Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Politika

Siliņai plānots nodrošināt nepastarpinātu valsts protokola atbalstu, pārceļot darbinieku no ĀM uz VK

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valsts protokola funkcijas Ministru prezidenta darbā nodrošina Ārlietu ministrijas Valsts protokols. Darbinieks, kurš piedalās protokolāro jautājumu risināšanā fiziski atrodas Ārlietu ministrijas telpās, tas neveicina efektīvu darba organizāciju, uzskata Valsts kanceleja.

Tāpēc ir sagatavots rīkojuma projekts " Par apropriācijas pārdali", lai nodrošināt finansējuma un amata vietas pārdali no Ārlietu ministrijas budžeta programmas uz Valsts kancelejas budžeta programmu. Par šo rīkojuma projektu rīt lems valdība.

"Ministru prezidents ir valsts trešā augstākā amatpersona, kuram līdz šim nav bijis nodrošināts nepastarpināts valsts protokola atbalsts, proti, līdz šim darbinieks, kurš piedalās protokolāro jautājumu risināšanā juridiski nav nodarbināts Valsts kancelejā. Ministru prezidenta loma ārpolitikā pēdējo gadu laikā ir ievērojami palielinājusies gan pārstāvot Latvijas valsti starptautiski (dodoties ārvalstu vizītēs, piedaloties starptautiskās valstu, valdību un starptautisku institūciju vadītāju sanāksmēs un tikšanās), gan uzņemot valstu, valdību un dažādu starptautisku institūciju un organizāciju vadītājus. Līdz ar to valsts protokola loma Ministru prezidenta ikdienas darba nodrošināšanā ir būtiska. Valsts protokols ir atbildīgs par diplomātiskā protokola piemērošanu ceremonijās un pasākumos ar valsts augstāko amatpersonu - Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, ministru prezidenta, ārlietu ministra un Latvijas Republikā akreditētā diplomātiskā korpusa dalību. Valsts protokols ir noteiktu tradīciju, normu un likumu kopums, kas tiek izmantots diplomātiskā dienesta darbā, piemērots saskarsmē ar valsts augstākajām amatpersonām un nodrošina tām sekmīgu diplomātisko uzdevumu veikšanu," teikts rīkojuma projektā.

Valsts kanceleja ir sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz atbalstīt apropriācijas pārdali 2024. gadā 24 792 euro apmērā, bet 2025. gadā un turpmāk katru gadu 29 899 euro no Ārlietu ministrijas budžeta programmas 03.00.00 "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums" uz resora "Ministru kabinets" budžeta programmu "Ministru kabineta darbības nodrošināšana, valsts pārvaldes politika" un amata vietas pārdali no Ārlietu ministrijas uz Valsts kanceleju.

Amata alga ir noteikta 1680 eiro mēnesī, diplomātiskā piemaksa 336 eiro.