Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Politika

EP deputātu kandidāti sola pievērst uzmanību Latvijas tūrisma attīstībai

© Dmitrijs Suļžics/MN

Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidāti viesmīlības nozares pārstāvju rīkotajā priekšvēlēšanu diskusijā otrdien norādīja, ka pievērsīs uzmanību Latvijas tūrisma attīstībai.

Runājot par to, kādas Latvijas tūrisma un viesmīlības attīstību ietekmējošas tēmas deputāti varētu risināt Eiropas Parlamentā (EP), partijas "Latvija pirmajā vietā" deputāte Linda Liepiņa norādīja, ka ikvienai amatpersonai ir jābūt kā vēstnesim, caur to arī piesaistot investīcijas valstij. Vienlaikus Liepiņa sacīja, ka ir būtiski EP neapmaldīties birokrātijā.

"Kustība Par!" pārstāve Linda Curika sacīja, ka EP deputātiem vispirms ir būtiski apsēsties pie viena galda un saprast, kādās komisijās katrs darbosies. Vienlaikus Curika norādīja, ka nevaram skatīties uz Eiropas tūrismu ārpus tā, kas notiek Ukrainā.

Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis Tālis Linkaits akcentēja trīs lietas, kam pievērst uzmanību EP - drošība, savienojamība un pakalpojuma kvalitāte. Runājot par drošību, Linkaits sacīja, ka atrodamies karam tuvā zonā, un, ja deputāti parlamentā strādās Ukrainas atbalstam, būs iespēja iegūt vairāk cilvēkus šeit.

Tāpat ir būtiski, lai Latvija un pārējās Baltijas valstis būtu vairāk savienotas, kā arī ir svarīgi, lai būtu sakārtots viss, kas saistīts ar patērētāju aizsardzību un birokrātiskiem šķēršļiem, norādīja Linkaits.

Zaļo un zemnieku savienības deputāts Harijs Rokpelnis norādīja, ja pirmkārt svarīga ir drošība. Tāpat Rokpelnis pievienojās iepriekšējo runātāju teiktajam, ka ir būtiska arī savienojamība, tomēr šajā jautājumā svarīgs ir nacionālais regulējums.

Vienlaikus Rokpelnis sacīja, ka ir jāpievēršas biznesa tūrismam, lai piesaistītu ārzemju tūristus šeit.

Partijas "Apvienība Jaunlatvieši" pārstāvis Rūdolfs Brēmanis sacīja, ka Ukrainai ir jāpalīdz, tomēr viņš jautāja, "kāpēc tas jādara Latvijai, kas ir pēdējās vietās". Viņš akcentēja, ka lielajām valstīm, piemēram, Francijai ir jāpalīdz Ukrainai.

Savukārt partijas "Apvienotais saraksts" pārstāvis Māris Sprindžuks minēja, ka Latvijai ir savas priekšrocības, ko rādīt, tostarp zaļais tūrisms ir mūsu iespēja. Vienlaikus ar vājām vietām ir jāstrādā šeit, piemēram, ir jāuzlabo ceļš no ostas.

"Ja mēs strādātu integrēti varētu sasniegt rezultātu," sacīja Sprindžuks.

Partijas "Tauta. Zeme. Valsts." pārstāvis Guntars Vītols akcentēja, ka ir jācīnās pret dažādu regulējumu centralizāciju un jāvirzās uz to, lai vairākas lietas varētu lemt šeit, uz vietas. "Tas, ko var darīt, ir strādāt ar nozares asociācijām," norādīja Vītols.

Partijas "Suverēnā vara" pārstāve Ļubova Švecova sacīja, ka atbildīgās komisijas deputāta pienākums ir sadarboties ar nozares pārstāvjiem un tikties regulāri.

Partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka ir gatavs palīdzēt nozarei, identificēt projektus un īstenot tos.

Savukārt partijas "Jaunā vienotība" deputāts Jānis Lazdāns sacīja, ka, lai tūristi varētu labāk apceļot Latviju, liela problēma ir infrastruktūra, tostarp ir problēmas ar transporta infrastruktūru - sabiedrisko transportu, veloceliņiem.

"Progresīvo" pārstāvis Mārtiņš Staķis sacīja, ka svarīgs princips, par ko jāiestājas visiem deviņiem Latvijas deputātiem EP, ir palīdzība primāri tām valstīm, kuras ir vairāk cietušas no kara ietekmes, tostarp Latvijai, kas atrodas blakus Krievijai.

"Centra partijas" pārstāve Inna Djeri sacīja, ka, lai atgūtu tūristus Latvijā, ir jārīko izstādes par to, ko Latvija var piedāvāt. Tostarp esot jādomā par ekotūrismu, medicīnas tūrismu un citām nozarēm.

