Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Hunta, kas cenšas sagraut plašu bruņotu opozīciju tās valdīšanai, februārī paziņoja, ka ieviesīs likumu, kas ļauj iesaukt visus vīriešus armijā dienestam uz vismaz diviem gadiem.

Pēc šī paziņojuma tūkstošiem vīriešu stājās rindās pēc vīzām pie ārvalstu vēstniecībām Jangonā, bet citi devās uz kaimiņvalsti Taizemi.

Darba ministrija ir "uz laiku apturējusi" pieteikumu pieņemšanu no vīriešiem, kas grib strādāt ārvalstīs, teikts ministrijas paziņojumā, kuru ceturtdienas vakarā publicēja huntas informācijas komanda.

2020.gadā vairāk nekā četri miljoni Mjanmas pilsoņu strādāja ārvalstīs, liecina Starptautiskās darba organizācijas (ILO) aplēse, balstoties uz toreizējās valdības datiem.

Analītiķi uzskata, ka vēl daudz vairāk Mjanmas pilsoņu strādā ārvalstīs bez oficiālas reģistrēšanās dzimtenē.

Iepriekšējā hunta jau 2010.gadā izstrādāja karaklausības likumu, bet tas līdz šim nebija ieviests. Tas ļauj armijai iesaukt uz vismaz diviem gadiem visus vīriešus vecumā no 18 līdz 35 gadiem un sievietes vecumā no 18 līdz 27 gadiem.

Šis likums arī paredz, ka ārkārtējā stāvokļa laikā dienesta laiks var tikt pagarināts līdz pieciem gadiem, bet par iesaukšanas pavēstes ignorēšanu var tikt piespriests cietumsods uz tādu pašu periodu.

Mjanmas armija, 2021.gadā sagrābjot varu valstī, izsludināja ārkārtējo stāvokli. Tas nesen tika pagarināts par vēl sešiem mēnešiem.

Huntas preses sekretārs paziņoja, ka šis likums ir vajadzīgs "valstī esošās situācijas dēļ". Mjanmas armija cīnās pret tā sauktajiem Tautas aizsardzības spēkiem un mazākumtautību bruņotajiem grupējumiem.

Iesaukšanai būs pakļauti ap 13 miljoniem cilvēku, tomēr armija spēj apmācīt tikai 50 000 cilvēku gadā