Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Jaunāko mūzikas albumu recenzijas

Jaunāko mūzikas albumu recenzijas.

Astro"n"out

Ģeometrija (Avantis Promo)

Pēc skaita trešajā astronautu albumā iekļautas 14 dziesmas, no kurām trīs ir angliski, bet pārējās – latviešu valodā. Ģeometrija piedāvā klausītājiem arī dažus atpazīstamus gabalus, tostarp Tici sev, Tilts un Apple Green, kas paguvušas gūt atzinību vēl pirms pērn izdotā akustiskā albuma. "Tas [CD] noslēdz konkrētu posmu mūsu muzikālajā dzīvē: ir kā punkts uz i, apkopojot ilgi krātas izjūtas un nostādot mazliet satraucošā sākumpozīcijā, kad ir skaidrs – nebūs viegli pārspēt šā albumu muzikālo un emociju dažādību, radot atkal jaunas dziesmas," par jauno veikumu saka paši astronauti.

PAR. Astronauti tiešām kļuvuši skanējumā pieaugušāki un pārliecinošāki – to nevar nepamanīt. Jau radiostacijās pēdējā laikā dzirdamais singls Spoguļoties lika ar cerībām gaidīt šo darbu un vilties nenācās – te ir virkne interesantu dziesmu, piemēram, Izved mani ielās, Nekas mani vairs nesatrauc vai Dzeja. Šis ir grupas labākais albums, tiesa, līdz šim nav arī bijis ar ko īpaši to salīdzināt: astronautu debijas ripulis Kuš kuš bija pilnīgs bērnudārzs, bet pērn izdotais Astro"acoustic – akustiskais albums.

PRET. Diez vai albumā vajadzēja iekļaut uzreiz veselus trīs vecos gabalus, turklāt kā trešo, piekto un septīto pēc skaita – tas liek domāt, ka kaut kur jau dzirdēts viss materiāls. No kopējā klausīšanās ritma izsit arī abas angliskās dziesmas, taču galvenais mīnuss – ap albuma vidusdaļu nedaudz zūd sākumā uzkurinātā dinamika.

Thursday 12th

Fool"s Gold (Thursday 12th)

Šābrīža pamanāmākās un, iespējams, arī labākās latvju numetal grupas Thursday 12th debijas albums tapis divu gadu laikā, tāpēc šīs komandas faniem droši vien šajā ripulī daudz nezināmo nebūs, savukārt citiem ir iemesls paklausīties. No pazīstamākajiem gabaliem jāmin vienīgā latviskā dziesma šajā albumā PasTies, kā arī Runaway – tām manīti arī videoklipi. Albums rakstīts Wolk Recording Studio, kas vien jau garantē skanējuma kvalitāti.

PAR. Lai arī albums ir diezgan kornisks, Thursday 12th nav crossover un numetal leģendas kopējuši attiecībā 1:1, bet spējuši radīt savu skanējumu – ietekmes ir jūtamas, tomēr latviešu grupas mūzikai piemīt arī liela deva oriģinalitātes. Teicams blieziens, kas ar katru nākamo noklausīšanās reizi aizrauj aizvien vairāk. Albuma pērle – dziesma Chematic.

PRET. Mjā, tas jums nav šlāgerīšus štancēt, te arī ar galvu ir jādomā... Lai arī albums ir tikai pusstundu garš, pat tik relatīvi īsam laika sprīdim Thursday 12th ideju tomēr nav pieticis. Līdz ar to līdzās tādiem gabaliem kā Fallen, Chematic, Heartbeats, Runaway u.c. rēgojas arī dziesmas, bez kurām šeit pilnīgi mierīgi varēja iztikt.

Izlase

Latviešu auto roks 90-tie (Mikrofona ieraksti)

Šī izlase ir otrais turpinājums sērijā Latviešu auto roks – pavasarī tika izdots sērijas pirmais CD, kurā apkopotas 80. gadu latviešu rokmūziķu dziesmas labam un jautram braucienam ar auto. Šī kompilācija sniedz atgādinājumu par to, kāds roks Latvijā skanēja pirms 10, 15 un pat 19 gadiem. Bet skanēja tādi gabali kā, piemēram, Lingas slavenais Nāc dejot! un Atdodies man, Pērkona hits Zibens gaismā tavas acis laistās, vēl arī Tumsas, Melnās princeses, Rebel, Pienvedēja piedzīvojumu, Opus Pro u.c. grupu dziesmas, kā arī citi jaukumi.

PAR. Lai gan jāšaubās, vai šie gabali stimulē braukšanu, šāds 90. gadu latviešu rokmūzikas apkopojums ir tikai apsveicams. Piemēram, bija pat piemirsusies tāda dziesma kā Aleksa Beng, beng, arī Tumsas dziesmiņa Neprāts.

PRET. Vai tiešām 90. gados ar rokmūziku mums bija tik slābani?! Laikam tā, jo vai gan citādi mikrofonieši šajā izlasē būtu iebāzuši veselas četras (!) dziesmas no Līvu repertuāra (Piedod man, Viva, Kādā brīnišķā dienā un Es karājos tavā bizē). Netop arī skaidrs, ko te dara visādi citādi kolosālais grupas Jauns mēness hits Kad Mēness jūrā krīt.