

***

Zeme

Vērsis, Jaunava, Mežāzis

Te nu īsti vietā teiciens «Mans nams - mana pils». Zemes zīmes dievina savu mājokli un labprātāk pieņem viesus savās mājās. Turklāt viņu «pils» ir ļoti omulīga, kā radīta komfortablai dzīvei. Pēc savas dabas Zemes cilvēki ir konservatīvi, piesardzīgi, emocionāli jūtīgi, ievēro tradīcijas, mīl dabu, ciena mūziku un mākslu. Vislabāk viņi izbauda mieru un atpūtu klasiska iekārtojuma telpās. Kā jau īstiem konservatīvā virziena pārstāvjiem viņiem netīk nekas pārlieku izaicinošs vai ultramoderns. Dodiet viņiem komfortu, ieturētu greznību, nojausmu par stabilitāti un turīgumu, pārliecību par rītdienu.

Pārdomāts, mierīgs dizains, augstvērtīgi materiāli, siltas, pieklusinātas krāsas.

Mēbeles, apdare, aksesuāri

Šīs stihijas pamatforma ir horizontāls taisnstūris un kvadrāts. Tāpēc arī mēbeles vēlams izvēlēties pareizās formās, ne pārāk augstas un stāvas. Iederēsies masīvas, iespaidīgas, kvalitatīvas koka mēbeles. Īstais mājoklis, kur klāt parketu vai izmantot grīdai akmens plāksnes.

Aizkari, apdares materiāli un tapetes - mierīgos toņos. Zemes zīmēm noteikti patiks arī biezs, pūkains paklājs, kurā omulīgi iegrimst pekas. Interjerā lieliski iederēsies antīkas, senas, vērtīgas lietas, mantojums no vecvecvecmāmiņas laika. Var izmantot daudz keramikas, kā arī dažādu veidu kristālus.

Lai interjers nebūtu pārlieku nospiedošs, to var papildināt ar Uguns klātbūtni - ar košiem dīvāna spilveniem, skaistām svecēm, bronzas svečturiem.

Apgaismojums

Vienmērīgi izkliedēta gaisma no lampas ar lielu abažūru.

Krāsas

No krāsām priekšroka dodama tumši zaļai, gaiši brūnai, pelēkai. Zemes stihijas stilā ieturētam mājoklim vispār raksturīga silto toņu gamma - okra, bēšs, terakota, šokolāde, kafija ar pienu. Tie ir jauki, rāmi toņi, kas lieliski nomierina. Interjerā labāk atturēties no ornamentiem, zīmējumiem.

Ieteicamie stili

Klasicisms, visi klasiskie stili (angļu Viktorijas laika; bīdermeijers u.tml.) - klasiskajā stilā ieturēts interjers ir mierīgs, harmonisks, varētu teikt - saprātīgi skaists. Tas ietver arī racionālismu, kas tuvs Zemes zīmēm. Telpu plānojums ir loģisks un saprotams. Viss ir ieturēts, tomēr neapšaubāmi pauž turību, labdzimtību, aristokrātisku dvesmu. Formās un krāsu izvēlē valda harmonija, tiek ievērota simetrija. Angļu klasiskajam stilam raksturīga pareiza telpu ģeometrija, taisnas līnijas, neitrāli toņi. Koka apdarei un mēbelēm tiek izmantotas augstvērtīgas koksnes - ozols, riekstkoks, sarkankoks. Ēdamistabā ir liels apaļš vai ovāls galds, krēsli ar augstām atzveltnēm. Interjerā viscaur tiek pausta cieņa pret savām saknēm, tiekšanās uz aristokrātiskiem augstumiem un harmonisku pilnību. Atturība un konservatīvisms tomēr nav auksts - te ir vieta, kur omulīgi justies solīdiem ļaudīm.

Klasiskais itāļu stils - dabiskums un vienkāršība, tomēr - augstākā labuma vienkāršība: dabiski, labi materiāli - marmors, koks, māla ķieģeļi, detaļas no kaltas dzelzs. Krāsu gamma - dienvidu siltās krāsas: krēmkrāsa, terakota, olīvzaļā. Dizainam jārada patīkamas emocijas, omulīga sajūta. Ideālā variantā mēbeles un dekori ir roku darbs.

***

Vērsis

Tieši Vērsis ir visu Zemes īpašību kvintesence, tāpēc vispiemērotākais viņam būs klasiskā stila interjers, kuru lieliski papildinās greznumpriekšmeti un augstdzimušā saimnieka individualitāti raksturojoši aksesuāri.

Jaunava

Jaunava ir emocionālāka, turklāt viņa nav īpaša mājās sēdētāja. Tāpēc arī viņas mājoklis nebūs ne tik konservatīvs, ne tik kārtīgs. Klasisku, konservatīvu stilu labi papildinās neparasti, oriģināli aksesuāri.

Mežāzis

Pati konservatīvākā Zemes zīme. Mājokli vajag iekārtot tādu, kas «ies cauri laikiem» - pamatīgi un ar vērienu. Jāizmanto ērtas mēbeles un patīkamas krāsas. Mežāzim patīk priekšmeti, kas liecina par viņa respektablumu - antīkas mēbeles, gleznas, vērtīgi dekoratīvie priekšmeti.

***

Raksta gatavošanā izmantoti materiāli no O. Voronovas darbiem, T. Prohorovas darbiem, kā arī no avotiem: ezoportal.ru, feng-shu.ru, top-dom.ru, domashniy.ru, oracle-today.ru u.c.