Atpakaļ uz nra.lv

Iespaidīgi! Igaunijā novēroti neparasti mākoņi

Anete Ošleja 23.aprīlis 2021, 18:20
 
Ekrānuzņēmums no Twitter
Vakar, 22. aprīlī, Igaunijas debesīs bija vērojami neparasti mākoņi. Ar fotogrāfijām un video sociālajos medijos dalījās Igauņu meteorologs.

Igauņu meteorologs Tarmo Tanilsoo iemūžinājis kadrus ar tesmeņveida mākoņiem.

"Labāks skats, nekā daudzos vasaras brīžos."

Sociālo mediju lietotāji bija sajūsmā par uzņemtajiem kadriem, atzīstot, ka šie ir labākie tesmeņveida mākoņi, kas ir redzēti Baltijā.

Metereologs piekrita un atzina, ka ir redzējis neskaitāmus šādus mākoņus, bet šis skats ierindojas vienā no top vietām. "Es esmu pieradis šādus skatus redzēt fotogrāfijās, kuras ir uzņemtas ārzemēs, bet ne pie mums."

Jau vēstīts, ka pirms kāda laika, arī Latvijā tika novēroti šāda tipa mākoņi. 2. aprīlī Jaunjelgavas debesīs bija vērojama neparasta mākoņu forma - tesmeņveida mākoņi.

"Parasti šādi mākoņi veidojas negaisa mākoņu malās (visbiežāk, kad negaiss tikko pārvirzījies pāri jeb negaisa mākoņa aizmugurē)," dabas parādību skaidroja metereologs Toms Bricis.

Tesmeņveidīgie mākoņi ir mākoņi ar nokareniem puslodes formas izspiedumiem to apakšdaļā. Šie izspiedumi tiecas uz leju līdzīgi tesmeņiem vai nokarenām kabatām. No tā radies mākoņu nosaukums. Šādi mākoņi retumis novērojami negaisa mākoņu aizmugurē vasaras periodā.

Biežāk tesmeņveida mākoņi novērojami tropiskajos platuma grādos un saistīti ar tropiskajiem cikloniem.

Parasti šo mākoņu "šūnu" izmēri ir apmēram puskilometrs. Tās mēdz būt asi norobežotas, dažreiz izplūdušas. Krāsa parasti tāda pati, kā pamatmākonim, bet var būt zeltaina vai sarkanīga, ja izvirzījumus apspīd Saule.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas