Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

ASV ziņo par putnu gripas uzliesmojumu liellopu ganāmpulkos; pirmie saslimušie cilvēku vidū

© Pixabay

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) reģistrēts pirmais putnu gripas (H5N1) uzliesmojums liellopu vidū. Infekcija konstatēta 36 piena ganāmpulkos deviņos ASV štatos, savukārt Teksasā ar H5N1 saslimis kāds piena fermas strādnieks.

Darbiniekam nebija sejas maskas vai acu aizsarglīdzekļa, un viņš bija saskarē ar liellopiem, kuriem bija tādi paši simptomi kā tuvējā fermā ar apstiprinātu vīrusa uzliesmojumu, liecina jaunākā informācija.

Pagājušās nedēļas publikācijā tiešsaistes medijā "New England Journal of Medicine” uzsvērts lauksaimniecības strādnieku risks saistībā ar notiekošo uzliesmojumu ASV piena liellopu vidū. Tāpat žurnāls atgādina par nepieciešamību valkāt aizsargaprīkojumu, lai izvairītos no infekcijas.

Cilvēkiem inficēšanās ar putnu vīrusu ir reti sastopama, un Teksasas gadījums ir tikai otrā zināmā infekcija cilvēkam ASV. Tas seko satraucošai vīrusa izplatībai vairākās zīdītāju sugās, radot bažas, ka H5N1 var plaši izplatīties cilvēku vidū un izraisīt nākamo globālo pandēmiju.

ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) ziņojumā teikts, ka fermas strādniekam labajā acī attīstījās nopietna infekcija, kas pazīstama kā konjunktivīts, taču viņam nebija elpceļu infekcijas vai drudža pazīmju.

Darbinieks nebija ziņojis par kontaktu ar slimiem vai beigtiem putniem vai citiem dzīvniekiem, taču viņam bija cieša saskare ar slimām slaucamām govīm ar tādiem simptomiem kā samazināta piena ražošana, samazināta ēstgriba un letarģija.

ASV Lauksaimniecības departamenta pagājušajā nedēļā publiskotā uzliesmojuma analīze liecina, ka vīruss ASV slaucamajās govīs ir cirkulējis aptuveni četrus mēnešus pirms pirmā paziņojuma 25. martā.