Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija vēlas palielināt kodolspēku gatavību veikt kaujas uzdevumus

© Pixabay

Krievija drīzumā rīkos mācības, lai palielinātu nestratēģisko kodolspēku gatavību veikt kaujas uzdevumus, pirmdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Kā teikts paziņojumā, norādījumu rīkot mācības devis Vladimirs Putins. Ģenerālštābs sācis gatavoties mācībām "ar Dienvidu militārā apgabala raķešu formējumiem, iesaistot aviāciju, kā arī karafloti". Tiek norādīts, ka mācību laikā "tiks veikts pasākumu kopums, lai praktiski atstrādātu nestratēģisko kodolieroču sagatavošanas un izmantošanas jautājumus".

Ministrijas paziņojumā norādīts, ka tiks atstrādāta šādu ieroču kaujas izmantošana, "lai nodrošinātu Krievijas valsts teritoriālo integritāti un suverenitāti, atbildot uz atsevišķu Rietumu amatpersonu provokatīviem paziņojumiem un draudiem pret Krievijas Federāciju".

Nestratēģiskie jeb taktiskie kodolieroči ir kodolgalviņas, kuru nogādes līdzekļi ir relatīvi maza darbības rādiusa raķetes, nevis stratēģiskās starpkontinentālās raķetes, un kuru jauda ir relatīvi neliela, piemēram, dažas kilotonnas. Kā taktiskos kodolieročus var izmantot raķešu sistēmas "Iskander". Šie ieroči nesen tika izvietoti arī Baltkrievijā. Tiek lēsts, ka Krievijai ir lielākais šādu ieroču krājums pasaulē. Tie nekad nav izmantoti kaujas laukā.

PSRS notika mācības, kurās izmantoja taktiskos kodolieročus. Mūsdienu Krievijā šādas mācības nav notikušas. Tomēr avīze "Financial Times" rakstīja, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem ir notikušas kara spēles, kuru pamatā bija šādu ieroču iespējama izmantošana - un pret hipotētisku Ķīnas agresiju.