Atpakaļ uz nra.lv

VIDEO: Viļakas pusē atrod īstu dabas brīnumu!

Viktorija Gabrjuna 17.februāris 2020, 11:30
 
Mednieku foto/Bez Tabu
Viļakas novada mežos mīt pasaulē reti sastopams alnis albīns. Mednieki vienojušies nekad nepavērst stobrus pret unikālo dzīvnieku, tā vietā apņēmušies aizsargāt viņu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Reto sugas pārstāvi skrienam meža biezoknī video iemūžinājis mednieks. Video autoru pazīst vietējā medību kolektīva vadītājs Jānis Šakins. Arī viņš vairākkārt redzējis šo alni albīnu iznākam izcirtumos.

"3. decembrī, kad bija uzsnidzis sniedziņš, viņš uzreiz nebija pamanāms. Stāvēja mežmalā un barojās ar koku atliekām, kas palikušas, izcērtot mežu. Aļņi uzturas izcirtumu vietās, sevišķi tur, kur apses zari. Tā ir viņu pamatbarība. Pēc 3. decembra vairākkārt izcirtumā viņu manīju, ganījās te. Bija redzēts viens pats, bet pārsvarā viņi divatā te ganījās. Pirmā aļņa reakcija, ieraugot cilvēku, nav bailīga. Lai gan bija salīdzinoši tuvu, nemuka, jo neuztvēra cilvēku kā potenciālu apdraudējumu," pauž Jānis Šakins, medību kolektīva vadītājs Viļakas novadā.

Mednieks gan lūdz neatklāt apkaimi, kur alnis ganās, lai interesentu bari nebiedētu meža zvēru. Mednieki vienojušies, ka tēmekļus pret unikālo alni nekad nevērsīs. Apņēmušies ragaini aizsargāt. Pēc dzīvnieka ragiem mednieks secina, ka albīns ir aptuveni divus gadus vecs. Alnis var nodzīvot līdz 15 gadu vecumam, bet konkrētais sugas pārstāvis sava uzkrītošā baltā kažoka dēļ ir mazāk pasargāts no plēsēju uzbrukumiem.

"Mēs netēmēsim uz viņu. Viņš ir unikums! Tas jāsaudzē! Nav jau mednieks meža postītājs, kurš šauj pa visu, ko ierauga. Mēs zvērus arī saudzējam: barojam, izvietojam sāls laizītavas. Ja bargākas ziemas, piebarojam. Cenšamies. Albīns ir balts, līdz ar to labāk pamanāms, viņš ir mazāk aizsargāts no plēsēju uzbrukumiem. Sestdien nomedījām sešus vilkus, kas ir potenciāls drauds šim alnim. Tomēr vilku medīšanas limits jau iet uz beigām, līdz ar to apdraudēts būs tāpat," piebilst Šakins.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:31

Jaunākās diskusijas