Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 807. diena: Jaunākā informācija [papildināts 21:27]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 10. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:27. Karā Ukrainā dzīvību zaudējuši vismaz astoņi bijušie Šrilankas armijas karavīri, pavēstīja Šrilankas policija.

Paziņojumā nav teikts, kurā no pusēm šrilankieši karojoši.

Policija uzskata, ka Krievijas armijas rindās savervēti vismaz 60 šrilankieši, bet Ukrainas - 21.

Kā skaidro Šrilankas amatpersonas, bijušos karavīrus karā ievilinājuši vervētēji, kas vispirms piedāvājuši augsti apmaksātu darbu, bet vēlāk piespieduši parakstīt līgumu par kara dienestu.

20:05. ASV piektdien paziņoja par jaunu 400 miljonu dolāru lielu militāro palīdzību Ukrainai.

Kā teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā, prezidents Džo Baidens devis rīkojumu piešķirt "līdz 400 miljoniem dolāru Aizsardzības ministrijas aizsardzības precēm un pakalpojumiem, kā arī militārajai izglītībai un apmācībai, lai sniegtu palīdzību Ukrainai".

19:17. Ukraina no sabiedrotajiem pirmos reaktīvos iznīcinātājus F-16 saņems jūnijā, jūlijā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz augstu Ukrainas militāro avotu.

Avots nav norādījis, kura valsts iznīcinātājus piegādās.

"Reuters" atgādina, ka piegādāt F-16 Ukrainai solījušas Dānija, Nīderlande, Norvēģija un Beļģija.

18:01. Uzbrūkot Harkivas apgabalam, Krievija pārbauda Ukrainas spēkus, pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Hārvarda Universitātes viespētnieks Māris Andžāns.

Viņš norādīja, ka patlaban ir grūti spriest, cik šis uzbrukums ir bīstams. Andžāns uzskata, ka krievi pagaidām testē Ukrainas aizsardzības līnijas un gatavojas iespējamajai vasaras ofensīvai. Eksperts uzsvēra, ka situācija ir mainījusies. Ja pirms gada starptautiskā sabiedrība gaidīja Ukrainas pretuzbrukumu, tagad daudzi gaida Krievijas liela apmēra uzbrukumu Ukrainai vasarā.

17:05. Krievijas okupācijas spēki ieņēmuši četrus pierobežas ciematus Harkivas apgabalā, vēsta pravda.com.ua.

16:14. Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā notiks, "tiklīdz tam būsim gatavi", piektdien paziņoja Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Valdemārs Rupšis, komentējot valsts prezidenta Gitana Nausēdas aicinājumu paātrināt brigādes dislocēšanu. "Janvārī mēs parakstījām plānu, kurā izklāstīta Vācijas brigādes izvietošana šeit un mūsu gatavība. Plāna būtība ir tāda, ka [brigādes izvietošana notiks], tiklīdz mēs būsim gatavi," ģenerālis teica žurnālistiem Nemenčinē Viļņas pievārtē. Rupšis piebilda, ka tiek izvērtētas iespējas brigādes pārvietošanai, nepabeidzot visu nepieciešamo infrastruktūru.

15:10 Ukraina ir visu Baltijas valstu prioritāte un kopīgais mērķis, uzsvēra Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže. Preses konferencē Lietuvas medijiem Braže atkārtoti norādīja, ka Ukrainai ir tiesības izmantot Rietumu piešķirtos ieročus triecieniem arī pa militāriem objektiem Krievijas teritorijā, no kuras Krievija uzbrūk Ukrainai, jo to nosaka starptautiskās tiesības. Viņasprāt, Ukraina drīkst veikt triecienus mērķiem ne tikai Ukrainas suverēnajā teritorijā, bet arī tām vietām, no kurām Krievija tai uzbrūk.

14:00. Harkivas apgabalā aktivizējušies Krievijas okupācijas spēki, un tur notiek ļoti sīvas cīņas, raksta pravda.com.ua.

12:01. Ukrainā aizturēts Kropivnickas iedzīvotājs. Viņš bija plānojis uzstādīt tīmekļa kameru uz viena no tiltiem pār dzelzceļu. Krievijas specdienesti grasījās to izmantot, lai dotu triecienu Ukrainas bruņoto spēku ešeloniem, kuriem bija paredzēts kaujas zonā nogādāt Rietumu dāvināto munīciju un militāro aprīkojumu.

11:42. Apšaudes rezultātā Harkovā nodegušas 3 privātmājas, cietusi sieviete un bērns, vēsta pravda.com.ua.

10:33.Krievijas armija naktī no 9. uz 10. maiju uzbruka Ukrainai ar 10 Shahed bezpilota lidaparātiem. Ukrainas pretgaisa aizsardzība veiksmīgi notriekusi tos visus, raksta pravda.com.ua.

09:30. Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas drošībā un aizsardzības sistēmā, piektdien intervijā TV3 sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Kalniņš stāstīja, ka Ukrainai Latvija pamatā sūta militāros krājumus, kas neiespaido NBS kaujas gatavību. Kopumā palīdzības sūtījumi pat esot palīdzējuši NBS attīstīties, atdodot padomju ieroču sistēmas un pašiem pārejot uz NATO bruņojumu. Kā izteicās Kalniņš, Latvija ar palīdzību esot izpildījusi dubultu misiju - palīdzējusi Ukrainai un sākusi aktīvāku bruņošanos ar jauniem ieročiem.

08:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 479 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 980 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7434 tankus, 14 313 bruņutransportierus, 12 387 lielgabalus un mīnmetējus, 1062 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 795 zenītartilērijas iekārtas, 349 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9826 bezpilota lidaparātus, 2192 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 691 automobili un autocisternu, kā arī 2031 specializētās tehnikas vienību.

07:04. ASV Valsts departamenta pārstāvis Metjū Millers paziņojis, ka tuvāko nedēļu laikā tiek plānots izstrādāt jaunu palīdzības paketi Ukrainai, raksta pravda.com.ua.

"Tātad, runājot par lietām [militārais un finansiālais atbalsts Ukrainai no ASV], tas ir jautājums, uz kuru Ukrainai, protams, ir jāatbild pašai. Mēs esam redzējuši, kā Ukrainas valdība veic pasākumus šī jautājuma risināšanai. Tas, ko mēs kā Ukrainas partneris varam darīt, ir turpināt atbalstīt militārpersonas un turpināt atbalstīt viņu ekonomiku, un, galvenais, darīt visu iespējamo, lai palīdzētu viņiem nokļūt vietā, kur viņi var nostāties uz savām kājām…Es varu jums apliecināt, ka tuvāko nedēļu laikā būs vairāk paziņojumu," teica Millers.

00:10. Vācija iegādāsies Ukrainai trīs HIMARS nesējraķetes, ziņo pravda.com.ua.