Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Zināms, kas izraisīs jaunu pandēmiju jau pavisam drīz

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pēc zinātnieku domām, gripa ir patogēns, kas, visticamāk, tuvākajā nākotnē izraisīs jaunu pandēmiju, vēsta "The Guardian".

Saskaņā ar starptautiska pētījuma rezultātiem, 57% vadošo slimību ekspertu uzskata, ka nākamo globālo nāvējošās infekcijas slimības uzliesmojumu izraisīs gripas vīrusa paveids.

Kā norāda Jona Salmantona-Garsija no Ķelnes universitātes, kura piedalījās pētījumā, šis apgalvojums ir balstīts uz gadiem ilgiem pētījumiem, kas liecina, ka gripas vīruss nepārtraukti attīstās un rodas mutācijas.

"Katru ziemu uzliesmo gripa. Šos uzliesmojumus var saukt par mazām pandēmijām. Tās tiek vairāk vai mazāk kontrolētas, jo dažādie celmi, kas tās izraisa, nav pietiekami virulenti - taču ne vienmēr tā būs," viņš saka.

Tajā pašā laikā, saskaņā ar 21% ekspertu domām, kas piedalījās pētījumā, nākamais visticamākais pandēmijas cēlonis pēc gripas var būt zinātnei nezināms vīruss, ko sauc par slimību X. Viņi uzskata, ka nākamā pandēmija var tikt izraisīta ar pagaidām neidentificētu mikroorganismu, kas parādīsies negaidīti, piemēram, vīruss Sars-CoV-2, kas izraisīja Covid-19.

Daži zinātnieki joprojām uzskata, ka vīruss Sars-CoV-2 joprojām ir drauds, un 15% pētījumā iesaistīto zinātnieku min to kā visticamāko pandēmijas cēloni tuvākajā nākotnē. Citus nāvējošos mikroorganismus, piemēram, Lassa, Nipah, Ebola un Zika vīrusus, kā nopietnus globālus draudus klasificēja tikai 1-2% aptaujāto.

Vienlaikus zinātnieki arī atzīmē, ka atšķirībā no situācijas ar Covid-19, kad vakcīna bija jāizstrādā no nulles, jau ir izstrādātas vakcīnas pret daudziem gripas paveidiem, tostarp H5N1.