Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Sūdzoties par politisko ietekmi, streiko Itālijas sabiedriskās raidorganizācijas žurnālisti

© Pixabay

Itālijas sabiedriskās raidorganizācijas RAI žurnālisti pirmdien uzsāka streiku, sūdzoties par personāla jautājumiem un politisko ietekmi.

"Mēs dodam priekšroku zaudēt vienu vai vairākas dienas algas, nevis zaudēt savu brīvību," pavēstīja raidorganizācijas galvenā arodbiedrība "Usigrai", kas pārstāv 2000 žurnālistu.

Taču RAI vadība apsūdzēja "Usigrai" par "viltus ziņu" izplatīšanu un vadīšanos pēc "ideoloģiskiem un politiskiem motīviem".

"Usigrai" izsludināja streiku pagājušā mēneša beigās, cita starpā minot "slāpējošo kontroli pār žurnālistikas darbu un mēģinājumu padarīt RAI par valdības megafonu".

Tā jau iepriekš bija lietojusi šo frāzi, lai iebilstu pret premjerministrei Džordžai Meloni tuvu stāvošu personu pieaugošo ietekmi uz RAI.

"Usigrai" sūdzas arī par personāla problēmām, apgalvojot, ka darbinieki, kas aiziet pensijā, netiek aizstāti, bet daļa žurnālistu strādā ar pagaidu līgumiem.

RAI vadība norāda, ka tā cenšas pārveidot raidorganizāciju par "modernu digitālo mediju uzņēmumu".

Itālijas Nacionālā preses federācija (FNSI) ir izteikusi atbalstu streikotājiem, tomēr mazākā RAI žurnālistu arodbiedrība "Unirai" nosodīja streiku kā politisku.

"Unirai" aizstāvēja atgriešanos pie plurālisma raidorganizācijā, kuru daļēji finansē no licences maksas.

Tā kā RAI ir sabiedriskā raidorganizācija, kuras vadību izraugās politiķi, tās neatkarība vienmēr ir bijusi diskusiju objekts.