Atpakaļ uz nra.lv

Ārsts par 64 stundu garo maiņu: Ja mana rīcība apdraudētu pacientu, es šo darbu neveiktu

Lelde Veinberga 30.novembris 2019, 16:41
 
Ekrānuzņēmums no "Panorāma"
Milzīgu rezonansi sociālajos tīklos izraisījis ārsta reanimatologa Roberta Fūrmaņa ieraksts, kurā viņš sveicina Saeimas deputātus un norāda, ka strādā 32 stundas no vietas un vēl tikpat stundu ir priekšā. LTV "Panorāma" skaidro, vai kāds kontrolē ārstu maiņu garumu un vai tik garas ārsta darba stundas neapdraud pacientus.

Fūrmanis "Panorāmai" skaidro, ka šāda situācija nav ierasta, taču rodas situācijas kad nākas "no viena darba braukt uz citu darbu, pēc tam vēl uz citu darbu, līdz ar to parasti šīs stundas nesavācas vienā darba vietā, bet tās stundas savācas pa vairākām darba vietām."

Dakteris Fūrmanis ikdienā strādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Viņš strādā arī Jūrmalas slimnīcā par anesteziologu un vēl kādā privātā veselības aprūpes iestādē. Kopā reizēm sanāk pēc diennakts dežūras vienā vietā doties uzreiz uz nākamo, lai vairāk nopelnītu, ziņo "Panorāma".

Fūrmanis atklāj, ja nakts laikā nav darba, tad ārstiem ir iespēja arī pagulēt, taču tā joprojām ir atrašānās darba vietā. "Ja es sajustu savā darbā, ka es nespēju koncentrēties un mana rīcība varētu apdraudēt cilvēku dzīvību, tad es noteikti atteiktos veikt šo darbu," skaidro Fūrmanis.

"Panorāma" secina, ka neviens nekontrolē un neuzskaita stundas, cik kopā ārsts nostrādā vienā, otrā un vēl kādā citā darba vietā. Nav noslēpums, ka tas naudas dēļ. Ārstu algas aug, taču ar to aizvien nepietiekot. Līdz ar to, kā norāda Veselības ministrijā, Latvijas likums ļauj ārstiem, kas ir enerģiskāki un ar lielāku misijas apziņu, strādāt vairāk. Piemēram, Vācijā pacientu drošības nolūkos tas ir aizliegts.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, kad notika jau otrais mediķu pikets pie Saeimas, ārsts un arī Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis sociālajos tīklos norādīja, ka personāla trūkuma dēļ nav, kas aizvieto mediķus, kuri ir uz "slimības lapas". Līdz ar to dakteris bija aizvadījis jau 32 stundu garu maiņu un vēl tikpat bija jāstrādā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas