Rīgas dārzi un parki greznojas tūkstošos ziedu

Rīdzinieki un pilsētas viesi noteikti būs pamanījuši, ka katru gadu no pavasara līdz pat vēlam rudenim Rīgas parki, skvēri un dārzi ir koši un ziedoši. Dobēs, ziedu piramīdās, ziedu grozos un vāzēs pavisam kopā iestādītas vairāk nekā 54 tūkstoši vasaras ziedaugu. Par šo krāšņumu rūpējas SIA „Rīgas meži” daļas „Dārzi un parki” dārznieki, kuru darbu atzinīgi novērtējuši gan iedzīvotāji, gan ziedu audzēšanas profesionāļi.
18.07.2020. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Dobe Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā ©Publicitātes foto

Dobes galvenokārt tiek veidotas līdzīgā stilistikā - formā lakoniskas, bet ar ļoti lielu ‒ 233 sugu un šķirņu dažādību. Dārzu mākslā mode mainās un grūti kopjamus ornamentus, kas teju ik pārdienu jācērp, lai noturētu vietā, nomaina formu un faktūru saspēle.

Ziedu mākslas darbi pie Nacionālās operas un baleta

Dārzniekiem patīk apvienot šķietami atšķirīgo ‒ līdzās grezniem ziediem iedēstīt dzeloņainu artišoku vai dilles, lai papildinātu kompozīciju ar faktūru un krāsu. Skvērā pie Pētera baznīcas kuplo labība - mieži - starp kuriem spraucas saulespuķēm līdzīgās rudbekijas un kliņģerītes.

Lauku augu klātbūtne pilsētvidē ir šobrīd populārs virziens pasaules dārzkopībā, šai modei seko arī „Rīgas meži”, tādēļ nav jābrīnās, puķu dobēs ieraugot griķus un linus, dilles, kosmejas vai klinģerītes. Vai pat šķietami savā vaļā zeļošu, bet patiesībā apzināti iekoptu lauku pļavu.

Pavisam Rīgas parkos šogad iestādītas 77 dobes, ziedu vāzes, grozi un piramīdas pie Brīvības pieminekļa, skvērā pie Nacionālās Operas un baleta ēkas, Neatkarības laukumā, Pils laukumā, Līvu laukumā, Bastejkalnā, citur kanālmalas apstādījumos, Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Kronvalda parkā, Esplanādē, kā arī Uzvaras parkā un Arkādijas parkā Pārdaugavā, tāpat Zemitāna laukumā, Ziemeļblāzmas parkā, Mežaparkā, Spīķeru kvartālā un citviet Rīgas apkaimēs.

Ir padomāts, lai dobes un citi ziedu mākslas darbi priecētu pēc iespējas ilgāku laiku: no aprīļa līdz pat oktobrim, tāpēc pavasara vēstnešus ‒ tulpes, narcises un citas sīpolpuķes - maijā pakāpeniska nomaina ar vasaras puķēm. Kā ik gadu, laistot, mēslojot un gādīgi apčubinot augus, iecerētās kompozīcijas kļūst manāmas jau jūnija beigās, bet jūlijā, augustā un septembrī tās ir pilnbriedā.

Jāpiemin, ka rekonstruētajā K. Barona ielā atgriezušās ziedu vāzes. Tajās šogad tika stādītas nevis puķes, bet kokaugi - jau iestādīti 630 dažādu šķirņu košumkrūmi.

Novērtēt puķu stādījumu kvalitāti un krāšņumu jūlija vidū devās SIA „Rīgas meži” daļas „Dārzi un parki” dārznieki, uzņēmuma vadība un vasaras ziedaugu stādāmā materiāla piegādātāju pārstāvji. Uzmanība tika veltīta ne vien vasaras puķu dobju stādījumu kvalitātes novērtēšanai, bet arī skatot dobju iekļaušanos parkā esošo koku, apkārtesošās apbūves un pilsētas kopējā ainavā. Stādījumu ierīkošanas un uzturēšanas kvalitāte tika novērtēta ļoti pozitīvi, ziedu audzēšanas profesionāļi uzteica gan „Rīgas mežu” apstādījumu plānošanas speciālistu veikumu, gan dārznieku ikdienas rūpes par ziedu zīmējumu kopšanu.

Pašu dārznieku, dārzkopju un ainavu arhitektu aizklātā balsojumā visvairāk balsu atdots par dobi skvērā Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā (attēlā).

Šī bija dārznieces Aelitas Strujevičas un viņas kolēģu uzvara. Vairākus gadus pēc kārtas uzvarētāja godu spēja noturēt Uzvaras parka diždobe Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā