Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Maijā izcels pārāk sarežģītas valodas negatīvo ietekmi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Biedrība "Vieglās valodas aģentūra" maijā rīkos Vieglās valodas mēnesi, kurā izcels pārāk sarežģītas valodas negatīvo ietekmi uz cilvēkiem ar informācijas uztveres grūtībām, aģentūru LETA informēja biedrība.

"Vieglās valodas aģentūra" pauda, ka informācijas plūsma mūsdienās kļūst aizvien intensīvāka, bet ikdienas valoda - sarežģītāka, piesātināta ar svešvārdiem, dažādu nozaru profesionāliem terminiem un slengu. Taču pārlieku sarežģīta informācija liedz cilvēkiem ar informācijas uztveres grūtībām pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā.

Biedrība trešo gadu pēc kārtas maiju pasludinājusi par vieglās valodas mēnesi par godu starptautiskajai Vieglās valodas dienai, ko pasaulē svin 28.maijā. Vieglās valodas mēnesi šogad atklās 7.maijā plkst.15 ar tiešsaistes lekciju "Kāpēc runāt un rakstīt viegli?".

Arī vieglās valodas konferencē, kas 23.maijā notiks Malmē, Zviedrijā, uzmanību pievērsīs saprotamai mutvārdu komunikācijai. Biedrība kopā ar kolēģiem no Zviedrijas, Lietuvas, Slovēnijas un Itālijas strādā pie mutvārdu vieglās valodas vadlīniju izstrādes "Erasmus+" projektā "Mutvārdu vieglā valoda sociālai iekļaušanai (PERLSI)". Konferencē varēs uzzināt par vadlīniju testēšanas rezultātiem un iespējām izmantot sagatavotās vadlīnijas, piemēram, mutvārdu saskarsmē, audiogrāmatu veidošanā, medijos.

Līdzīgi kā iepriekš, arī šogad notiks vieglās valodas lasījumi. Latvijas Neredzīgo bibliotēka 15.maijā plkst.14 rīkos Annas Brigaderes "Sprīdīša" lasījumu tiešsaistē.

Savukārt "Vieglās valodas aģentūra" 28.maijā plkst.14 plāno Noras Ikstenas romāna "Mātes piens" vieglās valodas versijas lasījumu klātienē Okupācijas muzejā. Pēc lasījuma sekos diskusija ar izdevniecību pārstāvjiem par literatūru vieglajā valodā.

Vieglās valodas mēnesi iecerēts noslēgt 30.maijā ar tikšanos "Vieglā valoda bibliotēku plauktos", uz kuru uzaicināti Ogres novada bibliotekāri.

Biedrība "Vieglās valodas aģentūra" dibināta 2000.gadā ar mērķi popularizēt vieglo valodu kā iespēju pieejamas informācijas saņemšanai. Lai izprastu vieglās valodas patērētāju vajadzības un veidotu vieglās valodas materiālus, biedrība sadarbojas ar organizācijām, kas strādā ar vieglās valodas mērķa grupām - cilvēkiem ar uztveres traucējumiem.