Pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma “Neatkarīgā Rīta Avīze” atjauno sestdienas izdevumu

30. aprīlī pārejot no papīra formāta uz digitālo, es noslēdzošajā drukātajā laikraksta komentārā ierakstīju: “Pirmo reizi Latvijas vēsturē “Neatkarīgās Rīta Avīzes” izdevējs “Mediju nams” īsteno kvalitatīva laikraksta pārveidošanu par kvalitatīvu digitālo laikrakstu (nevis portālu vai interneta variantu), iezīmējot vienu no kvalitatīvās preses nākotnes attīstības virzieniem, ar savu pieredzi rādot gan Latvijas, gan citu valstu izdevējiem iespējamo kvalitatīvās preses biznesa modeli.”
©F64

Kolēģi no konkurējošiem preses izdevumiem šo teikumu raksturoja kā pārspīlētu pašslavināšanos, lūk, kuru tad starptautiskajā sabiedrībā, ārpus šaura Latvijas speciālistu loka, varētu interesēt vienas papīra avīzes pārtapšana par digitālo laikrakstu? Taču, kā izradījās, šonedēļ “Neatkarīgās” pāreja no papīra formāta uz digitālo bija Latvijas notikums, kas izpelnījas ievērību Francijas presē. Ietekmīgā “Le Figaro” ievietoja rakstu par to, kā Latvijā nacionālas nozīmes laikraksts maina izdošanas formātu. Pāreja no papīra uz digitālu formātu Francijā jau ilgu laiku tika vērtēta kā viens no iespējamajiem izdevējdarbības attīstības virzieniem. Šie jautājumi saasinājās, kad tika noteikti pandēmijas laika ierobežojumi. Valstīs ar visstingrākajiem ierobežojumiem - Francijā, Itālijā, Spānijā u.c. ‒ divus mēnešus bija neiespējami avīžu kioskā nopirkt laikrakstu. Visas tirdzniecības vietas, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas, bija slēgtas. Tas, protams, deva papildu stimulu izvērtēt preses izdevumu pāreju no papīra formāta uz digitālo. Tāpēc arī “Neatkarīgās” pāreja un pirmie soļi digitālajā formātā izpelnījās lielu citu valstu preses izdevēju interesi.

Parēja no papīra formāta uz digitālo mums ļauj īstenot pārmaiņas, kuras nebija iespējamas papīra formāta avīzē. Pirms vairāk nekā desmit gadiem Latvijā dienas laikraksti iznāca 6 dienas nedēļā, jo pasta piegādes nenotika tikai svētdienās. Taču, sākoties krīzei, pasta piegādes tika pārtrauktas sestdienās, un jau vairāk nekā desmit gadus dienas avīzes Latvijā iznāk tikai piecas dienas nedēļā. Sestdienās un svētdienās, kad pasts neveic sūtījumu un abonētas preses piegādes, avīzes neiznāk.

Taču digitāliem izdevumiem šādu ierobežojumu nav. Digitālie izdevumi nav saistīti ar pasta darba ritmu. Līdz ar to mēs tagad varam atjaunot iznākšanu sešas dienas nedēļā.

No 16. maija, pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, “Neatkarīgā” atjauno savu sestdienas izdevumu. No šīs nedēļas “Neatkarīgā” būs vienīgais nacionālais laikraksts ar sestdienas izdevumu.

Mēs esam iecerējuši, ka, salīdzinot ar darba dienu izdevumiem, sestdienas izdevums nedaudz mazāku uzmanību pievērsīs politiskajiem un ekonomiskiem notikumiem, bet vairāk vērtēs norises sabiedrībā un kultūrā. Sestdienas izdevums būs vieta apcerēm, apskatiem, pārdomām, kurā mēs ikdienas aktualitāšu un notikumu plūdumu vērtēsim no nedaudz lielākas distances.

f64

Rītdienas izdevumā mēs lasītājiem piedāvāsim Santas Raitas sarunu ar Latvijas Nacionālā teātra aktieri Aināru Ančevski par viņa lomu komēdijseriālā «#VisiMājās», kas veidots pašizolācijas apstākļos, Arņa Kluiņa eseju par Hitlera politisko testamentu un tā ietekmi uz Eiropas nākotni, manas pārdomas par to, kā ticība Lielajai uzvarai Krievijā pārtop par jaunu ateistisku reliģiju, kā arī citus rakstus un tēmas. Tiekamies jau šo sestdien.

Sāc arī katru sestdienas rītu ar “Neatkarīgo”!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā