Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide

Ar vācu diriģenta un saksofonista Šorna viesošanos Rīgā atklās festivālu “Windstream”

© Palma Fiačo

Šo trešdien, 20. martā, VEF Kultūras pilī notiks festivāla “Windstream” atklāšanas koncerts, kurā skanēs džeza mūzika - pirmo reizi Latvijā viesosies un ar orķestra “Rīga” mūziķiem saspēlēsies pasaulē pieprasītais džeza mūziķis no Vācijas, diriģents un saksofonists Štefens Šorns.

Festivāla “Windstream” atklāšanas koncertā klausītājiem tiks piedāvāta koncertprogramma ar gaumīgu akadēmiskās un džeza mūzikas eklektiku. Pie orķestra “Rīga” un bigbenda diriģenta pults stāsies Štefens Šorns (Steffen Schorn), kurš ir plaši pazīstams kā koka pūšaminstrumentu speciālists, saksofonists, komponists, diriģents un pedagogs. Viņš ir sadarbojies ar praktiski visiem Vācijas radio bigbendiem un citiem starptautiski nozīmīgiem orķestriem un ansambļiem.

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies orķestra “Rīga” pūtēju koncertorķestra sastāvs, kurā nozīmīgu solo lomu ieņems viens no labākajiem latviešu džeza mūzikas jaunās paaudzes pārstāvjiem - trompetists Kristians Kalva, kurš skolojies pie Eiropas vadošajiem džeza trompetistiem Hāgas konservatorijā. Kalva trompetes solo atskaņos amerikāņu komponista Dana Vilsona (Dana Wilson) 2019. gadā radīto “Koncerts džeza trompetei un pūtēju orķestrim”. Līdzās šim opusam klausītāji varēs iepazīties arī ar koncerta viesdiriģenta Šorna oriģinālmūziku un ar viņa aranžējumiem.

Kristians Kalva: “Esmu ļoti patīkami saviļņots, ka man būs gods uzstāties kā solistam ar orķestri “Rīga” un Latvijā pirmatskaņot Vilsona “Koncertu džeza trompetei un pūtēju orķestrim”. Sevi vairāk identificēju kā džeza mūziķi, lai gan ļoti daudz ikdienā spēlēju arī akadēmisko mūziku, un šis koncerts, manuprāt, ir izcils paraugs, kā šos abus žanrus apvienot vienā muzikālā opusā. Esmu Eiropas džeza mūzikā un sekoju aktualitātēm industrijā, tāpēc esmu iepazinis Latvijā gaidāmo džeza mūziķi Štefenu Šornu sadarbībā ar labākajiem vācu bigbendiem, un pat sapņojot nevarēju iedomāties, ka tieši sadarbībā ar šo mūziķi man būs iespēja pieredzēt tik vērienīgu muzikālu notikumu!”

Koncerta otrajā daļā Šorna oriģinālmūzika un aranžējumi izskanēs orķestra bigbenda sniegumā. Tāpat klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī Štefena Šorna saksofona solo improvizācijas, saspēlējoties ar orķestra bigbenda mūziķiem. Kamēr viesmākslinieks vēl nav ieradies Latvijā, mūziķus koncertam sagatavo orķestra “Rīga” saksofonu grupas mūziķis, džeza saksofonists Roberts Martini, kurš savulaik studējis saksofona spēli pie šī izcilā vācu mūziķa.