Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Diriģents Andris Nelsons debitēs Londonas Karaliskajā operā

Andris Nelsons © F64

Jaunais un talantīgais latviešu diriģents Andris Nelsons sestdien, 19.decembrī, debitēs Londonas Karaliskajā operā, diriģējot "La Boheme" uzvedumu.

31 gadus vecais Nelsons pēdējos gados piedzīvojis galvu reibinošu karjeru, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem orķestriem un operas namiem, raksta britu laikraksts "The Times".

Pirms mēneša Nelsons debitēja Ņujorkas Metropolitēna operas namā, diriģējot Džakomo Pučīni operu "Turandota", kā arī nesen bija redzams Berlīnes un Vīnes valsts operās. Bet nākamgad viņš atgriezīsies Ņujorkā ar Čaikovska operu "Pīķa dāma". Nelsons arī vada Birmingemas simfonisko orķestri.

Pats Nelsons intervijā "The Times" pauda izbrīnu par savu straujo karjeras lēcienu.

"Protams, kā studentam tev ir sapņi. Bet tas viss ir noticis tik strauji," sacīja diriģents, daloties savā sajūsmā par tikšanos ar daudziem slaveniem operas solistiem Ņujorkas Metropolitēna operā.

Nelsons atcerējās, kā piecu gadu vecumā tēvs viņu aizvedis Rīgā uz Vāgnera operas "Tanheizers" uzvedumu, kas uz viņu atstājis dziļu iespaidu.

"Jā, tā ir gara opera, bet tā uz mani atstāja hipnotisku iespaidu. Mūzika mani pilnībā pārņēma. Kad Tanheizers nomira, es raudāju. Es domāju, tas ir lielākais manas bērnības notikums," stāstīja Nelsons.

Viņš arī atzina, ka trompetes spēlēšana pusaudža gados Latvijas Nacionālajā operā ļāvusi viņam izprast spēlētājus.

"Spēlēšana orķestrī man palīdzēja saprast spēlētāju psiholoģiju. Tu saproti, cik svarīgs ir komandas darbs. Un, protams, tas man ļāva vērot diriģentus darbā. Daži ir diplomātiski, daži ir ļoti patiesi, daži tirāniski. Tas nav svarīgi. Galu galā orķestris reaģē uz diriģentiem, kas precīzi zina, ko viņiem piedāvāt kā vadītājs un kā iedvesmas avots. Ja tu mēģini citiem iepatikties, tas nebūt nenozīmē, ka tu būsi veiksmīgs," stāstīja Nelsons.

"The Times" norāda, ka Nelsonam izdevies iepatikties gandrīz pilnīgi visiem - gan mūziķiem, gan skatītājiem.

Avīze salīdzina Nelsonu ar citu izcilu latviešu izcelsmes diriģentu Marisu Jansonu, kas bijis arī Nelsona skolotājs un atstājis būtisku iespaidu uz jauno diriģentu.

Pučīni "La Boheme" Nelsonam ir īpaši tuva, jo tā bija pirmā opera, kuru viņš diriģēja Rīgā. "Katrs vakars bija īpašs notikums," atcerējās diriģents.