Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Valdība neliks šķēršļus mangāna rūdas tranzītam; meklēs instrumentus iesaistīto komersantu atbalstam

© Dmitrijs Suļžics/MN

Vakar valdība paziņoja, ka rosinās visā Eiropas Savienībā noteikt aizliegumu pārvadāt mangāna rūdu, neizmantojot tiesības šo stratēģiski nozīmīgo izejvielu sankcionēt Latvijā jau tagad.

LETA: Latvijas valdību veidojošās partijas uzskata, ka šis jautājums ES līmenī ir risināms steidzami, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

"Jaunās vienotības" politiķe skaidroja, ka līdz šim mangāna rūda nav atzīta par dubultās pielietojamības preci, uz ko būtu attiecināmas ES sankcijas, tāpēc Latvija strādā, lai panāktu šādu atzinumu.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis, ekonomikas ministrs Viktors Valainis pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka pēc vienošanās panākšanas ES līmenī būs jāstrādā arī pie kompensējošiem mehānismiem Latvijas uzņēmumiem.

Mikroblogošanas vietnē "X" ir desmitiem ierakstu, kuros pausta neizpratne par valdības lēmumu. "Līdz 2022un ieskaitot mangāna oksīdu veda pa tiešo uz krievijas ostām. Noteica sankcijas, kuģi atteicās vest uz krieviju. Uzradās noderīgi idioti, kas teica- vediet droši uz Latviju, rakstiet rūda, par tālāko mēs parūpēsimies. Kuģis neko nepārkāpj, bet Latvijā dokumenti kartībā"

"Kāpēc, lai Krievija uzbruktu Latvijai, ja Latvija ir tās ciešākais sadarbības partneris? Katram mākonim ir zelta maliņa."

Publiskoti arī Centrālā statistikas biroja dati, kuros uzskatāmi redzams, ka mangāna rūdas tranzīts caur Latviju nesamērīgi - simtiem reižu, pieaudzis 2022. - 2023.gadā.