Partijas "Saskaņa" pārstāve Regīna Ločmele akcentēja, ka ir jāsaprot, vai Latvijā būs "Rail Baltica" projekts, un kādā mērā, tāpat ES līmenī ir jāpanāk, lai tūrisma pakalpojumus nepiedāvā katrs, bet lai to dara profesionāļi, un lai ir garantija, ka tiek piedāvāts kvalitatīvs pakalpojums.

Nacionālās apvienības pārstāve Ilze Indriksone sacīja, ka prioritāte tūrisma nozarē EP ir drošība. Viņa norādīja, ka "Covid-19 ir viens, bet kara ietekme mūsu reģionā noteikti ir vērā ņemama".

Indriksone sacīja, ka būs nepieciešams pārliecināt EP finansiāli atbalstīt "Rail Baltica", tāpat ir jārunā par vienoto ES tirgu un godīgu konkurenci, lai mazās valstis netiktu apgrūtinātas vairāk nekā lielās.

Runājot par Eiropu kā tūrisma galamērķi, Ločmele sacīja, ka gan ES līmenī, gan Latvijā ir jāstiprina uzņēmējdarbības priekšrocības, un Rīgas un Latvijas priekšrocība ir multikulturālisms.

Linkaits sacīja, ka ir jārunā par drošību, jo tūristi uzdod jautājumus ne tikai par ārējo, bet arī iekšējo drošību. "Ja redzam migrantu pūļus, kas demolē veikalus Berlīnē, tad tas ietekmē to, vai cilvēki ārpus kontinentiem dosies apceļot Eiropu," sacīja Linkaits.

Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka Jaunā konservatīvā partija iestājas pret migrāciju no trešajām valstīm, kurās ir cita izpratne par demokrātiju.

Savukārt Indriksone uzsvēra, ka ir izšķiroši, lai Eiropa būtu tik pat dažāda, cik tā ir šobrīd, un ir svarīgi, lai vecās Eiropas valstis saglabātu ne tikai kultūru, bet arī vērtības.

Liepiņa sacīja, ka, "lai vai kā, bet mūs interesē, lai Latvija būtu tas galamērķis Eiropā", un ir svarīgi runāt par to, kā mēs "nobrendojam" Latviju. Tāpat ir svarīgi nenoslēgt Eiropu, jo "nevaram gribēt, lai pie mums brauku vairāk tūristu no Ķīnas, vienlaikus noslogojot tos ar sankcijām".

Dombrovskis norādīja, ka ir jārunā par to, lai piesaistītu tūristus visai Eiropai, tomēr ir zināms, ka katras valsts EP deputāti darīs visu, lai piesaistītu tūristus savai valstij. Dombrovskis norādīja, ka domās par to, kā piesaistīt tūristus Latvijai, tostarp arī Latgalei, Liepājai un citām vietām reģionos, ne tikai Rīgā.

Diskusijā Djeri sacīja, ka Latvija ir tādā ģeogrāfiskajā stāvoklī, ka var būt starpnieks starp austrumiem un rietumiem. Vienlaikus viena no Eiropas prioritātēm esot kultūru daudzveidība, tostarp Latvijā.

"Ja atbalstīsim dažādas kultūras, tas piesaistīs cilvēkus braukt uz Latviju," sacīja Djeri, kā piemēru minot cilvēkus, kas ir devušies uz Latviju mācīties Krievu valodu.

Savukārt Sprindžuks norādīja, ka "Eiropa ir muzejs. Un tas ir tas, kāpēc tūristi brauc uz Eiropu". Latvija nevar piedāvāt to, ko piedāvā Itālija vai Portugāle, un Latvijai ir jāstrādā pie tā, lai valstī sniegtais produkts ir arī kvalitatīvs un drošs.

Viena no lielākajām grupām, kas vairs nebrauc uz Latviju, ir Vācijas tūristi, un EP deputātu galvenais uzdevums ir skaidrot, ka šeit - uz Latviju - ir droši braukt, debatēs sacīja Staķis.

Savukārt Curika uzsvēra, ka "baidāmies no migrācijas, bet gribam, lai šie cilvēki brauc uz Latviju kā tūristi". Curika uzsvēra, ka ir jāsakārto šis jautājums iekšēji un tad ir jāskatās uz nākotni, kā Baltiju padarīt pieejamāku.

Vītols aicināja padomāt, kāpēc ir tā, ka no trim Baltijas valstīm Latvijai vienīgajai ir nacionālā aviokompānija, tomēr kaimiņvalstu tūrisms atkopjas labāk no Covid-19 radītajām sekām.

Uz tūrisma nozaru asociāciju rīkoto diskusiju nebija ieradušies pārstāvji partijas "Stabilitātei" un "Tautas varas spēks".

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās kopā kandidēs 16 saraksti.

EP vēlēšanas paredzētas jūnija sākumā.